29.10.2018

Europas bästa eTwinningprojekt har belönats – Finland bland vinnarna

Webbnyhet

Fjolårets bästa eTwinning-projekt har åter belönats på den årliga eTwinning-konferensen. Som bästa projekt i ålderskategorin 12–15 belönades projektet ICT World 2017 som Havukosken koulu förverkligat tillsammans med fem samarbetsskolor.

eTwinning är ett EU-program som ger europeiska skolor möjlighet att kommunicera och samarbeta internationellt. De bästa projekten belönas årligen på en stor eTwinning-konferens som i år ordnades i Warszawa 25–27.10.


Esa Oila och Pasi Vuorimaa
I projektet ICT World 2017 fick eleverna bland annat programmera, göra grafik, skapa 3D-modeller, pröva på robotik och bekanta sig med samarbetsländerna och deras skolsystem. De övriga skolorna var från Tyskland, Spanien, Tjeckien, Frankrike och Lettland. Matematiklärarna Pasi Vuorimaa och Esa Oila ansvarade för projektet vid Havukosken koulu.

– Projektet var väl planerat. I delhelheterna hade man verkligen funderat hur vi kan utnyttja samarbetet och vad eleverna får ut av det. Uppgifterna som eleverna fick var lätta att anpassa till de olika skolornas planer, berättar Pasi Vuorimaa.

Såväl eleverna som lärarna lärde sig mycket under projektet. Lärarna samlade på sig nya pedagogiska metoder och idéer till exempel för undervisning av programmering och IKT i enlighet med läroplanen. Eleverna lärde sig bland annat att använda olika IKT-verktyg och att programmera.

– Eleverna var mycket engagerade i projektet. De fick också dela med sig av och visa upp vad de lärt sig. Det höjde helt klart motivationen, säger Esa Oila.

eTwinning-vinnarna valdes i år bland totalt 700 projekt. Vinnarna utsågs i tre ålderskategorier och 8 specialkategorier.

I konferensen i Warszawa deltog också Mirjami Hyttinen och Sari Lantto från Ylitornion yhteiskoulun lukio samt Sari-Hannele Kiviaho ja Annamari Kurki från Putaan koulu i Torneå. Deras skolor belönades i våras med nationellt kvalitetsmärke. I Mirjami Hyttinens och Sari Lanttos text (på finska) kan du läsa om deras erfarenheter av konferensen i Warszawa. På plats var också Kati Nurmi från Föreningen för kulturarvsfostran i Finland och Anne Onnela från kultur- och undervisningsministeriet.

Vad handlar eTwinning om?

eTwinning främjar skolsamarbete med hjälp av IKT genom att erbjuda skolor stöd, verktyg och tjänster. eTwinning erbjuder också lärarna kostnadsfri fortbildning. Cirka 6 500 lärare i Finland och cirka 607 000 lärare i Europa deltar i eTwinning.

Mer information:

Specialsakkunnig Riikka Aminoff, tfn 029 533 1387
Producent Yrjö Hyötyniemi, tfn 029 533 1073

Mer information om priset på eTwinnings webbplats

Fjolårets bästa eTwinning-projekt har åter belönats på den årliga eTwinning-konferensen. Som bästa projekt i ålderskategorin 12–15 belönades projektet ICT World 2017 som Havukosken koulu förverkligat tillsammans med fem samarbetsskolor.

 

FacebookTwitterYouTube