Don’t avoid risks, manage them – vastuullinen kansainvälisyys korkeakouluyhteistyössä
Kenneth Lundin ja Laura Lalu

Tiede ja korkeakoulutus ovat perusolemukseltaan ja itseisarvoisesti kansainvälistä. Kansainvälisen yhteistyön välttäminen ei ole vaihtoehto. Erityisesti pienen maan kuten Suomen on keskeistä pysyä mukana kansainvälisessä kehityksessä ylläpitääksemme ja tavoitellaksemme tutkimuksen ja koulutuksen korkeinta laatua.
Myös me Opetushallituksessa olemme haasteen edessä. Kuinka edistää vastuullista kansainvälistä korkeakouluyhteistyötä uudenlaiset riskit tiedostaen ja niitä halliten?
Ei-toivottu vaikuttaminen, kaksoiskäyttöteknologian riskit ja sensitiivisten tutkimusalojen käyttö kansallista turvallisuutta vaarantavalla tavalla ovat valitettavasti läsnä myös kansainvälisessä korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyössä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on kehottanut korkeakouluja ja sektorin muita toimijoita kiinnittämään huomiota vastuulliseen kansainvälisyyteen ja julkaissut maaliskuussa 2025 suositukset vastuulliseen kansainväliseen yhteistyöhön.
Opetushallitus rahoittaa Euroopan ulkopuolisten maiden korkeakoulujen kanssa tehtävää yhteistyötä Team Finland Knowledge -ohjelman kanssa sekä tarjoaa apurahoja ulkomaisille väitöskirjatutkijoille Edufi Fellowship -apurahaohjelman kautta. Tarkistimme hakukriteereitä kuluvan vuoden hakukierroksille ja lisäsimme niihin vaatimuksen analysoida yhteistyön riskejä vastuullisen kansainvälisyyden näkökulmasta sekä akateemiset arvot ja tieteenvapaus turvaten.
Ensimmäiset kokemukset korkeakoulujen vastauksista uusiin vastuullisen kansainvälisyyden kriteereihin ovat rohkaisevia. Korkeakoulut ovat huomattavan riskitietoisia ja omaavat sekä keinoja että valmiuksia vastata uusiin turvallisuushaasteisiin. Hakemusmäärät kansainvälisen yhteistyön rahoitusohjelmiin ovat edelleen korkealla tasolla.
Vastuullisen kansainvälisyyden kenttä on alati muuttuva ja haastaa toimijoita.
Pyrimme Opetushallituksessa omalla toiminnallamme jatkuvaan kehittymiseen ja yhdessä oppimiseen. Korkeakoulukentän eri toimijoilla on vaihtelevia valmiustasoja vastuullisen kansainvälisyyden riskien tunnistamisen ja niihin vastaamisen osalta. Avoin tietojen vaihtaminen ja yhteisen osaamisen kartuttaminen on keskeistä saavuttaaksemme riittävän valmiustason.
Erilaisten uhkaskenaarioiden keskellä on tärkeää pohtia, kuinka voimme kansainvälisen yhteistyön kautta vahvistaa keskeisiä arvoja, joihin Suomi on sitoutunut. Opetushallituksessa on jo tehty työtä eettisesti kestävien kansainvälisten kumppanuuksien ja vastuullisen maakuvan välittämiseksi. Eettisten toimintatapojen vahvistamiseksi olemme laatineet yhdessä sidosryhmiemme kanssa eettiset ohjeet kansainväliseen yhteistyöhön globaalin etelän toimijoiden kanssa sekä code of conduct –dokumentin kansainvälisten opiskelijarekrytoinnin agenttiorganisaatioiden kanssa tehtävän yhteistyön perustaksi.
Riskien tiedostaminen ja vahva sitoutuminen eettisyyteen ohjaa ajatuksia oikeasuhtaisuuden äärelle. Kuinka tunnistaa riskit ja reagoida niihin samalla edesauttaen ja varmistaen akateemisen vapauden sekä sanan- ja ilmaisunvapauden toteutumista kansainvälisessä yhteistyössä? Voisiko ohjenuorana toimia Pohjoismaisten sidosryhmiemme käyttämä: Don’t avoid risks, manage them?