6.6.2018

Opetushallitus selvittää kaksivuotista esiopetusta

Verkkouutinen

EsiopetusselvitysOpetushallitus laatii selvityksen kaksivuotisen esiopetuksen mahdollisesta toteuttamisesta. Selvitys tehdään yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön ja niiden kuntien kanssa, jotka ovat mukana 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa. Kokeiluun ja selvitystyöhön liittyvä ensimmäinen tapaaminen oli 4.6.2018 Opetushallituksessa.

Selvityksessä tarkastellaan, millaisia muutos- ja kehittämistarpeita kaksivuotinen esiopetus edellyttäisi lasten näkökulmasta sekä arvioidaan, mitä muutokset vaatisivat paikalliselta päätöksenteolta. Lisäksi selvitetään, millaisia kansallisia lainsäädännön ja esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin liittyviä muutostarpeita nousee esille.

Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu on ministeriön tänä vuonna käynnistämä hanke, jossa keskeisenä tavoitteena on nostaa 5-vuotaiden varhaiskasvatukseen osallistumisastetta.

– Kokeilulla selvitetään, nouseeko 5-vuotiaiden osallistuminen varhaiskasvatukseen maksuttomuuden myötä. Lisäksi selvitetään, miten varhaiskasvatuksen maksuttomuus toteutettaisiin ja miten pedagogiikkaa pitäisi kehittää. Lisäksi tehtävänä on tukea perheitä varhaiskasvatuspalveluihin valintaan liittyvistä asioissa. Tällöin yhtenä kysymyksenä on, miten vakuuttaa vanhemmat varhaiskasvatuksen hyödyistä, sanoo opetusneuvos Kirsi Alila opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

– Kun yhä useampi lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen, edistämme koulutuksellista tasa-arvoa. On tärkeää keskittyä siihen, millaista on laadukas varhaiskasvatus ja esiopetus sekä hyvä yhteistyö perheiden kanssa, sanoo Perusopetus ja varhaiskasvatus -yksikön päällikkö opetusneuvos Ulla Laine Opetushallituksesta.

Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa ja kaksivuotisen esiopetuksen selvityksessä on mukana kaikkiaan 20 kuntaa, ja arviolta noin 12 400 lasta. Kunnat ovat: Harjavalta, Forssa, Miehikkälä ja Vironlahti yhdessä, Turku, Somero, Leppävirta, Mäntyharju, Helsinki, Kempele, Iisalmi, Kotka, Salo, Oulu, Jyväskylä, Liperi, Sonkajärvi, Kitee, Kirkkonummi ja Taivassalo.

– Kokeilu edellyttää monien käytännön kysymysten ratkaisemista kunnissa. Jatkuessaan kokeilun ratkaisuilla voi olla merkittävä vaikutus varhaiskasvatuksen käytäntöihin jatkossa. Tämä vuoksi yhteinen pohdinta kokeilussa mukana olevien kesken on tärkeää, samoin kokemusten yhteen kokoaminen, opetusneuvos Arja-Sisko Holappa summaa.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuuskokeilua on tarkoitus jatkaa vuosina 2019–2020. Sitä koskeva avustushaku suunnitellaan avattavaksi syksyllä 2018.

Lue lisää maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilusta OKM:n tiedotteesta.

Opetushallitus laatii selvityksen kaksivuotisen esiopetuksen mahdollisesta toteuttamisesta. Selvitys tehdään yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön ja niiden kuntien kanssa, jotka ovat mukana 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa.

 

FacebookTwitterYouTube