11. Mistä henkilö voi tietää tai miten voi olla ihan varma, että hänestä kerätyt tiedot ovat turvassa?

Ei mitenkään. Palvelun käyttöehdot ja tietosuojaselosteet kertovat, mitä palveluntarjoaja joka tapauksessa aikoo tiedoilla tehdä. Aina on mahdollista, että palvelusta vuotaa tietoja tietomurron vuoksi. Useimmat suuret palvelut tekevät alihankintana datan analyysiä lukuisissa yrityksissä ympäri maailmaa. Käytännössä voi olla varma siitä, että suuren digipalvelun henkilöstä keräämät tiedot päätyvät kaikille mantereille kymmeniin yrityksiin satojen työntekijöiden silmien eteen. Tiedot päätyvät mahdollisesti myös kunkin paikallisen hallinnon tiedustelupalvelun käyttöön. 

Kyberturvallisuuskeskukselle voi ilmoittaa tietoturvaloukkauksista, tietojen kalastelusta, yms. Linkki alla. 

Mitä tulee tehdä, jos on jakanut itsestään liikaa tietoja jollekin palvelulle ja alkaa kaduttaa? Voiko suostumusta perua, miten? 

Kyllä, suostumuksen voi aina perua. GDPR antaa kahdeksan erilaista oikeutta omaan dataan ja niitä kannattaa käyttää. Ottamalla yhteyttä palveluntarjoajaan ja vaatimalla oman datan poistamista, näin kuuluisi lain mukaan myös tapahtua. Jos vaikuttaa siltä, ettei dataa ole henkilön pyynnöstä huolimatta poistettu, henkilöllä on oikeus valittaa asiasta Tietosuojavaltuutetulle tai Kyberturvallisuuskeskukselle. Mikäli yritys on toiminut väärin, se saattaa joutua vaikeuksiin ja esim. joutua maksamaan merkittävän suuria sanktioita.  

Liittyykö tietojen jakamiseen isompia tai vakavampia turvallisuuskysymyksiä? Tarvitseeko pelätä?  

Pääosin meistä kerätty data kiinnostaa vain suurina määrinä, jolloin voidaan kohdistaa mainontaa tai vaaliviestintää. Mutta toki, jos yksittäinen henkilö osoittautuu tärkeäksi, tietoja voi valjastaa teollisuusvakoiluun, kiristämiseen tai vastaavaan. 

On hyvä muistaa, että netissä ovat lähes kaikki, myös rikolliset ja rikollisjärjestöt. Jos henkilö jakaa somessa esimerkiksi lomakuvan, hän jakaa netissä tiedon, että on poissa kotoa. Jos henkilön profiilin mukaan hänellä on myös omaisuutta riittävästi, voi joku kiinnostua henkilön omaisuuden varastamisesta.

On tärkeää olla tietoinen omasta digiprofiilistaan ja harkita, mitä tietoja itsestään jakaa. Turhaan pelkoon tai pelon lietsontaan ei ole syytä.