31.5.2017

Tuleeko energia tulevaisuudessakin töpselistä?

Blogikirjoitus 31.5.2017

Energia-asioita olisi hyvä osata tulevaisuudessakin. Voi olla, että teemme paluuta historiaan, jossa energian hankinta ja tuotanto täyttivät arkemme. Aamun aloitti tulenteko ja klapien hakeminen. Koko päivä saattoi kulua puupolttoaineen korjuuseen, kuljettamiseen ja varastoimiseen. Lämmitys ja ruoan valmistus edellyttivät jatkuvaa energianhankintaa.

Sitten muutimme kaupunkiin, jossa energian saattoi hankkia ostopalveluna. Puun, hiilen, kaasun tai sähkön tuotanto ja jakelu hoidettiin keskitetysti. Yhteiskunnan sähköistyessä ja kaukolämmön yleistyessä olemme vieraantuneet energiasta. Sähkö tulee töpselistä ja lämmin vesi hanasta. Kuluttajan ei tarvitse huolehtia, riittää kun laskunsa maksaa.

Suhteemme energiaan on muuttumassa. Ensimmäiset merkit tästä ovat jo ilmaantuneet. Jotkut meistä ovat hankkineet aurinkopaneeleita ja haluavat tuottaa energiaa itse. Globaalista tai vähintään kansallisesti keskitetystä energiataloudesta siirrytään kohti hajautunutta energiantuotantoa, jossa asiakkaat ovat sekä tuottajia että kuluttajia.

Energia-ala on merkittävällä tavalla muovaamassa ihmiskunnan ja Suomen tulevaisuutta. Energian teknologinen ja taloudellinen vallankumous koskettaa lähes kaikkia elämänalueita; kansalaisten koteja ja työpaikkoja, liiketoimintaa, työllisyyttä, kansantaloutta, liikennettä ja ympäristöpolitiikkaa. Uusiutuvien energialähteiden käyttöönotto, energian kehittyvä varastointi, hajautuva energiatuotanto ja älykkäät energiaverkot muuttavat arkeamme.

Tämä kaikki heijastuu myös työelämän osaamistarpeisiin niin energia-alalla kuin muuallakin. Koska koulutuksen aloittamisesta kestää pitkään ennen kuin henkilö on työelämässä, on muutoksia alan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen tehtävä nyt heti.

Tämän haasteen kimppuun kävivät viime vuonna energia-alan koulutustoimikunta ja alan asiantuntijoista koottu ennakointiryhmä. Asiantuntijajoukko pohti energia-alan tulevaisuuden muutoksia, muodosti vaihtoehtoisia skenaarioita ja etsi lopuksi energia-alan tulevaisuuden osaamistarpeita. Useista työpajoista koostunut prosessi kesti noin vuoden. Työn tulos on koottu juuri julkaistuun raporttiin Energia-alan osaamistarpeet tulevaisuudessa.

Energia-alalle on koulutettava ja rekrytoitava vähintään 10 000 henkilöä vuoteen 2030 mennessä työpaikkojen lisääntymisen ja työvoiman poistumien vuoksi. Tämä tarkoittaa vuosittain vähintään 600 henkilöä. Raportissa esitetty arvio on kuitenkin varsin maltillinen, koska energiatalouden uusiutuminen aiheuttaa kerrannaisvaikutuksia myös perinteisen energiasektorin ulkopuolisilla aloilla. Työpaikat lisääntyvät ja tarvitaan uudenlaista osaamista. Tulevaisuuden kehitys riippuu myös valinnoista. Jos energiatalouden muutoksen aaltoon päätetään Suomessa lähteä mukaan, voi kasvu olla suurta. Jos pitäydytään entisessä, 10 000 henkilöä riittänee.

Rekrytointitarpeen tyydyttäminen osaavalla työvoimalla edellyttää määrällisesti hieman mittavampaa koulutustoimintaa. Määrää tärkeämpi asia on kuitenkin laatu. Koulutuksen sisältöjen tulee muuttua. Alalle saapuvalta työvoimalta edellytetään tulevaisuudessa toisenlaista osaamista kuin sieltä poistuvilla on ollut. On hallittava muun muassa uusien energialähteiden käyttö, kokonaan uudenlaisten teknologioiden hyödyntäminen, hajautuneiden markkinoiden hallinta ja erityisesti asiakasosaaminen, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle keskitetyn energiahuollon olosuhteissa. Moni asia tulee muuttumaan. Hyvä olisi osata energia-asioita tulevaisuudessakin – siltä varalta, että energia ei enää tulekaan ainoastaan töpselistä.

Jukka Vepsäläinen

Kirjoittaja on ennakoinnin erityisasiantuntija Opetushallituksessa. Hän on koonnut raportin ”Energia-alan osaamistarpeet tulevaisuudessa”.

Energia alan osaamistarpeet tulevaisuudessa -raportti

Suhteemme energiaan on muuttumassa. Ensimmäiset merkit tästä ovat jo ilmaantuneet. Jotkut meistä ovat hankkineet aurinkopaneeleita ja haluavat tuottaa energiaa itse. Keskitetystä energiataloudesta siirrytään kohti hajautunutta energiantuotantoa, jossa asiakkaat ovat sekä tuottajia että kuluttajia. Lue lisää

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on seitsemän plus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.

Blogin kommentointi

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy blogikirjoituksen aiheeseen.

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat blogikirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallituksen viestintä .