29.7.2016

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2.–3.8.2016

Verkkouutinen 28.7.2016

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat kokoontuvat perinteiseen foorumiinsa Helsingin Paasitorniin 2.–3. elokuuta.

Opetushallituksen järjestämässä foorumissa käsitellään ajankohtaisia opetukseen ja uudistuviin opetussuunnitelmiin liittyviä aiheita, kuten kielitietoista koulua ja vuorovaikutustaitojen oppimista. Sananvapauden juhlavuonna foorumin paneeli keskittyy medialukutaidon ja sananvapauden kysymyksiin koulun näkökulmasta.

Foorumissa perehdytään monipuolisesti äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen. Paikallisen opetussuunnitelman käyttöönottoa tuetaan esitelmillä kielitietoisuudesta, laaja-alaisuudesta, tietokirjallisuudesta ja medialukutaidosta. Uusissa opetussuunnitelman perusteissa korostuu opetuksen pedagoginen uudistaminen, johon kytkeytyvät draama- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen, oppiaineiden yhteistyö sekä yhteydet työelämään.

Tiistaina foorumin ohjelma keskittyy avaamaan uusia opetussuunnitelman perusteita. Kielitietoisesta ja monikielisestä koulusta puhuvat kielentutkija Heini Lehtonen, lehtori Katriina Rapatti ja suomi toisena kielenä -opettaja Katri Kuukka, joka esittelee Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tutkimusta monikielisten oppilaiden suomen kielen osaamisesta. Iltapäivällä kuullaan tietokirjallisuuden käyttämisestä koulussa sekä opettajan tekijänoikeusasioista.

Keskiviikon teemoja ovat vuorovaikutustaidot, mediakasvatus ja kirjallisuus. Paneelissa keskustellaan medialukutaidosta ja sananvapaudesta. Kirjailijahaastattelussa kuullaan kahta runoilijaa ja runojen tulkintoja. Rinnakkaisseminaareissa käsitellään kirjoittamista sähköisessä ympäristössä, genrepedagogiikkaa, kamerakynäpedagogiikkaa ja äidinkielen opetusta ammatillisessa koulutuksessa.

Foorumin ohjelma

Lisätietoja:
Opetusneuvos Minna Harmanen, puh. 029 533 1481

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat kokoontuvat perinteiseen foorumiinsa Helsingin Paasitorniin 2.–3. elokuuta.

 

FacebookTwitterYouTube