Miten toimitaan, jos koulussa joudutaan karanteeniin? Millaiset asiat tukevat opettajien ja rehtoreiden jaksamista? Entäpä millaista koulua lapset tulevaisuudessa käyvät? Näihin kysymyksiin vastauksia etsivät Pia Kola-Torvisen kanssa Ilkka Laasonen Viikin normaalikoulusta, professori Marja-Kristiina Lerkkanen Jyväskylän yliopistosta sekä pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen Opetushallituksesta.
Intohimona oppiminen - keskustelua koulutuksesta

Etäopetusjakso viime keväänä toi lisää tietoa oppilaiden erilaisista oppimistyyleistä ja koulun yhteisöllisestä merkityksestä yhteiskunnassa. Se myös nosti esiin opettajien ja oppilaiden sekä vanhempien digiosaamisen merkityksen.   

Nyt syksyllä tilanne peruskouluissa voi näyttää hyvin erilaiselta eri puolilla Suomea. Syksyn järjestelyjä ovat rehtorina työskentelevän Ilkka Laasosen mukaan kuitenkin tukeneet opit, joita keväältä saatiin. Viime keväänä etäopetusjaksolla jaksamista auttoivat digituen ohella tiimin keskinäinen tuki ja vapaamuotoiset keskustelut. Keskustelun tarve on erittäin suuri edelleen ja myös pitkään koronan joskus väistyttyä, Laasonen arvioi.

Kuuntele uusimmasta jaksosta, millaiset asiat kuormittavat opettajan työssä ja millaiset puolestaan tukevat jaksamista. Marja-Kristiina Lerkkanen esimerkiksi kertoo Jyväskylän yliopistossa meneillään olevista tutkimuksista.

Jaksossa keskustellaan myös sitä, millaista koulua lapset tulevaisuudessa käyvät. Olli-Pekka Heinonen pohtii, että koulun perustehtävä, joka liittyy ihmisyyteen ja yhteisön jäseneksi kasvamiseen, on pysynyt ennallaan. Mutta viime keväästä saatu tieto oppilaiden erilaisista tarpeista ja lähtökohdista vaikuttaa myös siihen millaista koulua tulevaisuudessa käydään.