20.6.2018

Opetushallitus ja Kopiosto ovat sopineet oppilaitosten kopiointiluvista

Opetushallitus on sopinut tekijänoikeusjärjestö Kopioston kanssa oppilaitosten oikeudesta käyttää tekijänoikeudella suojattuja aineistoja opetuksessa vuonna 2018.

Sopimus koskee peruskouluja, lukioita ja ammatillisten oppilaitosten perustutkintoon johtavaa koulutusta sekä valtionosuutta saavia musiikkioppilaitoksia. Korkeakoulut hankkivat kopiointi- ja käyttöluvat suoraan Kopiostolta.

Oppilaitosten luvilla saa valokopioida ja skannata painettuja julkaisuja, tulostaa digitaalista aineistoa sekä kopioida verkkosivuilla vapaasti saatavilla olevia kuvia ja tekstiaineistoja lisämateriaaliksi tai osaksi omaa opetusmateriaalia. Digitaalista aineistoa saa tallentaa opetusryhmän saataville suljettuun verkkoon, kuten kurssialustalle tai muuhun suljettuun oppimisympäristöön. Kopiointiluvalla saa opetuksen osana myös muokata digitaalisia aineistoja, esimerkiksi kääntää tekstin toiselle kielelle tai muokata kuvaa.

Opetushallitus on sopinut Kopioston ja audiovisuaalisen sisältötuotantoalan tekijänoikeuksia valvovan Audiovisual Producers Finlandin AFPI ry:n kanssa myös audiovisuaalisen materiaalin käytöstä. Oppilaitokset saavat esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia opetus- ja tutkimuskäyttöön Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3- sekä Yle Teema & Fem -kanavilta. Luvat eivät koske elokuvia, mainoksia ja ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja. Poikkeuksena ovat musiikkioppilaitosten luvat, jotka eivät kata tv-ohjelmien esittämistä tai tallentamista.

Lisätiedot

  • Lakimies Sanna Haanpää, puh. 029 533 1663,
  • Johtaja Matti Lahtinen, puh. 0295 331 241,
  • Pelillinen materiaali tekijänoikeuksien opettamiseen: Kopiraittilan koulu

Opetushallitus on sopinut tekijänoikeusjärjestö Kopioston kanssa oppilaitosten oikeudesta käyttää tekijänoikeudella suojattuja aineistoja opetuksessa vuonna 2018.

 

FacebookTwitterYouTube