4. Miten datan käyttö vaikuttaa ympäristöön? Mitä tarkoittaa kestävyysosaaminen digitaalisissa ympäristöissä?

On hyvä tiedostaa, että pilvipalvelutkin kuluttavat sähköä. Vaikka yhden nettihaun sähkönkulutus ei ole suuri, miljardien hakujen virta on jo merkittävä. Generatiivisen tekoälyn sähkönkulutus on aivan toista luokkaa ja jokainen kysely kuluttaa energiaa hyvätasoisen pelikoneen verran.  

Voiko yksilö vaikuttaa digitaalisten palvelujen ympäristövaikutuksien syntymiseen, miten? 

Yksilö voi valita, mitä palveluita käyttää. Painavatko palvelujen valinnassa ympäristövaikutukset, henkilötietojen eettinen käyttö vai maantieteellinen sijainti? Vastuulliset toimijat julkaisevat tietoja mm. käyttämänsä sähkön päästötiedoista. Esimerkiksi WiFi-yhteys kuluttaa vähemmän sähköä kuin mobiilidata. Jos pyrit lataamaan suuret sisällöt, kuten videot, WiFin kautta, säästät sekä kännykkäsi että nettiyhteydentarjoajien sähkön kulutusta. 

Ylimääräiset evästeet ja muut seurantatekniikat, kuten seurantapikselit, ovat haitallisia yksityisyydelle, mutta yhtä lailla myös ympäristölle. Niiden ohessa latautuu valtavasti mainoksiin liittyvää sisältöä ja koodia, joka voi jopa kymmenkertaistaa nettisivun koon. Niihin käytetty energia on vain mainonnan supertarkkaa kohdistamista varten. Siksi kieltäytymällä seurantatekniikoista, säästää samalla laskentatehoa ja sitä kautta myös energiaa. 

Tulisiko digitaalisten palvelujen käyttöä vähentää ympäristövaikutusten takia? Mistä tietää, mikä on totta, kun on ristiriitaista tietoa tarjolla? 

Digipalveluiden ympäristövaikutukset ovat monimutkaisia, joten niistä voidaan julkaista ristiriitaistakin vakuuttavaa tietoa. Palvelut itse pyrkivät kertomaan asiansa mahdollisimman positiivisesti ja media voi hyötyä räväkästä otsikosta. Somepalveluissa taas voi menestyä äärimmilleen liioiteltu väite, jonka yhteys todellisuuteen voi olla jo vähäinen. Tarvitsemme siis kriittistä lukutaitoa ja aikaa tarkistaa lähteitä. 

Pohdittavaksi: Digitaalisen palvelun ympäristövaikutukset 

Selvittäkää väitteitä tietyn palvelun ympäristövaikutuksista, vertailkaa ja arvioikaa väitteitä ja muodostakaa synteesi.

Mitä tehdä, jos ympäristön näkökulmasta ahdistaa runsas digilaitteiden käyttö? 

Harkitse, mitä kannattaa hankkia. Käytä laitteet loppuun asti, älä vaihda puhelinta turhaan. Kierrätä vanhat laitteet. Lataa akut oikeaoppisesti akkutyypin mukaan, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään. Lataa vihreällä sähköllä kulutushuippujen ulkopuolella. Tee isot sisältölataukset wifillä, ei mobiilidatalla. Kannattaa hakea tietoa luotettavista lähteistä.

Kaikista mieltä pohdituttavista asioista kannattaa puhua avoimesti.