Tietoa

Laitteiden ja ohjelmien päivityksillä huolehditaan uusien ominaisuuksien lisäksi niiden turvallisuudesta. On olemassa automaattisia ja itse asennettavia päivityksiä. Päivitykset kannattaa pitää automaattisina, jos se vain on mahdollista. Itse asennettavat päivitykset kannattaa asentaa mahdollisimman pian laitteen ilmoituksen jälkeen. Usein päivitykset vaativat sovelluksen tai laitteen uudelleenkäynnistämisen, joten kesken työskentelyn niitä ei kannata asentaa, mutta päivityksille kannattaa varata aikaa heti, kun mahdollista. Koulun ylläpidossa olevien tietokoneiden käyttöjärjestelmät päivitetään yleensä automaattisesti, joten oppilaiden ei tarvitse huolehtia niiden päivityksistä. Sen sijaan kotona olevien laitteiden päivityksistä tulee käyttäjien vastata itse.  

Päivitysten asentamisen lisäksi on olennaista huolehtia säännöllisestä varmuuskopioinnista esimerkiksi pilveen. Tiedostojen ja tietojen varmuuskopiointi on tärkeää monesta syystä. Se auttaa, jos laitteet hajoavat tai häviävät, mutta myös suojaa tietojasi, jos ulkopuolinen taho varastaa tai muokkaa tietojasi. Varmuuskopioiduista tiedostoista ja tiedoista on hyvä olla myös pilvipalveluiden rinnalla omia paikallisia varmuuskopioita. 

Tietoturvaohjelmat suojaavat tietokonettasi haittaohjelmilta, kuten viruksilta, troijalaisilta ja vakoiluohjelmilta. Keskeisimmät sovellukset ovat virustorjuntaohjelma ja palomuuri. Virustorjuntaohjelmien tehtävänä on valvoa tietokonetta ja tarkistaa mm. sähköpostin liitetiedostot mahdollisten virusten varalta. Virustorjuntaohjelmilla voi tarkistaa tiedostoja ja toisaalta ne myös voivat poistaa löytyneitä viruksia. Palomuuriohjelman tehtävänä on tarkkailla, millaista verkkoliikennettä tietokoneesi ja verkon välillä käydään ja estää haitallinen toiminta. Monet käyttöjärjestelmät ja sovellukset sisältävät jo itsessään laadukkaan tietoturvan.  

Mikäli laitteeseen tai palveluun on päässyt haittaohjelma, se voi näkyä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:  

  • Puhelin on hidastunut huomattavasti. 

  • Sovellukset aukeavat hitaasti. 

  • Laitteessa on sovelluksia, joita siihen ei ole tietoisesti ladattu. 

  • Akku loppuu nopeasti. 

  • Ruudulle ilmestyy mainoksia. 

  • Puhelinlaskussa on outouksia (esimerkiksi palvelunumeroihin lähetettyjä viestejä) 

 

Vakoiluohjelmien (Spyware) tarkoituksena on vakoilla käyttäjän toimintaa. Vakoiluohjelma voi esimerkiksi tutkia, mitä tiedostoja käsitellään tietokoneessa ja millä verkkosivuilla vieraillaan. Ohjelma voi lähettää tämän jälkeen toiminnasta tietoja vakoiluohjelmassa määritettyyn osoitteeseen. Tietoja käytetään hyväksi esimerkiksi mainonnassa ja roskapostiviestin lähettämisessä. 

Lähde:

 

Eräänä päivänä Veikon platoninen ystävä Muskotti Mozzarella kertoi, että hänen tietokoneensa näytölle ilmestyi tuon tuosta aikuisille suunnattuja K18-mainoksia. Veikon selvittäessä asiaa Muskotti kertoi käyttäneensä erästä vertaisverkko- eli P2P-ohjelmaa (Peer to peer) ladatakseen koneelleensa sarjoja. Selvisi, että ohjelman mukana olikin tullut koneelle vakoojasovellus. Vasta etäyhteydellä tehdyn koneen huollon jälkeen kone saatiin siivotuksi vakoojaohjelmista. Myös P2P-ohjelma jouduttiin poistamaan koneelta. 

VPN-ohjelmalla (Virtual Private Network, virtuaalinen erillisverkko) voi suojata omaa yksityisyyttään toimiessaan verkossa. Se luo näennäisesti yksityisen verkon, jossa toimitaan. VPN-yhteys salaa dataliikenteen. Sillä voi suojata nettiselauksen avoimissa Wifi-verkoissa ja salata oman sijainnin.