9.10.2017

Internationaliseringsdagarna ger inspiration för det internationella kunnandet i skolorna

Webbnyhet 9.10.2017

HöstdagarAlla barn har rätt att lära sig internationalisering i sin egen skola. Vilka möjligheter har skolorna och hur kan man i skolorna utveckla det internationella kunnandet? I dessa teman fördjupar vi oss på internationaliseringsdagarna för grundskolor och gymnasier i Finlandiahuset i Helsingfors 9–10.10.

Genom att lära sig internationella färdigheter bygger man upp finländskt kunnande och finländsk framgång både i hemlandet och ute i världen. Det internationella kunnandet är på många sätt en bestående del av skolornas vardag och varje barn har rätt att lära sig internationalisering i sin egen skola.

– Varje skoldag ger elever och lärare möjlighet att lära sig internationella värden, kunskaper, färdigheter och attityder. I läroplanen betonas lika väl språkkunskaper och kulturellt kunnande, förmåga till respektfull växelverkan som uppbyggandet av en framtid som är hållbar både från lokal och global synvinkel. Att känna till och behärska dessa färdigheter är grunden för bildning och på denna grund byggs samhället. Internationalism har varit en framgångsfaktor i det 100-åriga Finlands historia, och kommer att vara det också i framtiden, konstaterar Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

– Undervisningen i språk är självfallet ett av de viktigaste verktygen för att utveckla internationaliseringsfärdigheter. I Helsingfors kommer undervisningen i främmande språk att betonas ännu mer under nästa strategiperiod. Vi fördubblar antalet platser inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen på engelska. Efterfrågan är enorm både bland internationella sakkunniga som kommer till Finland och bland finländska familjer. Det är mycket fint att vi nu kan erbjuda skolgång på engelska för allt fler, säger Pia Pakarinen, biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors stad.

Berättelser om erfarenheter ute i världen

Kända personer som gjort en internationell karriär och som arbetar med internationella frågor berättar under dessa dagar om sina egna erfarenheter ute i världen. Bland föreläsarna finns bland annat Finlands representant vid de olympiska spelen i Rio 2016, Ekaterina ”Katja” Volkova, som berättar vad som gjorde henne internationellt stark. Under dagarna ordnas workshoppar om hållbar utveckling och om undervisning i nyckelfärdigheter i internationalisering, om effekterna av internationell verksamhet samt ett eTwinning-jubileumseminarium. Under seminariet firas också EU:s 30-åriga Erasmus-program.

De drygt 300 platserna på internationaliseringsdagarna för den allmänbildande utbildningen, som nu ordnas för nionde gången, fylldes snabbt, men man kan följa med det gemensamma programmet som direktsändning på Helsinki-kanalen https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/live?id=34961, och det kan ses också efter evenemanget. Man kan delta i diskussionen på Twitter med hashtaggen #kansainvalisyyspaivat2017

Konferencier för dagarna är HundrEDs VD Saku Tuominen och evenemanget är en del av programmet under Finlands hundraårsjubileum. Arrangemangen ordnas i år i samarbete mellan Helsingfors stad och Utbildningsstyrelsen.

Program och material

www.cimo.fi/hostdagar

Mera information

Hanna Björkman, Helsingfors stad, tfn 09 3108 2610
Paula Mattila, Utbildningsstyrelsen, tfn 0295 331 144
Nina Rekola, Utbildningsstyrelsen, tfn 0295 338 567
Nina Eskola, Utbildningsstyrelsen, tfn 0295 338 582

Alla barn har rätt att lära sig internationalisering i sin egen skola. Vilka möjligheter har skolorna och hur kan man i skolorna utveckla det internationella kunnandet? I dessa teman fördjupar vi oss på internationaliseringsdagarna för grundskolor och gymnasier i Finlandiahuset i Helsingfors 9–10.10.


 

FacebookTwitterYouTube