Laki vapaasta sivistystyöstä 21.8.1998/632 ja 30.12.2014/1411 (14§ ja 16 §)
Valtionavustuslaki 27.7.2001/688
Valtion vuoden 2021 talousarvio, mom. 29.10.31.2.6/Vapaa sivistystyö
Opintoseteliavustuksella tuettavilla koulutuksilla vahvistetaan erityisesti työttömien, työttömyysuhanalaisten ja työvoiman ulkopuolella olevien aikuisten perustaitoja. Erityisenä painopisteenä ovat työelämässä tarvittavien digiperustaitojen kehittäminen sekä kotoutumisajan ylittäneiden maahanmuuttajien suomen/ruotsin kielen osaamisen vahvistaminen työllistymisen edistämiseksi, mukaan lukien luku- ja kirjoitustaidon vahvistaminen.
Avustuksella toteutetaan koulutuksia, joissa vahvistetaan erityisesti niiden aikuisten perustaitoja, joilla on heikko pohjakoulutus. Koulutusten tulee olla vähintään 4 opiskelijaviikon tai 120 opetustunnin tai 4 opintopisteen laajuisia. Koulutukseen voi sisältyä myös ohjattuja työelämäjaksoja.
Avustuksella kehitetään myös uusia tapoja, joilla löydetään ja saadaan koulutuksiin mukaan aikuisia, jotka eivät yleensä oma-aloitteisesti hakeudu opintoihin.
Lisäksi avustuksella kehitetään ja käytetään uusia menetelmiä toteuttaa koulutuksia. Menetelmien kehittelyssä on suositeltavaa mahdollisimman laaja yhteistyö oppilaitosten ja oppilaitosmuotojen kesken. Opiskelijoiden hakeminen ja koulutuksen toteutus voidaan yhteistyöstä huolimatta toteuttaa paikallisesti ja oppilaitoskohtaisesti.
Osallistujien määrä, toteutettujen opintojen laajuus ja osallistujien palautteet raportoidaan hankkeen loppuraportin yhteydessä 15.6.2023. Koulutuksen toteuttajan tulee pyytää palaute osallistujilta asteikolla 1-5 liittyen koulutuksessa saavutetun osaamisen merkitykseen työllistymisessä ja/tai työmahdollisuuksien vahvistumisessa.
Avustusta ei voi käyttää valtionosuuden piirissä olevien opintojen tukemiseen. Avustuksella voi kattaa koulutuksen kulut täysimääräisesti. Opiskelijalle opinnot ovat maksuttomia.