29.9.2017

Lapsi ja nuori tarvitsee kodin ja koulun yhteistyötä

Verkkouutinen 29.9.2017

Kodin ja koulun päiväToimivalla kodin ja koulun yhteistyöllä voidaan vaikuttaa merkittävästi lasten oppimiseen, motivaatioon ja viihtyvyyteen koulussa. Vanhempien aktiivinen ja myönteinen läsnäolo koulun arjessa ennaltaehkäisee myös kiusaamista ja syrjäytymistä.

Vuosittain järjestettävä valtakunnallinen Kodin ja Koulun päivä kannustaa kaikkia vanhempia tutustumaan kouluun, sen henkilökuntaan ja toisiin perheisiin. Kun kouluyhteisön aikuiset tuntevat toisensa, myös arjen pulmatilanteita on helpompi ratkoa. Lapselle ja nuorelle vanhempien osallistuminen on merkki siitä, että aikuiset yhdessä haluavat kannustaa ja edistää lapsen koulumenestystä.

Kodin ja Koulun Päivä tavoittaa vuosittain noin 60 000 vanhempaa. Valtakunnalliseen Kodin ja Koulun Päivään on ilmoittautunut mukaan yli kolmannes kaikista maamme peruskouluista. Päivää järjestetään myös päiväkodeissa ja lukioissa. Päivä on lyhyessä ajassa saavuttanut suuren suosion ja lukuisissa kouluissa se on muodostunut jo perinteeksi. Kouluissa ympäri Suomen tarjotaan vanhemmille aamukahvia tai puuroa, retkeillään yhdessä lähiluontoon, kutsutaan vanhempia oppitunneille ja järjestetään erilaisia teematapahtumia esimerkiksi hyvinvointiin, liikenneturvallisuuteen tai kierrätykseen liittyen. Tänä vuonna päivän ohjelmistossa näkyy myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla. Yhdessä tekemisen lomassa kouluyhteisön jäsenet tutustuvat toisiinsa ja voivat keskustella perheiden ja koulun arjesta luontevassa ympäristössä.

Valtakunnallista Kodin ja Koulun Päivää vietetään vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina, joka tänä vuonna on 29.9.

Otteita vuoden 2016 palautteista:

”Rehtori koki jutteluhetken vanhempien kanssa erittäin hyvänä. Esille tuli aiheita, joita muuten ei kysyttäisi. Tästä aamukahvista saattaa tulla tapa niin, että sitä toteutetaan 1-2 kertaa lukukaudessa.”

”Päivän aikana oli mukava ja lämmin tunnelma. Oppilaat muistelivat päivää hyvillä mielin jälkeenpäin.”

”Osallistuvien huoltajien määrä ilahdutti, vaikka oli arkipäivä. Ilmapiiri oli leppoisa, ja huoltajat olivat mielissään, kun näkivät millainen oman lapsen ryhmä on ja miten se toimii.”

Lisätietoja:

Ulla Siimes, Suomen Vanhempainliitto, 040 553 0981
Micaela Romantschuk-Pietilä, Förbundet Hem och Skola, 050 336 2016

Kodin ja Koulun Päivää suunnittelevat ja toteuttavat yhteistyössä Opetushallitus, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Suomen Rehtorit ry, Finlands Svenska Lärarförbund FSL, Suomen Kuntaliitto, Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat OPSIA ry, Sivistystyönantajat, Förbundet Hem och Skola i Finland ja Suomen Vanhempainliitto. Kodin ja Koulun Päivää tukee Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

www.kodinjakoulunpaiva.fi
#kodinjakoulunpäivä

Toimivalla kodin ja koulun yhteistyöllä voidaan vaikuttaa merkittävästi lasten oppimiseen, motivaatioon ja viihtyvyyteen koulussa. Vanhempien aktiivinen ja myönteinen läsnäolo koulun arjessa ennaltaehkäisee myös kiusaamista ja syrjäytymistä. Vuosittain järjestettävä valtakunnallinen Kodin ja Koulun päivä kannustaa kaikkia vanhempia tutustumaan kouluun, sen henkilökuntaan ja toisiin perheisiin.

 

FacebookTwitterYouTube