31.5.2018

Sinulle, jonka kesäloma alkaa

Olli-Pekka HeinonenBlogikirjoitus

Jos olisit syntynyt maailmaan vuonna 1800, et varmaankaan olisi oppinut lukemaan – vain yksi kymmenestä oppi. Ikätovereistasi lähes puolet olisi kuollut ennen 5-vuotissyntymäpäiväänsä. Parissa sadassa vuodessa olemme ottaneet huiman harppauksen parempaan, erityisesti Suomessa.

Oppi ja hyvinvointi ovat edistyneet yhtä jalkaa ja toisistaan hyötyen. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että kehitys jatkuu samanlaisena. Uusi sukupolvi ei automaattisesti opi lukemaan, eikä hyvinvointi periydy itsestään. Siksi lukuvuoden päättymistä ja tutkinnon suorittamista on syytä juhlia. Ilo kuuluu oppilaalle ja opiskelijalle, opettajalle ja koulun henkilökunnalle sekä kotijoukoille ja muulle lähipiirille. Onnea hyvin tehdystä työstä!

Meistä jokaisella on omat vahvuutemme. Niiden löytäminen ja kehittäminen on koko elämän mittainen matka. Kouluvuodet ovat tärkeä osa tätä matkaa. Niiden aikana opitaan tietojen ja taitojen lisäksi myös ihmisenä kasvamista ja yhteisön jäsenenä toimimista. Oppia voi ilon kautta, mutta uuden omaksuminen vaatii aina myös ponnistelua ja itsensä ylittämistä. Uurastaminen kuitenkin kannattaa, kun määränpäänä on unelmien mukainen tulevaisuus.

Ponnistelun ja palautumisen täytyy olla tasapainossa. Kesä on mainiota aikaa valmistautua tulevaan ja antaa opitun kypsyä mielessä – pysähtyä pohtimaan kuljettua matkaa ja kartoittamaan tietä eteenpäin. Kaikkea hyvää elinikäisen oppimisen polullesi!

Olli-Pekka Heinonen
Opetushallituksen pääjohtaja

Olli-Pekka HeinonenLukuvuoden päättymistä ja tutkinnon suorittamista on aina syytä juhlia. Blogissa pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kertoo miksi. Lue lisää

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on nolla miinus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.

Blogin kommentointi

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy blogikirjoituksen aiheeseen.

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat blogikirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallituksen viestintä .