17.5.2017

Landskodningskurs söker lösningar för att hindra ungas utslagning

Webbnyhet 17.5.2017

Keuda, autonasentajakoulutusDataexperter från Finlands ledande IT-företag fokuserar i tre veckor på ett samhällsproblem. Utbildningsstyrelsen och Teknologiindustrin genomför tillsammans en landskodningskurs som söker lösningar till hur yrkesutbildningens kunskapsresurser kan användas för att identifiera unga som riskerar utslagning.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen öppnade landskodningskursen måndagen den 15 maj.

– Ett centralt mål med reformen av yrkesutbildningen är att minska mängden skolavhopp, konstaterade Grahn-Laasonen vid öppningen.

Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen sade att utmaningen för landskodningskursen är att svara på frågan ”Hur kan data användas för att förebygga drop out-fenomenet inom utbildningen och utslagning bland unga?” Heinonen betonade att temat och också arbetssättet är viktigt för Utbildningsstyrelsen.

– Projektet är lika stort som Finlands framtid. Det att toppexperter från den privata sektorn är med oss för att lösa den här frågan representerar ett arbetssätt som vi vill tillämpa: samarbete och gemensam problemlösning.

Heinonen på video

Dataexperter tar sig an utmaningen i tre veckorLandskodningskursen, arrangerad av Teknologiindustrin, är en tre veckors intensivsatsning där experter från Finlands ledande IT-företag i grupp utvecklar digitala lösningar som Finland har ett stort behov av. Landskodningskursen gör det möjligt att producera verkliga lösningar till verkliga problem.

– Målet är att få fram en prototyp som kan vidareutvecklas. Jag tror att experimenterande kultur av den här typen är det som för Finland framåt, sammanfattade Ville Peltola, branschchef vid Teknologiindustrin.

Peltola på video

I kursen deltar fem toppförmågor från IBM, Claned, Accenture, Innofactor och CGI som är proffs på konceptplanering och konceptdesign samt gränssnittsdesign. Data för projektet står Omnia för.

IT-experterna arbetar i Utbildningsstyrelsens lokaler under tiden 15 maj–2 juni. Alstren från kursen överlämnas till minister Grahn-Laasonen och generaldirektör Heinonen på avslutningen som arrangeras den 5 juni.

Ytterligare information:
Enhetschef Anneli Rautiainen, tfn 029 533 1264
Undervisningsråd Juhani Pirttiniemi, tfn 029 533 1174

Dataexperter från Finlands ledande IT-företag fokuserar i tre veckor på ett samhällsproblem. Utbildningsstyrelsen och Teknologiindustrin genomför tillsammans en landskodningskurs som söker lösningar till hur yrkesutbildningens kunskapsresurser kan användas för att identifiera unga som riskerar utslagning.

 

FacebookTwitterYouTube