Tietoa

Muista ainakin nämä! 

Helsingin yliopisto on tuottanut Opiskelijan digitaidot -kurssille aineiston, johon on koottu tärkeimmät hyvän käyttäytymisen muistisäännöt.

1. Ole oma itsesi: kirjaudu palveluihin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Useimmissa palveluissa toisen henkilön tunnuksen käyttö on kielletty, ja identiteettivarkaus on laissa rangaistava teko. Jos poistut tietokoneeltasi edes hetkeksi, lukitse käyttämäsi kone. Näin kukaan ei pääse käyttämään auki jääneitä palveluita nimissäsi.

2. Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi: sähköposti on oikein käytettynä tehokas viestintäväline. Postitse on helppo lähettää sellaistakin tekstiä, mikä kaduttaa myöhemmin. Älä kirjoita mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan henkilölle kasvotusten. Älä lähetä vitsejä tai asiattomia viestejä henkilöille, joita et tunne henkilökohtaisesti.

MOro proffa!!!!!!!111
eix se mun semmatyö oo fire!
T. raiQ keski-vääntö

Viestisi voivat epähuomiossa tai edelleen lähetettyinä päätyä tuntemattomille henkilöille, joten henkilökohtaisten tietojen lisäämistä viestiin kannattaa harkita tarkoin. Muista ottaa huomioon myös viestisi vastaanottaja: kaverille lähetetyn viestin epämuodollisuus voi olla täysin sopimatonta viestiessäsi esimerkiksi yliopistonopettajasi kanssa! Muista myös, että sähköpostin kirjoittamiseen liittyy kirjoittamattomia sääntöjä: esimerkiksi ISOLLA kirjoittaminen tulkitaan HUUTAMISEKSI!

3. Kunnioita vastaanottajan sähköpostilaatikkoa: älä kuormita vastaanottajan postilaatikkoa äläkä välitä saamiasi ketjukirjeitä eteenpäin. Harkitse ennen liitetiedostojen lähettämistä, ovatko ne todella tarpeellisia ja saako vastaanottaja ne avattua. Sähköpostiviestisi voi olla yksi sadoista viesteistä viestin vastaanottajan sähköpostilaatikossa. Älä siis odota vastausta viestiisi välittömästi.

4. Esiinny harkiten verkkokeskusteluissa: jos osallistut keskusteluihin, kirjoita asiallisesti äläkä häiritse tai loukkaa muita. Varmista, että viestisi liittyy aiheeseen. Muita häiritsevät tai loukkaavat käyttäjät voidaan mahdollisesti jäljittää myöhemmin, vaikka keskustelu tapahtuisikin nimettömänä. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä sivuston ylläpitoon.

5. Pidä huoli tietoturvasta: Huolehdi kaikista salasanoistasi, jotta muut eivät saa niitä selville. Älä koskaan luovuta salasanojasi kellekään toiselle henkilölle! Pidä huoli, ettet lähetä tai vastaa virusposteihin. Jos viestin otsikko tai tiedostoliitteen nimi näyttää epäilyttävältä, poista viesti avaamatta sitä.

6. Tiedä mihin sitoudut: verkossa on palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä. Lue rekisteröintiohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Älä vastaa myöntävästi, ellet ymmärrä kysymystä.

7. Jos palvelu vaatii rekisteröitymistä ja kysyy henkilötietojasi, harkitse mitä tietoja itsestäsi annat. Harkitse etenkin oman sähköpostiosoitteesi levittämistä välttääksesi joutumasta roskapostitulvan kohteeksi. Ole erityisen huolellinen, jos lähetät palveluun luottokorttitietosi!

8. Muista lähdekritiikki: muista, että netissä ei ole julkaisukynnystä, joten kuka tahansa voi julkaista melkein mitä tahansa. Kaikki www-sivuilla oleva tieto ei siis läheskään aina pidä paikkaansa. Mikäli jokin tarjous tai palvelu kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti myös on sitä. Erityisen arveluttavia ovat sähköpostilla tulevat mainoskirjeet, joissa luvataan huomattavia taloudellisia etuja tai ihmelääkkeitä, jotka saattavat olla käyttäjälleen vaarallisia tai jopa Suomessa laittomia.

9. Verkolla on pitkä muisti: muista, että kaikki mitä kirjoitat verkkokeskusteluun, sähköpostiin tai omalle www-sivullesi, saattaa olla luettavissa vielä vuosienkin päästä.

Laki ja verkko: Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä.

Mitä lakeja ja säädöksiä nettikäyttäytymiseen liittyen on olemassa? Mitä ne tarkoittavat? 

Nettikäyttäytymisessä on huomioitava useita lakeja ja säädöksiä. Keskeisiä säännöksiä sisältyy mm. rikoslakiin ja tekijänoikeusoikeuslakiin. Rikoslaissa säädetään esimerkiksi kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä sekä tieto- ja viestintärikoksista. Tekijänoikeuslaissa säädetään mm. tekijänoikeuksista ja niiden huomioimisesta. On myös tärkeää muistaa, että vaikka henkilö ei ikänsä puolesta olisi rikosoikeudellisessa vastuussa, hän voi silti olla velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon vahingonkorvauslain perusteella.

Katso esimerkiksi: