7.9.2017

Varhaiskasvatus näkyi ja kuului ympäri Suomea

Verkkouutinen 7.9.2017

Vasuista vauhtia MerirastissaVarhaiskasvatuksen vasuista vauhtia -tapahtuman odotukset ylittyivät moninkertaisesti – päivän tempauksissa 5. syyskuuta näkyi lukuisin tavoin, miten uudet varhaiskasvatussuunnitelmat tarkoittavat lasten arjessa niin osallisuutta kuin yhdessä tekemistä.

Tapahtumilla juhlistettiin paikallisia elokuun alussa käyttöön otettuja varhaiskasvatussuunnitelmia. Opetushallituksen asiantuntijat toivat terveisiä päivän tapahtumista. Janakkalan varhaiskasvatus järjesti yhteisen tapahtuman Murun puistossa, jossa oli erilaisia toimintapisteitä ja yhteistä tekemistä. – Janakkalan varhaiskasvatuksessa painottuu vuorovaikutus, avoimuus, syli ja uskallus olla oma itsensä. Ohikulkijoille jaettiinkin sydämiä, joilla toivotettiin tervetulleiksi tutustumaan lapsiryhmien arkeen. Hienoa, että perhepäivähoitajat toimivat tapahtuman järjestäjinä, totesi Pia Kola-Torvinen.

Vasuja ja suomalaista varhaiskasvatusta juhlistettiin myös Vantaan Tikkurilassa. –Tunnelmat olivat katossa Vantaan varhaiskasvatuspalvelujen päivän kunniaksi järjestämässä Vasu-Cafessa. Tapasin varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja näimme hienot puiset aikakapselimunat! Kuulimme myös niiden sisällöstä, mitä kaikkea sinne 50 vuoden päähän halutaan kertoa tämän ajan varhaiskasvatuksesta. Vantaan varhaiskasvatusyksiköissä juhlistettiin erilaisin tempauksin juhlapäivää, Kati Costiander sanoi.

Espoossa Roosaliinan päiväkodissa uusia vasuja juhlistettiin pihapiknikin, lasten ideoiman pyöräilyradan, vesiväripyssymaalauksen, laululeikkien ja QR-koodisuunnistuksen voimin. –Lihapiirakat, hiekkaämpärit ja tabletit saivat kyytiä, kun lapset, henkilöstö ja huoltajat osallistuivat innokkaasti tempaukseen. Laululeikkituokio pysäytti maagisesti lapset ja huoltajat laulamaan sekä leikkimään yhdessä. Laulujen ja leikkien myötä eri kielitaustoista tulevat lapset ja aikuiset löysivät yhteisen rytmin ja sävelen, Elisa Helin kertoi.

Lapset tutustuttivat vieraat oman päiväkotinsa toimintaan

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen tutustuivat Helsingissä sijaitsevan päiväkoti Merirastin toimintaan lasten johdolla. Vierailulla ministeri ja pääjohtaja saivat kuulla, mitä toiminnallinen matematiikka tarkoittaa, miten kamerakynän tekniikkaaa voidaan hyödyntää luontoretkellä sekä saivat osallistua lapsiryhmien kanssa peleihin ja leikkeihin.

–Uudet varhaiskasvatussuunnitelmat vievät meidän varhaiskasvatusta eteenpäin ihan uudella tavalla. Laatu kehittyy ja pedagogiikka vahvistuu ja voimme viedä suomalaista upeaa varhaiskasvatusta uuteen aikaan, sanoi Grahn-Laasonen.

Heinonen pohti puheenvuorossaan, mistä oikeastaan puhutaan, kun puhutaan vasusta ja totesi, että kansainvälisesti katsottuna kyseessä on ainutlaatuinen työkalu kasvatuksen ja koulutuksen kehittämisessä.

–Vasuperusteet, paikalliset suunnitelmat ja lapsen vasu. Tämän kolmiosaisen mallin ainutlaatuiseksi Suomessa tekee yhteinen kehittämisen henki. Nämä ei ole dokumentteja, joita tehdään dokumenttien takia, vaan ne on asioita, joihin paneudutaan, joita käytetään ja joita yhdessä työstetään. Normipohjaisuus jää taustalle ja kehittämispohjaisuus tulee ytimeen. Silloin me saadaan lopputulokseksi sellaisia asioita, joista toivottavasti entistä useampi lapsi pääsee tulevaisuudessa nauttimaan, Heinonen sanoi.

Helsingin kaupungin tervehdyksen päivään toivat apulaispormesteri Pia Pakarinen ja varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas. Myös Helsingin vasuihin uudet perusteet ovat tuoneet uusia ja kiinnostavia näkökulmia, joita kaupungin varhaiskasvatuksessa aktiivisesti kehitetään. He myös muistuttivat siitä, että Helsinki on lasten kaupunki ja että oppimisympäristö on koko kaupunki.

–Lapset saavat näkyä ja lapset kuuluvat Helsinkiin. Lapset oppivat kokeilemalla, tekemällä ja leikkimällä. Me halutaan hyödyntää koko kaupunki mahdollisuutena oppia, Järvenkallas sanoi.

Päivän tunnelmiin pääset Facebook-albumissamme.

Varhaiskasvatuksen vasuista vauhtia -päivän odotukset ylittyivät moninkertaisesti – päivän tempauksissa 5. syyskuuta näkyi monin tavoin, miten uudet varhaiskasvatussuunnitelmat tarkoittavat lasten arjessa niin osallisuutta kuin yhdessä tekemistä. Tapahtumilla juhlistettiin paikallisia elokuun alussa käyttöön otettuja varhaiskasvatussuunnitelmia.

 

FacebookTwitterYouTube