4. Mikä on palveluntarjoaja?

Palveluntarjoaja on yritys, jonka palvelua käytät. Palvelu voi olla mobiilisovellus tai selaimella käytettävä verkkopalvelu. Joihinkin palveluihin rekisteröidytään, joitakin voi käyttää ilman rekisteröitymistä.

Esimerkkejä: TikTok on palvelu, jonka tarjoaa kiinalainen ByteDance-yhtiö ja sen TikTok-niminen tytäryhtiö. Instagram on palvelu, jonka tarjoaa yhdysvaltalainen Meta. Googlen hakukoneen sekä YouTuben tarjoaa Google sekä sen emoyhtiö Alphabet.

Pohdittavaksi: Yksityisyysasetukset käytännössä

Tarkastelkaa ryhmässä puhelimissanne olevia sovelluksia. Mitkä ovat suosituimpia sovelluksia?

Esimerkki 1. Käykää läpi puhelimienne ja kolmen eniten käyttämänne sovelluksen yksityisyysasetukset. Kiinnittäkää huomiota erityisesti sijaintitietoihin sekä yhteystietojen, kameran ja mikrofonin käyttölupiin.

Esimerkki 2. Käykää läpi kaikkein suosituimman sovelluksen käyttöehdot. Mitä lupia käyttäjä antaa hyväksyessään käyttöehdot? Ovatko ehdot mielestänne kohtuulliset?

Esimerkki 3. Käykää läpi kolme vähiten käyttämäänne sovellusta ja keskustelkaa, voisiko niistä luopua.

Esimerkki 4. Miksi joillekin sovelluksille, kuten kartat, on pakko antaa pääsy tiettyihin tietoihin? Mistä tiedät, mihin tietoihin pääsy on annettava? Mitkä tiedot ovat ilmiselvästi turhia tietoja jaettavaksi?