kuvituskuva, jossa eri värisiä ihmishahmoja

Lue taustaksi

Lainsäädännön mukaan oppilaitosten on seurattava, miten suunnitelmien mukaiset toimenpiteet toteutuvat ja mitä vaikutuksia niillä on ollut (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986, 5a §; Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014, 6§). Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman pitää sisältää mekanismit ja tavat, joilla voidaan mitata ja arvioiden sen vaikuttavuutta. Ne voivat tarkoittaa esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyjä, tilastollisia analyyseja ja palautekyselyjä. Niitä voidaan sisällyttää myös osaksi muita kyselyjä, esimerkiksi kurssipalautteisiin ja henkilöstön hyvinvointikyselyihin.

Vaikuttavuuden arviointi mahdollistaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen jatkuvuuden oppilaitoksen arjessa: sen kautta tulee näkyväksi asetettujen tavoitteiden saavuttaminen sekä missä on vielä parantamisen varaa. Arviointi tekee tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta elävän asiakirjan, kun jatkuvan parantamisen avulla tunnistetaan kehityskohteita ja tehdään tarvittavia muutoksia. Kun tavoitteet on asetettu konkreettiseksi, on niiden saavuttamisen ja toteutumisen arvioimiseksi helpompi määritellä mittarit, arviointitavat ja ajankohdat. Palautejärjestelmä, joka mahdollistaa jatkuvan palautteen keräämisen opiskelijoilta ja henkilökunnalta, osoittaa oppilaitoksen sitoutumista tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi sekä varmistaa jatkuvuuden suunnitelmien päivittämisen välillä.

Arviointi ja toiminnan jatkuva kehittäminen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi kuuluvat rehtorin tehtäviin oppilaitoksessa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman jatkuvalla arvioinnilla oppilaitosjohto voi varmistaa esimerkiksi strategista johtamista, pedagogisen toimintaympäristön kehittämistä ja opetuksen laatua, kun vapaan sivistystyön tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä ja hyvinvointia. 

Pohdi kysymyksiä

Seuraavien väittämien ja kysymysten avulla voidaan arvioida ja kehittää oppijoiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön arviointia sekä varmistaa sen jatkuvuutta:

  1. Mittarit tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteiden arvioimiseksi on määritelty (kyllä / osittain / ei).
    Millaiset?
    Kehittämistarpeita?
    Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
     
  2. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista selvitetään toiminnassa säännöllisesti (kyllä / toisinaan / ei).
    Miten selvitämme?
    Kehittymistarpeita?
    Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten? 
     
  3. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisen esteitä selvitetään toiminnassa säännöllisesti (kyllä / toisinaan / ei).
    Miten selvitämme?
    Kehittymistarpeita?
    Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
     
  4. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteiden toteutumisen edellytyksiä arvioidaan säännöllisesti (kyllä / toisinaan / ei).
    Miten arvioimme?
    Kehittämistarpeita?
    Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
     
  5. Johtamisen käytänteet tukevat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista (kyllä / toisinaan / ei).
    Millaisilla?
    Kehittämistarpeita?
    Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?
     
  6. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisen esteitä toiminnassa tiedostetaan jatkuvasti (kyllä / toisinaan / ei).
    Miten näkyy toiminnassamme?
    Kehittämistarpeita?
    Tämä pitää tehdä seuraavaksi. Milloin ja miten?

Vinkit vapaan sivistystyön oppilaitoksille

Lain mukaan oppilaitoksella on velvollisuus edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Koulutuksen järjestäjän ja tämän ylläpitämän oppilaitoksen on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Edistämistoimenpiteiden on oltava oppilaitoksen toimintaympäristö, voimavarat ja muut olosuhteet huomioon ottaen tehokkaita, tarkoituksenmukaisia ja oikeasuhtaisia. Vapaan sivistystyön oppilaitosten velvoite edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta toteutuu parhaiten, jos tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma nähdään jatkuvana prosessina, jota kehitetään jatkuvan arvioinnin perusteella.

Luo palautekanavia, joilla oppijat ja henkilöstö voivat jatkuvasti antaa palautetta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksistä. Tämä voi olla esimerkiksi nimettömänä annettava sähköinen palaute, säännölliset keskustelutunnit tai avoimet palautelaatikot. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmatyö ei ole kertaluonteinen projekti, vaan jatkuva prosessi. Avoin ja jatkuva dialogi varmistaa sen, että ongelmakohtiin puututaan ajoissa.

Ennakoi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman päivitysprosessi siten, että oppilaitoksessa on kaiken aikaa ajantasainen ja voimassa oleva suunnitelma, mikä ohjaa aktiivisesti arjen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä.

Arviointityökalun avulla teillä on nyt valmis tasa-arvo ja -yhdenvertaisuussuunnitelma. Prosessi ei kuitenkaan pääty tähän. Aktiivinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö edellyttää, että prosessia arvioidaan jatkuvasti. Arviointityökalun viimeistä työvaihetta seuraa jälleen vaihe yksi.

Menestystä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön!