Spektri 1/2012

Aulis Pitkälä suosii jaettua johtamista

Aulis Pitkälä aloitti viisivuotiskautensa Opetushallituksen pääjohtajana tammikuun alussa. Aivan ensi töikseen hän ei lähtenyt etsimään valuvikoja Opetushallituksen organisaatiorakenteesta, sillä hallitusohjelma pitää kädet täynnä työtä vuosiksi eteenpäin.

Bob Karlsson nostaisi ruotsinkielisen opetuksen laatua

Opetushallituksen ruotsinkielisen yksikön uusi johtaja Bob Karlsson, 47, tuo keskushallintoon runsaasti tietämystä kaksikielisten kuntien koulutoimen myötä- ja vastamäistä. Opetettuaan matematiikkaa Tammisaaressa, johdettuaan yläastetta Tenholassa ja saneerattuaan kouluverkkoa Raaseporissa Karlsson haluaa nyt keskittyä ruotsinkielisen opetuksen laatukysymyksiin.

Kielitivoli lisäsi kiinnostusta A2-kieliin

Kielitivoli-hankkeeseen osallistuneissa kunnissa pystyttiin parissa vuodessa lisäämään erityisrahoituksen avulla A2- ja B2-kielten tarjontaa ja opiskelijamääriä. Vaikka suurten ja pienten kuntien erilaiset voimavarat vaikuttivat tuloksiin, hanke osoitti että kielten opiskelua voidaan monipuolistaa myös tiedotusta lisäämällä.

Kaksikielisten oppilaiden kielitausta haaste ja mahdollisuus

Kun opimme paremmin ymmärtämään lasten ja nuorten monikielistä arkea, osaamme paremmin kehittää kielten opetusta.

Suomen varhaiskasvatukselle kiitosta OECD-vertailussa

OECD-maiden varhaiskasvatusvertailussa Suomi sijoittuu kärkipäähän useilla laadun arvioinnin osa-alueilla. Suomalaisessa varhaiskasvatuksessa pedagogiikka yhdistyy perheille tarjottavaan hyvinvointipalveluun.

Työkykypassi - opinto-ohjauksen suomalainen resepti

Kansainvälisesti on vielä varsin uutta, että opinto-ohjausta toteutetaan koulun omana palveluna myös ammattioppilaitoksissa. Vielä uudempaa on, että ohjauksella edistetään tavoitteellisesti opiskelijoiden työkykyä ja terveitä elämäntapoja.

Seuraavalle PISA-kierrokselle kiriseuraa TIMSSistä

Vuonna 2013 valmistuvat uudet PISA-tulokset saavat vertailukohdakseen loppuvuodesta 2012 julkistettavat TIMSS-tulokset. Odotettavissa on mielenkiintoisia maidenvälisiä eroja matematiikan oppimistuloksissa.

Oppivelvollisuusikä pitenee Euroopan maissa

Eurooppalaisten koulutustaso jatkaa nousuaan. Oppivelvollisuusikää pidennetään yleisesti sekä alku- että loppupäästä, toteaa Eurydicen tuore raportti.

Kansainvälisiä koulutusuutisia

Uusittu Eurypedia-tietokanta, koulutuksen avaintiedot yksiin kansiin koottuina, tuoreita indikaattoreita... Kansainväliset koulutustiedon verkostot tarjoavat informaatiota käyttäjäystävällisesti ja tiiviissä muodossa.