10.7.2018

Tuliaisina kehuja Suomelle

Blogi

Anni MiettunenEdustin Suomea kesä-heinäkuun vaihteessa OECD:n SkillSummit2018-huippukokouksessa. Kotiin vietäväksi sain ihailevia terveisiä ja kehuja suomalaisten keskinäisestä yhteistyöstä ja koulutusjärjestelmämme toimivuudesta.

Suomea pidetään koulutuksen mallimaana ja uusi ammatillinen koulutus kiinnostaa kovasti maailmalla. Niin myös tässä tapahtumassa. Turhan usein me suomalaiset hymähtelemme tällaisissa tilanteissa kehuille ja kiitoksille. Mutta häkellyinkö tai vähättelinkö perisuomalaiseen tapaan? En, sillä perustelut olivat totta.

Moni kehui yhteistyömme sujuvan asiassa kuin asiassa ja ihmetteli työelämän vahvaa mukanaoloa ammatillisessa koulutuksessa. Kerroin, että monipuolinen yhteistyö on pienen kansakunnan voimavara ja pärjäämisen ehto. Olemme yhdessä muotoilleet uuteen ammatilliseen koulutukseen ratkaisuja, joita toiset tuntuivat juuri pohtivan.

Miten mittaatte ja arvioitte osaamista? Kuka tai ketkä sen tekevät? Onko teillä jokin järjestelmä käytössä?
On tärkeää linkittää työmarkkinat mukaan ammatilliseen koulutukseen, mutta se on lähes mahdotonta. Ette kai te sitäkin ole hoitaneet?

Kerroin, että esimerkiksi ennakointi, aieimmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, henkilökohtaiset opintopolut, erilaisiin yhteisöihin kiinnittyminen ja jatkuva oppiminen ovat oivia työkaluja. Työelämän toimijat ovat mukana kaikessa tässä. Meillä on yksi lainsäädäntö nuorten ja aikuisten ammatilliseen koulutukseen. Työvoimakoulutus kuuluu mukaan kokonaisuuteen, jossa asiakaslähtöisyys ja osaamisperusteisuus ovat keskiössä.

Kerroin toki myös, että monia asioita on tehty jo aikaisemmin. Että uutta kehitettiin toimintaympäristön voimakkaan muutoksen vuoksi ja että toimeenpano ja jatkokehittäminen ovat parhaillaan meneillään.

Keskustelu muiden osallistujien kanssa toimi muistutuksena siitä, että omaansa kannattaa katsoa matkan päästä ‒ benchmarkata toisten koulutusjärjestelmiä, toimia benchmarkattavana ja kehittää edelleen meille sopivaa. Niin muutkin pyrkivät tekemään, ja niin kehitämme yhdessä globaalisti.

Täydellistä ei ole eikä sellaista kannata edes tavoitella. Kehitettävää riittää, sillä maali liikkuu jatkuvasti muutoksen voimasta. Meidän on kuitenkin syytä olla ylpeitä tekemisistämme ja osaamisistamme. Saamme energiaa jatkaa ammatillisen koulutuksen kehittämistä ja syventää yhteistyötämme entisestään – yhteiseksi hyväksi.

Anni Miettunen
Johtaja, Ammatillinen koulutus

Anni MiettunenAnni Miettunen sai OECD:n SkillSummit2018-huippukokouksesta kotiin vietäväksi ihailevia terveisiä ja kehuja suomalaisten keskinäisestä yhteistyöstä ja koulutusjärjestelmämme toimivuudesta. Blogissa hän kertoo, miksi kiitokset kannattaa ottaa vakavasti. Lue lisää

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on viisi miinus kaksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.

Blogin kommentointi

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy blogikirjoituksen aiheeseen.

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat blogikirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallituksen viestintä .