4.11.2014

ePerusteet –palvelu tulossa osaksi Opintopolkua

Verkkouutinen 4.11.2014

Opetushallitus kehittää Oppijan verkkopalvelut -hankkeessa eri-ikäisten oppijoiden ja koulutuksen järjestäjien sähköistä asiointia. Hankkeessa toteutettavaan Opintopolku-portaaliin kootaan koulutustietoa tarjoavia palveluita sekä luodaan uusia palveluita ja niiden toteuttamista tukevia tietojärjestelmiä.

Yksi Opintopolku -portaaliin valmistuvista uusista palveluista on ePerusteet. Uutta palvelua valmistellaan samanaikaisesti ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteiden ja yleissivistävän koulutuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistustyön kanssa.

ePerusteet -palvelu on tutkinnon perusteiden ja opetussuunnitelmien perusteiden katselu-, valmistelu- ja julkaisualusta. ePerusteet -palvelussa opetussuunnitelmien perusteet ja tutkintojen perusteet ovat koulutuksen järjestäjien käytettävissä rakenteistetussa muodossa. Perusteiden haku, selaus ja suodatus on kaikille avoin palvelu.

Paikallinen opetussuunnitelma -työkalu ePerusteet -palvelussa

ePerusteet -palvelu tulee tarjoamaan koulutuksen järjestäjille myös kirjautumista vaativia työkaluja paikallisen opetussuunnitelmatyön tueksi. Koulutuksen järjestäjät voivat halutessaan laatia oman kunta- tai koulukohtaisen opetussuunnitelmansa Paikallinen opetussuunnitelma -työkalulla, joka hyödyntää rakenteistettuja esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita. Työkalu tulee tarjoamaan mahdollisuuden laatia paikallinen opetussuunnitelma seutukunta-, kunta- ja koulukohtaisesti. ePerusteet -palvelun yhteyteen tuotetaan myös esiopetuksen ja perusopetuksen paikallista opetussuunnitelmatyötä tukevaa aineistoa.

ePerusteet -palvelun kehittäminen ja perusteiden uudistaminen

ePerusteet -palvelun kehittäminen on edennyt hankkeelle asetetussa aikataulussa. Palvelun kehittäminen ja käyttöönotto kytkeytyy ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteiden ja yleissivistävän koulutuksen opetussuunnitelmien perusteiden uudistamisen aikatauluihin. Opetushallitus antaa esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteet vuoden 2014 loppuun mennessä. Tämänhetkisen valmisteluaikataulun mukaan ammatillisia perustutkintoja ja valmistavia koulutuksia koskevat määräykset tulisivat voimaan 1.8.2015 alkaen.

ePerusteet -palvelun valmistelun ja käyttöönoton tavoiteaikataulu

Tavoitteena on, että ePerusteet -palvelu voidaan ottaa ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteiden osalta käyttöön jo loppuvuodesta (marras-joulukuussa) 2014. Tämänhetkisen tavoiteaikataulun mukaan esiopetuksen ja perusopetuksen perusteiden osalta ePerusteet -palvelu otettaisiin käyttöön (tammi-helmikuussa) 2015 ja Paikallinen opetussuunnitelma –työkalun osalta, esi- ja perusopetus (maalis-huhtikuussa) 2015.

ePerusteet -palvelua tullaan esittelemään informaatiotilaisuuksissa (verkossa), Oppijan verkkopalvelun hankesivuilla ja Opetushallituksen verkkosivuilla. Lisäksi koulutuksen järjestäjien myöhemmin nimettäville ePerusteet -yhteyshenkilöille tullaan järjestämään käyttäjäkoulutuksia. Opetushallitus tiedottaa uudistuksen etenemisestä kaikkia esiopetuksen, perusopetuksen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjiä syksyn 2014 ja kevään 2015 kuluessa.

KUVA: Hanna Anttila/Opetushallitus

Lisätietoa Oppijan verkkopalvelut -hankkeesta, Opintopolku.fi ja ePerusteet -palvelusta:

Oppijan verkkopalvelut -hankesivut

Oppijan verkkopalvelut -hankkeen eteneminen

Opintopolku.fi

Lisätiedot (ePerusteet):
Opetushallitus, projektipäällikkö Ulla Angervo,

Opetushallitus kehittää Oppijan verkkopalvelut -hankkeessa eri-ikäisten oppijoiden ja koulutuksen järjestäjien sähköistä asiointia. Hankkeessa toteutettavaan Opintopolku-portaaliin kootaan koulutustietoa tarjoavia palveluita sekä luodaan uusia palveluita ja niiden toteuttamista tukevia tietojärjestelmiä.

 

FacebookTwitterYouTube