8.Miksi yksityisyys olisi tärkeää? Eikö henkilö voi jakaa kaiken, jos haluaa?  

Yksityisyys on ihmisen kehittymisen, henkisen jaksamisen ja ajattelun vapauden kannalta hyvin tärkeä asia. Omat asiasi voivat olla haaveita, murheita, kaipuuta tai iloa. Ihmisellä on oikeus siihen, että kaikki edellä mainitut asiat ovat yksityisiä, eivätkä kuulu muille. Myös mielipiteet ovat yksityisasioita, ellei itse halua niistä kertoa. Kun yksityisyyden puute alkaa tuntua, se voi saada ihmisen ahdistumaan ja säännöstelemään liikaa tekemisiään. Se saattaa estää ihmistä ilmaisemasta, mitä oikeasti ajattelee jostakin asiasta silloinkin, kun ajatusten ilmaiseminen olisi tärkeää. Se voi myös vaikuttaa negatiivisesti kykyyn olla luova. Jos meillä on tilaa ja rauhaa yksityisyydelle, joka mahdollistaa pään sisällä tapahtuvan asioiden kypsyttelyn ja pohdinnan, voimme aidommin myös olla avoimia, kun on sen aika. Se mitä teemme netissä, kuvastaa tavalla tai toisella elämäämme ja on siten yksityisasia.  

On tärkeää ymmärtää, että oma yksityisyys vaikuttaa myös muiden yksityisyyteen. Mitä enemmän jakaa dataa tietoisesti tai tiedostamatta, sitä enemmän se kertoo myös ihmisen lähipiiristä. Helppo esimerkki on se, antaako jollekin sovellukselle tai puhelimelle luvan käyttää yhteystietojaan. Jos luvan yhteystietojen jakamiselle antaa, jakaa tietoa myös muista ihmisistä, jotka eivät kenties sitä edes haluaisi. Tässäkin tapauksessa ”minun yksityisyyteni” on ”meidän yksityisyyttämme”.  

On tärkeää ymmärtää myös, että vaikka henkilöllä olisi oikeus saada omia tietojaan poistetuksi, netissä julkaistua tietoa ei todennäköisesti saa koskaan kokonaan pois. Eli jos henkilö myöhemmin muuttaa mieltään sen suhteen, mitä haluaa itsestään jakaa, voi olla, ettei asiaan voi vaikuttaa niin paljon kuin haluaisi.   

Pohdittavaksi: Yksityisyyden tärkeys arjen tilanteissa 

Yksityisyyden merkitystä voi olla varsinkin nuorena vaikea hahmottaa, mutta arjen esimerkit saattavat auttaa.  

Mitkä ovat tilanteita tai paikkoja, joissa yksityisyys on välttämätöntä? 

Pohdittavaksi: Mitä tietoja itsestäsi jaat muille? 

  1. Oletko luotettava ystävä? Pidätkö siis salaisuuden, jonka ystäväsi tai läheisesi kertoo sinulle?  

  1. Vedätkö verhot illalla ikkunan eteen?

  1. Jos kadulla tuntematon henkilö pyytää somepalvelun salasanasi ja käyttäjätunnuksesi, annatko ne hänelle?  

  1. Kerrotko huoltajillesi tai luokkakavereillesi jokaisen, siis aivan jokaisen,  ajatuksesi heistä? 

  2. Voisitko mennä ihmisjoukon eteen rehellisesti ja yksityiskohtaisesti kertomaan, mikä on henkilökohtaisesti suurin surusi tai huolesi juuri tällä hetkellä? 

  3. Haluaisitko mennä kadulle huutamaan, kehen olet ihastunut? 

  1. Voisitko antaa puhelimesi selattavaksi kenelle tahansa sukujuhlissa tai luokassa? 

Somepalvelut pystyvät päättelemään hämmästyttävän paljon jokaisesta käyttäjästä jo muutaman kymmenen tykkäämisen tai videon katselun tai kaverin perusteella. Poliittinen arvomaailma, seksuaalinen suuntautuminen, tulotaso, asuinolot, perhetilanne, ruokavalio, liikuntatottumukset ja musiikkimaku ovat esimerkkejä tiedoista, joita tietojen perusteella voi päätellä. Tietoja voidaan hyödyntää globaaleilla mainosmarkkinoilla kohdistamalla sinulle mainoksia ja muita viestejä. 

Kerrotko siis lähiruokakauppasi kassahenkilölle vaatekaappisi sisällön ja seurustelusuhteesi tilanteen? Netin kauppiaille olet tämän ehkä jo kertonut, jollet ole huolehtinut yksityisyydestäsi erityisen hyvin. 

Miten löytää tasapaino tietojen jakamisen ja kieltämisen välillä? Mistä voi tietää, onko tiedon jakamisesta enemmän hyötyä kuin haittaa? 

Kukaan ei ole yksin tämän ongelman kanssa. Ympäri maailman ja esimerkiksi kaikissa EU-maissa pohditaan kuinka löytää sopiva tasapaino datan hyödyntämisen ja yksilöiden oikeuksien välillä. Lapsia ja nuoria tulee suojella liiallisen datan keräämisen haittoja vastaan, ja toisaalta heillä on oikeus tietää, kuinka vuosien aikana rakentunut järjestelmä toimii. Vastuu lasten ja nuorten suojelemisesta on aikuisilla. Datan kontrolloidun hallinnan ja yksityisyyden suojelun vuoksi periaatteena voisi pitää sitä, että lapsen ja nuoren kannattaa jakaa omaa dataa mahdollisimman vähän. Kun löydät palvelun, joka on sinulle todella tärkeä (vaikkapa terveydellisistä syistä), voit erikseen tutkia sen käyttöehdot, palveluntuottajan ja sen vaatimat luvat, ja vasta sitten tehdä päätöksen datan jakamisesta.  

Tiedämme jo aika paljon siitä, millaista haittaa liiallinen datankeruu voi aiheuttaa. Yksityisyyden vaarantumisen lisäksi myös esim. profiloinnin perusteella toimivien algoritmien sisältösuositukset voivat olla yksilölle haitallisia.