7.4.2017

Romernas nationaldag firas den 8 april

Webbnyhet 7.4.2017

I Finland har romernas nationaldag firats i cirka tio år. I almanackan har dagen nämnts sedan 2014. Nuförtiden firas romernas nationaldag i många städer.

Romernas nationaldag firades för första gången 1990 i Polen. Senare valdes 8 april till nationaldag, på grund av att romernas första internationella kongress öppnades denna dag år 1971. Kongressen var viktig, eftersom den fattade beslut om bland annat romernas ceremoniella flagga.

I år ordnas den nationella festen i Kulturhuset i Helsingfors. Temat är Kotimaani ompi Suomi (Finland är mitt fosterland). Det har funnits romer i Finland i nästan 500 år. Det första officiella omnämnandet av dem härrör från Kastelholms slott på Åland år 1559.

Romernas flagga används i vårt land endast i samband med fester och även då tillsammans med Finlands flagga. Tillsammans (på romska tšetanes), som är temat för firandet av Finlands 100-årsjubileum, är också ett viktigt tema på de tillställningar där romernas nationaldag firas. De romer som bor i Finland har en stark dubbelidentitet; de upplever att de uttryckligen är finländska romer. Finland och dess självständighet är värdefulla frågor för de finländska romerna. Romerna deltog i vinterkriget och fortsättningskriget. Ett minnesmärke över de romer som stupade och avled under krigen restes 2003 på Sandudds begravningsplats.

Utbildningsstyrelsen önskar en trevlig romernas nationaldag!

Mer information vid Utbildningsstyrelsen:
sakkunnig Satu Blomerus ()
undervisningsrådet Susanna Rajala ()
undervisningsrådet, enhetschef Leena Nissilä ()

I Finland har romernas nationaldag firats i cirka tio år. I almanackan har dagen nämnts sedan 2014. Nuförtiden firas romernas nationaldag i många städer.

 

FacebookTwitterYouTube