Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen osaaminen

Kasvatuksen ja koulutuksen digitalisaatio etenee kansallisessa ohjauksessa. Kasvatuksen ja koulutuksen digitalisaation linjaukset 2027 yhdessä Suomen digitaalisen kompassin kanssa luovat jatkossa strategisen perustan kasvatuksen ja koulutuksen digitalisaation edistämiselle. Opetushallitus edistää linjausten tavoitteita yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Digitaalisen osaamisen sivuilla pääset tarkastelemaan digitaalisen osaamisen kuvauksia (ePerusteet) ja löydät tietoa digitaalisen osaamisen kehittämisen tueksi varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Sivustolta löytyy tukea mm. pienten lasten digitaalisen lukutaidon kehittämiseen, digitaalisten palvelujen hankkimiseen sekä oppilaiden itsesäätelytaitojen vahvistamiseen. Ammatillisen koulutuksen osalta löytyy mm. opas digitaalisen osaamisen sanoittamiseen. Sivustoa päivitetään vuoden 2023 aikana.

Digitaalisen osaamisen kuvaukset

Osaamisen kuvaukset muodostavat kansallisen digitaalisen osaamisen viitekehyksen, jolla tuetaan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 2022, Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2018 ja Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 linjausten paikallista toimeenpanoa. Tarkoituksena on, että opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjät päivittävät digistrategioitaan ja -suunnitelmiaan sekä opetussuunnitelmiaan vastaamaan kansallista digitaalisen osaamisen viitekehystä.

Näkökulmia tekoälyn hyödyntämiseen opetuksessa ja koulutuksessa

Joko teidän työyhteisössänne keskustellaan tekoälystä?

Laadukkaita digitaalista osaamista edistäviä aineistoja muualla verkossa


Opettaja, tuntuuko sinusta siltä, että materiaalia on paljon ja on aikaa vievää löytää laadukasta sisältöä digiosaamisen edistämisen tueksi? Kokoamme sivuillemme myös muualla tuotettuja laadukkaita aineistoja. Kaikki aineistot edistävät digitaalisen osaamisen kuvausten mukaista osaamista.

TUTUSTU MUUALLA TUOTETTUIHIN MATERIAALEIHIN TÄSTÄ

Mediataitokoulu


Mediataitokoulu on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämä verkkopalvelu, josta löytyy tukea digitaalisen osaamisen (erityisesti medialukutaito) edistämiseksi. Sivuille on koottu Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmassa tuotettuja medialukutaidon ja ohjelmointiosaamisen aineistoja.

TUTUSTU MEDIATAITOKOULUN SIVUSTOON

Sisältöjen tuottaminen ja palaute

Tälle sivulle kootaan tukea digitaalisen osaamisen edistämiseksi erityisesti haastavaksi koettuihin aihepiireihin liittyen. Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen sisällöt on siirretty Uudet lukutaidot-kehittämisohjelman sivuilta 2.5.2023.
Haluatko antaa palautetta tai ehdotuksia tämän sivun kehittämiseksi?
Arvostamme palautettasi.
Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma
Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma on ollut osa opetus- ja kulttuuriministeriön laajempaa Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa (2020–2023). Kehittämisohjelman tavoitteena on ollut edistää digitaalista osaamista (varhaiskasvatus), tieto- ja viestintäteknologista osaamista (perusopetus), medialukutaitoa ja ohjelmointiosaamista.