1. Toteuta osallistavana prosessina
Lue taustaksi
Vapaan sivistystyön tavoitteena on kannustaa kriittiseen ajatteluun ja julkiseen keskusteluun osallistumiseen. Näin ollen osallistava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö on vapaan sivistystyön oppilaitoksille luonteenomaista. Oppilaitoksen henkilöstöllä, oppijoilla ja/tai heidän edustajillaan tulee olla mahdollisuus osallistua tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnan kaikkiin vaiheisiin.
Tasa-arvosuunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön ja oppilaiden tai opiskelijoiden tai heidän edustajiensa kanssa (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986, 5 a §). Opetuksen järjestäjällä ja oppilaitoksella on velvollisuus kuulla oppijoita ja heidän huoltajiaan yhdenvertaisuuden edistämistoimenpiteistä (Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014, 6 §).
Osallistava suunnittelu varmistaa, että oppijoiden, henkilöstön ja muiden sidosryhmien näkökulmat tulevat huomioiduiksi ja että toimenpiteet pohjautuvat todellisiin tarpeisiin. Osallistava suunnitteluprosessi varmistaa, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa. Osallistavasti laadittu suunnitelma vahvistaa kaikkien sitoutumista yhteisten toimenpiteiden toteuttamiseen.
Pohdi kysymyksiä
Seuraavien väittämien ja kysymysten avulla voidaan arvioida ja edistää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmatyön osallistavaa työotetta:
- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman työstämiseen ja toteutukseen on riittävät resurssit esim. aikaa, rahaa, henkilöstöä, oppijoita, sidosryhmiä,
vastuualueiden jakamista (kyllä / toisinaan / ei).
Millaisia?
Kehittymistarpeita?
Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnan kaikissa vaiheissa on huolehdittu henkilöstön osallistuminen eri tavoin; nykytilaselvityksessä toimenpiteiden valinnassa, toteutuksessa ja seurannassa (kyllä / toisinaan / ei).
Millaisin menetelmin, missä vaiheissa?
Kehittymistarpeita?
Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnan kaikissa vaiheissa on huolehdittu oppijoiden osallistuminen eri tavoin; nykytilaselvityksessä
toimenpiteiden valinnassa, toteutuksessa ja seurannassa (kyllä / toisinaan / ei).
Millaisin menetelmin, missä vaiheissa?
Kehittymistarpeita?
Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnassa on huolehdittu
alaikäisten oppijoiden huoltajien osallistuminen eri tavoin (kyllä / toisinaan / ei / ei kosketa toimintaamme).
Millaisin menetelmin?
Kehittymistarpeita?
Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnassa on hyödynnetty
järjestöjen, yhdistysten ja/tai muuta asiantuntijaosaamista (kyllä / toisinaan / ei).
Mitä tahoja? Miten?
Kehittymistarpeita?
Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
Vinkit vapaan sivistystyön oppilaitoksille
Perustakaa työryhmä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmatyöhön. Huolehtikaa, että mukana on eri oppiaineiden ja kurssien esimerkiksi eri ikä- ja sukupuolisia oppijoita, oppilaitoksen edustajia ja tarvittaessa ulkopuolisia henkilöitä ja asiantuntijoita. Ryhmä voi muodostua pysyväksi ryhmäksi, mikä vahvistaa jatkuvaa, osallistavaa kehittämistyötä ja tukee yhteiseen keskusteluun osallistumista. Huomioikaa mahdollisuudet verkostotyöryhmään pienten oppilaitosten kesken.
Hyödyntäkää vähemmistöryhmien sekä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävien järjestöjen, yhdistysten ja asiantuntijoiden osaamista erityiskysymyksissä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnassa. Yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa voidaan vahvistaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laadintaa ja toteutumista esimerkiksi koulutuksien kautta, viestinnässä, nykytilaselvityksen työpajoissa tai teemapäivissä.
Vaiheessa kaksi arvioidaan nykyisen suunnitelman toimenpiteiden toteutumista ja tehdään kattava nykytilaselvitys.