6. Miksi joku haluaisi tietää, millä nettisivuilla joku toinen henkilö käy?

Yksittäisen henkilön liikkeet harvoin kiinnostavat muita. Mutta profiloinnin tarkoituksena on löytää ihmisjoukkoja, joita yhdistää jokin – esimerkiksi harrastus, poliittinen suuntaus, perhetilanne tai taloudellinen asema. Mitä tarkempaa tietoa henkilön käyttäytymisestä ja verkostoista saadaan, sitä tarkemmin hänet voidaan profiloida ja sitä tehokkaammin häneen voidaan vaikuttaa.

Suurimmat alustayritykset ja somet perustelevat ihmisten seuraamista yksittäisillä nettisivuilla tai yleisesti ottaen henkilöiden käyttäytymisen seuraamista netissä sillä, että ne saavat tietoa, joiden avulla ne voivat kohdistaa ihmisille kiinnostavampaa sisältöä ja mainoksia. Mainosten parempi kohdistaminen on kuitenkin varsin heikko syy tarkkailla ihmisen yksityisiä tekemisiä netissä.

Joissakin maissa, joissa kansalaisten vapautta rajoitetaan, netin käyttöä halutaan tarkkailla ja toisinaan myös estää. Siksi erilaisia tekniikoita käytetään myös yksittäisten ihmisten verkkokäyttäytymisen valvomiseen ja vaikkapa rajoittamaan mielipiteiden ilmaisua ja samalla lailla ajattelevien ihmisten tavoittamista.

Erilaiset netin käytön seurantateknologiat ovat kehittyneet viime aikoina niin paljon, että yhden ihmisen seuraaminen ja viestien ja sisällön kohdistaminen juuri hänelle, on mahdollistunut. Sillä voi olla kauaskantoisia, jopa koko yhteiskuntaan vaikuttavia seurauksia. Voidaan esimerkiksi ajatella, että näin voitaisiin vaikuttaa yksittäisiin kansanedustajiin tai muihin vaikutusvaltaisiin henkilöihin esimerkiksi silloin, kun ollaan säätämässä jotakin lakia. Mikäli lain läpimeno eduskunnassa vaikuttaa olevan kiinni vain muutamasta henkilöstä ja se on hyvin tärkeä joillekin tahoille, näihin henkilöihin voidaan koettaa vaikuttaa joko kohdistamalla heille tarkoin valikoitua tietoa tai ikävämmässä tapauksessa disinformaatiota. Jos jokin pahantahtoinen taho, vaikkapa hyökkäyssotaa käyvä maa, haluaisi vaikuttaa toisen maan asioihin, se voisi toimia näin. Tällöin kysymyksessä olisi suoraan lakia säätävän maan sisäisiin asioihin vaikuttaminen eli sen itsenäisyyden loukkaaminen.