4.12.2017

Nuoret filosofit koolla Opetushallituksessa

Verkkouutinen

Unescon kansainvälistä filosofian päivää vietettiin Opetushallituksessa parinkymmenen nuoren filosofin, heidän opettajiensa ja vanhempiensa joukolla. Tilaisuuden järjesti Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat FETO ry yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.

Yleissivistyksen tavoittelun ja fFilosofian päivän osallistujia Opetushallituksessailosofian merkitystä suomalaisessa koululaitoksessa painotti tilaisuudessa puhunut filosofi, professori emeritus Ilkka Niiniluoto.

Niiniluoto oli valinnut lukiolaisille suunnatun kansainvälisen Baltic Sea Philosophy Essay Eventin voittajat kansainvälisen esiraadin tekemän karsintatyön pohjalta, ja kilpailun tulokset julkistettiin tapahtumassa.Yksi kultamitaleista tuli tänä vuonna Suomeen, Amanda Häkkiselle Mikkelin lukiosta. Muut kultamitalistit ovat Kivanc Sezer Turkista ja Aksel Rogstad Norjasta.

Lukiolaisten esseetapahtumaa käytettiin myös karsintakilpailuna Kansainvälisten filosofiaolympialaisten Suomen valmennusjoukkueeseen. Joukkueeseen tulivat valituiksi Amanda Häkkinen, Dora Lagerspetz Katedralskolan i Åbosta, Juuso Parviainen Kajaanin lukiosta, Maija Paunu Kallion lukiosta, Tuuli Pitkänen Järvenpään lukiosta, Oskari Savela Salon lukiosta, Elina Vanha-aho Pyhäjärven lukiosta ja Paula Yu Englantilaisesta koulusta.

Tilaisuudessa jaettiin myös peruskouluille suunnatun Itämeren nuorten filosofien esseetapahtuman kunniamaininnat ja erityiskunniamaininnat.

Alakoulun sarjoissa erityisesti Ivalon ja Oulun koulut niittivät mainetta. Erityiskunniamaininnat saivat 1.–3.-luokkalaisten sarjoissa Ukko Kärnä Ivalon ala-asteelta ja Tiitu Hansen-Haug Oulun steinerkoulusta. 4.–6.-luokkalaisten erityiskunniamaininnat menivät Kreeta Louhiolle Ivalon ala-asteelta ja Ossi Niskaselle Oulun normaalikoulusta. Yläkoulun erityiskunniamaininnat saivat Aapeli Syrén Karjaan yhteiskoulusta ja Iiris Tattari Kulosaaren yhteiskoulusta.

Ryhmäesseiden erityiskunniamaininnat menivät Englantilaiseen kouluun ja Oulun normaalikouluun.

Lopuksi osallistujat leikkivät yhdessä filosofisia leikkejä Filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille ry:n Minna-Kerttu Vienolan ja Akseli Huhtasen johdolla. Aluksi tehtävänä oli keksiä lapuilla saatujen sanojen pohjalta kysymyksiä ja pohtia niiden filosofista luonnetta. Ryhmien keksimiä kysymyksiä olivat muun muassa ”Voiko totuuden korjata?” ja ”Miksi tulisi vapaaehtoisesti vangituksi?” Lopuksi osallistujat saivat vielä ottaa kantaa ohjaajien esittämiin väitteisiin mielipidejanan avulla.

Baltic Sea Philosophy Essay Eventin kaikki mitalistit ja kunniamainintojen saajat sekä voittajaesseet ovat nähtävillä tapahtuman sivuilla.

Unescon kansainvälistä filosofian päivää vietettiin peruskoululaisten ja lukiolaisten esseekilpailujen voittajien julkistamisen merkeissä. Tilaisuuden järjesti Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat FETO ry yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Lue lisää

 

FacebookTwitterYouTube