Mitä datatalous tarkoittaa?

Datataloudella tarkoitetaan sitä talouden osa-aluetta, jossa datan kerääminen ja hyödyntäminen on keskeinen osa toimintaa. (Lähde: Sitran tulevaisuussanasto) 

Mitä datatalouden palvelua olet käyttänyt viimeksi? Usein vastauksena on esimerkiksi tiedon etsiminen netin hakukoneessa tai ruoan tilaaminen välityspalvelun sovelluksessa. Nämä ovat osa datataloutta.  

Onko ruoan ostaminen lähikaupasta osa datataloutta? Kyllä on. Modernit lähikaupat hyödyntävät digitaalista dataa monella tapaa. Esimerkiksi kassan tapahtumista syntyvää myyntidataa hyödynnetään ennakoimaan takahuoneen varaston täydennystarpeita.  

Datatalous onkin kaikkialla. Käytännössä lähes kaikki, mitä arjessamme teemme, synnyttää digitaalista dataa. Onkin vaikeampi keksiä esimerkkiä alueesta, mikä ei olisi datataloutta. Asiaa voidaan konkretisoida alla olevalla tarinalla, jossa tutustumme 16-vuotiaan Tuiskun päivään opiskelijana: 

Tuiskun päivä

Tuisku on 16-vuotias opiskelija. Hän herää aamulla puhelimen herätyskellon tuttuun soittoääneen. Tuisku tuntee itsensä väsyneeksi ja miettii, että mistäköhän se johtuu.  

Tuisku katsoo kalenteriaan muistuttaakseen itselleen, mitä opintoja hänellä on tänään. Katsellessaan puhelimella kalenteriaan ja opettajan jättämiä viestejä hän muistaa, että on täysin unohtanut englannin kielen opettajan antaman tehtävän kirjoittaa essee aiheesta: “Miten hyödynnän terveysdataa arjessani?”. 

Tuisku päättää kirjoittaa puuttuvan esseen heti aamusta ennen tunnin alkua ja keskittyä kirjoittamaan omasta arjestaan. Hän on nukkunut älysormuksen kanssa ja huomaa puhelimessa olevasta sovelluksesta, että tällä viikolla on useampi ilta mennyt myöhään kokeisiin lukiessa ja tämä on vaikuttanut hänen vireyteensä. Nyt hän ymmärtää, miksi tunsi itsensä niin väsyneeksi aamulla, vaikka viime yönä hän menikin ajoissa nukkumaan. 

Samalla Tuisku huomaa tärkeän lääkkeen loppuneen. Hän kirjautuu sote-sovellukseensa ja katsoo sähköisiä reseptejään ja huomaa, että yksi niistä on mennyt umpeen. Tuisku ottaa yhteyttä opiskelijoiden terveydenhuoltoon sovelluksella ja pyytää reseptin uusintaa. Lääkäri vastaa alle 15 minuutissa. Nyt kun resepti on uusittu, hän tilaa puuttuvan lääkkeen apteekista kotiinkuljetussovelluksella.  

Nyt tätä kaikkea pitäisi kuvata esseessä. Tuisku tekee pyynnön tekoälyä hyödyntävälle sovellukselle suomeksi. Luovaa tekstiä tuottava tekoälyohjelma tekee sekunneissa pohjan Tuiskun esseeksi. Tuisku huomaa, että tekoälyn tuottamasta tekstistä puuttuu henkilökohtainen näkökulma. Hän editoi tekstiä omien kokemustensa ja viikon aikana heränneiden ajatusten pohjalta. Samalla Tuisku tarkistaa tekstin oikeellisuutta ja etsii lisää tietoa luotettavista lähteistä. Hän korjaa muutamia asiavirheitä ja täydentää tekstiä lisäämällä lähteet. Tämän jälkeen hän pyytää tekoälyä kääntämään tekstin englanniksi. Tuisku tajuaa, että ensi kerralla hän voisi tehdä alkuperäisen pyynnön tekoälylle suoraan englannin kielellä. Saatuaan englanninkielisen käännöksen Tuisku tarkistaa tekstin vielä kerran ja merkitsee tekijöiksi itsensä sekä käyttämänsä tekoälytyökalun. Sitten hän jakaa tekstin opettajalle oppilaitoksen käyttämässä pilvipalvelussa. 

Samassa ovikello soi ja lähetti on tuonut lääkkeen apteekista.