BEYOND MATTER tuo kulttuuriperinnön virtuaaliseen todellisuuteen. Monialaisessa hankkeessa sekoittuvat teknologia, museologinen tutkimus ja innovatiiviset levitysmenetelmät sekä näiden evaluointi. Tuloksena syntyy uusia tapoja tuoda esiin menneitä, nykyisiä ja tulevaisuuden kulttuuri- ja taidesisältöjä.
Beyond Matter -hanke, Luova Eurooppa. Kuva: Unsplash

Uusia menetelmiä museosisältöjen digitaaliseen jakamiseen

BEYOND MATTER tarjoaa uudenlaisen museo- ja näyttelykokemuksen, josta niin verkkokävijät kuin museoyleisökin pääsevät osallisiksi VR-näyttelykierroksen muodossa.

Uusia menetelmiä kehitetään museologiaa ja teknologiaa yhdistäen. Alan asiantuntijoiden taitoja kehitetään hankkeen aikana eri tapahtumissa. Virtuaalitodellisuuden avulla henkiin herätetään myös jo kulttuuriperinnöksi luokiteltavia menneisyyden luomuksia.

Hankkeessa kehitetään näitä menetelmiä museoalalle esittelevä työkalupakki. Markkinointitoimenpiteillä varmistetaan, että tulokset saavuttavat mahdollisimman laajan yleisön.

Hankkeen tavoitteet:

  • luoda uusia tapoja virtualisoida museoiden ja gallerioiden näyttelyitä sekä tarjoa uusia näyttelykokemuksia yleisöille
  • tuottaa museoalalle työkalupakki virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä
  • kehittää museoalaa hyödyntämällä teknologiaa ja alan asiantuntemusta.

Perustiedot:

Rahoitusohjelma: Kulttuurin alaohjelma, EU:n Luova Eurooppa (2014-2020)

Hankeaika: 01.10.2019 – 01.04.2023

EU-tuki: 1 354 838 euroa

Hanketyyppi: Suuri yhteistyöhanke

Hankkeen verkkosivut: http://beyondmatter.eu/

Hanketta koordinoi Zentrum für Konst und Medien Karlsruhe

Hankepartnereina ovat Ludwig Museum Unkarista, Tallinna Kunstihoone Virosta, Tirana Art Lab Albaniasta, Aalto-yliopisto (Median laitos) Suomesta, Centre Pompidou Ranskasta ja Weiss AG Saksasta.

EU:n lippu, Luova Eurooppa