9.10.2017

Kansainvälisyyspäiviltä intoa koulujen kansainväliseen osaamiseen

Verkkouutinen 9.10.2017

Olli-Pekka HeinonenKaikilla lapsilla on oikeus oppia kansainvälisyyteen omassa koulussaan. Mitä mahdollisuuksia kouluille avautuu, ja miten kouluissa voidaan kehittää kansainvälistä osaamista? Näihin teemoihin syvennytään peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyspäivillä Finlandia-talossa Helsingissä 9.–10.10.

Kansainvälisiä valmiuksia opettelemalla rakennetaan suomalaista osaamista ja menestystä niin omassa maassa kuin maailmalla. Kansainvälinen osaaminen on moninaisin tavoin kiinteä osa koulujen arkea ja jokaisella lapsella on oikeus oppia kansainvälisyyteen omassa koulussaan.

– Jokainen koulupäivä tarjoaa oppilaille ja opettajille mahdollisuuden oppia kansainvälisiä arvoja, tietoja, taitoja ja asenteita. Opetussuunnitelmissa korostuvat yhtä lailla vieraiden kielten taidot ja kulttuurinen osaaminen, arvostavan vuorovaikutuksen taidot kuin kestävän tulevaisuuden rakentaminen paikallisesta ja globaalista näkökulmasta. Näiden taitojen tuntemus ja hallinta ovat sivistyksen perusta, jonka avulla rakennetaan yhteiskuntaa. Kansainvälisyys on ollut menestystekijä 100-vuotiaan Suomen historiassa, ja sitä se on myös tulevaisuudessa, toteaa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

– Kielten opetus on luonnollisesti yksi tärkeimpiä kansainvälisyysvalmiuksien työkaluja. Helsingin tulevalla strategiakaudella vieraiden kielten opetus tulee vain korostumaan. Tuplaamme englanninkielisen varhaiskasvatuksen ja peruskoulutuksen paikkamäärät. Tälle on huikea kysyntä niin Suomeen tulevien kansainvälisten osaajien parissa kuin suomalaisissa perheissä. Upeaa, että voimme tarjota englanniksi koulupolun nyt yhä useammalle, sanoo Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormesteri Pia Pakarinen.

Kokemustarinoita maailmalta

Tunnetut kansainvälisen uran tehneet ja kansainvälisyyden parissa työskentelevät henkilöt kertovat tilaisuudessa tarinansa maailmalta. Lavalle nousee muun muassa Suomen olympiaedustaja Riossa 2016, Ekaterina ”Katja” Volkova, ja kertoo, mikä teki hänestä kansainvälisesti vahvan. Tilaisuudessa järjestetään työpajoja kestävästä kehityksestä ja kansainvälisyyden avaintaitojen opettamisesta, kansainvälisen toiminnan vaikutuksista, sekä eTwinning-juhlaseminaari. Seminaarissa juhlistamme myös 30-vuotiasta Euroopan unionin Erasmus-ohjelmaa.

Yhdeksättä kertaa järjestettävien yleissivistävän koulutuksen kansainvälisyyspäivien reilut 300 istumapaikkaa täyttyivät nopeasti, mutta päivien yhteistä ohjelmaa voi seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/live?id=3496, ja se on katsottavissa myös tapahtuman jälkeen. Keskusteluun voi osallistua Twitterissä tunnisteella #kansainvalisyyspaivat2017.

Päivien juontajana toimii HundrEDin toimitusjohtaja Saku Tuominen, ja tilaisuuus on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Järjestelyistä vastaavat tänä vuonna yhteistyössä Helsingin kaupunki ja Opetushallitus.

Ohjelma ja materiaalit

www.cimo.fi/kansainvalisyyspaivat

Lisätietoja

Hanna Björkman, Helsingin kaupunki, p. 09 3108 2610
Paula Mattila, Opetushallitus, p. 0295 331 144
Nina Rekola, Opetushallitus, p. 0295 338 567
Nina Eskola, Opetushallitus, p. 0295 338 582

Kaikilla lapsilla on oikeus oppia kansainvälisyyteen omassa koulussaan. Mitä mahdollisuuksia kouluille avautuu, ja miten kouluissa voidaan kehittää kansainvälistä osaamista? Näihin teemoihin syvennytään peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyspäivillä Finlandia-talossa Helsingissä 9.–10.10.

 

FacebookTwitterYouTube