Kielitietoisuus kuuluu kaikille!
Inka Ruokolainen, Katri Kuukka ja Sanna Voipio-Huovinen

Opetuksen ja oppimisen kieli on tiedon- ja ammattialojen kieltä. Sen oppimista pitää edistää kaikissa koulutusmuodoissa aina varhaiskasvatuksesta lähtien – kielitietoisesti kielen merkitys ymmärtäen. Kielitietoisuus ei siis ole selkokielen tai suomi toisena kielenä -opetusta maahanmuuttotaustaisille oppijoille, vaan siitä hyötyvät kaikki ja kaiken ikäiset.
Edelleen on lukevia lapsia, nuoria ja aikuisia. Valitettavasti on myös entistä enemmän niitä, joille lukeminen on joko vaikeaa tai tylsää, pahimmillaan molempia. Lisäksi Suomessa on yhä enemmän muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia, joille suomalaisessa yhteiskunnassa toimiminen voi aiheuttaa haasteita.
Digitaalisten välineiden ansiosta erilaiset tekstit saavuttavat meidät kaikkialla. Ne voivat olla kirjoitettuja, puhuttuja, graafeja, merkkejä, kuvakkeita, lyhenteitä, yhdistettyjä kuvaan tai liikkuvaan kuvaan. Tekstien maailmassa selviäminen vaatii ymmärtävää ja arvioivaa lukutaitoa sekä tekstien tuottamistaitoa. Tämä monilukutaito tarkoittaa näiden tekstien ymmärtämistä ja kriittistä tulkintaa. Kielitietoinen opetus ja ohjaus eri koulutusmuodoissa auttaa oppijaa hallitsemaan tekstien maailmaa ja ymmärtämään sekä soveltamaan oppimaansa käytännössä.
Verkostot tukevat kielitietoista opetusta ja ohjausta
Kaikilla opettajilla on rooli kielitietoisen opetuksen ja ohjauksen toteutuksessa. Kaikki opettajat ovat oman alansa tai oppiaineensa kielen opettajia. Kielitietoisuus on opetuksen ja ohjauksen lisäksi keskeisessä osassa luomassa yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Kielen avulla voidaan edistää osallisuutta koulutukseen ja laajemmin yhteiskuntaan. Taito käyttää kaikkia omaan elämään kuuluvia kieliä on osa koulutuksen tasa-arvoa. Pidetään kaikki mukana.
Kielitietoisen opetuksen ja ohjauksen tueksi Opetushallituksessa toimii useita verkostoja, jotka ovat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen Reimari, perusopetuksen Poiju ja ammatillisen koulutuksen kielitietoisuusverkosto. Opetushallituksen Lukutaito-ohjelma tukee myös toiminnallaan kielitietoisen opetuksen käytänteitä osana Kansallisen lukutaitostrategian toimeenpanoa.
Kielitietoiseen kasvatukseen, opetukseen ja ohjaukseen liittyy erilaisia näkökulmia, joita kokosimme koulumuodoittain yhteen.
Näkökulmia kielitietoiseen kasvatukseen, opetukseen ja ohjaukseen
Varhaiskasvatus ja esiopetus
Perusopetus
Lukiokoulutus
Ammatillinen koulutus
Lisätietoja
- Monilukutaito ja kielitietoisuus
- Kielitietoisuuden kirjainmerkit
- Kielitietoisuus ammatillisessa koulutuksessa
- Vinkkejä kielitietoisuuden kehittämiseen ja opettamiseen
- Monilukutaitoa kielitietoisesti eri oppiaineissa
- Kansallinen lukutaitostrategia 2030
- Lukutaito-ohjelma
- Reimari – varhaiskasvatuksen kielellisen ja kulttuurisen moninaisuuden kehittämisverkosto
- Poiju – perusopetuksen kielellisen ja kulttuurisen moninaisuuden kehittämisverkosto
- Ammatillisen koulutuksen kielitietoisuusverkosto