HAKU PÄÄTTYNYT | EU:n Luova Eurooppa: kirjallisuuden käännöshankkeet

Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
Hakuaika: 5.3.2020 – 28.5.2020 klo 18:00

Kustantamot voivat hakea Luova Eurooppa -ohjelmasta rahoitusta eurooppalaisen kaunokirjallisuuden kääntämiseen, julkaisuun, levitykseen ja markkinointiin. Hankkeiden tavoitteena on tuoda uusia kiinnostavia eurooppalaisia teoksia eri maiden markkinoille ja saada niille uusia lukijoita.
 

Kenelle?

Tukea voivat hakea kustantamot, jotka toimivat Luova Eurooppa -ohjelman Kulttuurin alaohjelmaan kuuluvissa maissa.
 

Hakuaika ja hankkeen aikataulu

Haku päättyy 28.5.2020 (hakuaikaa jatkettu koronakriisistä johtuen). Haun tulokset julkaistaan kesä-heinäkuussa 2020. Hankkeet voivat alkaa avustussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen (arviolta heinä-syyskuussa 2020). Hankkeiden maksimikesto on 2 vuotta.
 

Paljon tukea voi hakea?

Maksimituki on 100.000 euroa ja se voi olla korkeintaan 50% hankkeen kokonaiskustannuksista. Jaossa on yhteensä 2 miljoonaa euroa.
 

Mihin tukea voi hakea?

Tukea voi hakea 3-10 eurooppalaisen kaunokirjallisen teoksen kääntämiseen, julkaisuun, levitykseen ja markkinointiin. Lähde- ja kohdekielien tulee olla Luovan Euroopan Kulttuurin alaohjelmaan osallistuvien maiden virallisia kieliä.

Tuen tavoitteena on

  • tukea eurooppalaisen käännetyn kaunokirjallisuuden levitystä
  • kannustaa pieniltä suurille kielille kääntämiseen
  • kannustaa vähemmän käännettyjen kirjallisuuden lajien kääntämiseen (esim. lasten ja nuorten kirjat, sarjakuvat, novellit tai runous)
  • kannustaa digitaalisten teknologioiden hyödyntämiseen sekä teosten jakelussa että markkinoinnissa
  • kannustaa EU:n kirjallisuuspalkinnon saaneiden teosten kääntämiseen ja markkinointiin
  • lisätä kääntäjien näkyvyyttä

Hankkeissa on hyvä toteuttaa erilaisia käännettyjen teosten jakeluun ja markkinointiin liittyviä toimintoja ja tapahtumia, pitäen sisällään digitaaliset markkinointivälineet sekä kirjailijoiden markkinoinnin kirjamessuilla ja kirjallisuusfestivaaleilla.

Hankkeisiin voi sisällyttää myös näytekäännösten tekemistä kustantamon muista teoksista näiden oikeuksien markkinointia varten.
 

Hakuprosessi

Kaikki hakuun liittyvät dokumentit löytyvät EU:n Funding & Tenders -portaalista. Hakemus tehdään sähköisesti saman portaalin kautta.

Lisätietoa haun tarkemmista reunaehdoista saat Guidelines- ja Guide for applicants -dokumenteista, joihin pitää tutustua huolellisesti ennen hakemuksen tekemistä. Tämä suomenkielinen tiivistelmä ei korvaa haun virallista englanninkielistä ohjeistusta.

Varaudu todistamaan hakuprosessissa myös, että organisaatiollasi on riittävä taloudellinen ja operatiivinen toimintakyky hankkeen toteuttamiseen.

Lisätietoja saat meiltä Opetushallituksen Luova Eurooppa -yhteyspisteestä sekä osoitteesta EACEA-CREATIVE-EUROPE-TRANSLATIONS [at] ec.europa.eu