EU:n koulutustavoitteet karkaamassa Suomelta

Euroopan komission Education and Training Monitor -raportissa seurataan EU-maiden edistymistä yhteisten koulutustavoitteiden saavuttamisessa. Seuranta perustuu pääosin aiemmin julkaistuihin kansainvälisiin tilastoihin ja tutkimuksiin, joten varsinaisia yllätyksiä se ei tarjoile. Tuore vuoden 2024 raportti osoittaa, että Suomi jää yhä useammin keskiarvojen alapuolelle ja jotkut jo kertaalleen saavutetut koulutustavoitteet ovat karkaamassa käsistämme.

Älä käy työhön yksin – oppimisen tuen uudistusta tehdään yhdessä

− On ollut mielenkiintoista keskustella asiantuntevien pedagogiikan ammattilaisten kanssa tulevien perusopetuslain uudistusten herättämistä ajatuksista ja siitä, miten ne vaikuttavat...

Miten voidaan edistää lasten ja nuorten digitaalista hyvinvointia? – Cygnaeus-palkinnolla 2024 etsitään uusia ideoita

Opetushallituksen ja Kuntaliiton vuosittain myöntämän Cygnaeus-palkinnon teemana on vuonna 2024 lasten ja nuorten digitaalisen hyvinvoinnin edistäminen. Lasten ja nuorten digitaitojen vahvistaminen on tärkeää, jotta heillä olisi valmiuksia toimia digitaalisissa palveluissa sekä omaa että muiden hyvinvointia edistäen.

Uudet kartoittamisen ja kehittämisen työkalut tukevat lukutaitotyötä

Opetushallituksen Lukutaito-ohjelma ja Niilo Mäki Instituutti ovat julkaisseet uudet työkalut varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lukutaitotyön tueksi. Työkalujen avulla kouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä saadaan kokonaiskuva lukutaitotyöstä ja sen kehittämistarpeista. Pidemmällä aikavälillä saadaan tietoa lukutaitoa edistävän työn tuloksista myös valtakunnallisesti.

”Kyse ei ole minusta, vaan meistä” – yhteisöllisyys ja nuorten halu auttaa korostui solidaarisuushankkeiden dialogeissa

Euroopan solidaarisuusjoukkojen nuorten solidaarisuushankkeita toteuttavat nuoret kokoontuivat jakamaan kokemuksiaan dialogiin teemalla ”mikä meitä yhdistää”. Nuorten ajatuksia osallisuudesta ja hankkeiden vaikutuksista oli kuulemassa myös hallituksen liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

Opetuksen järjestäjällä laaja pedagoginen vapaus myös oppimateriaalivalinnoissa

Respektiä-niminen kirja on herättänyt julkista keskustelua alkuviikosta. Kirjassa annetaan nuorille opastusta seurustelusuhteista ja seksistä. Konteksti ja käsittelytavat ratkaisevat, soveltuuko kyseinen teos osaksi opetusta. Opetushallituksella ei ole toimivaltaa ohjeistaa opetuksen järjestäjiä oppimateriaalivalinnoissa.

Uudet ravitsemussuositukset vaikuttavat myös kouluruokailuun ja opetukseen

Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on merkittävä roolinsa siinä, miten uudet kansalliset ravitsemussuositukset siirtyvät osaksi lasten ja nuorten arkea. Yhteiset ruokailut ja ravitsemusaiheiden sisällyttäminen opetukseen tukevat sitä, että lapset ja nuoret oppivat ja omaksuvat terveelliset ruokavalinnat ja ravitsemuksen merkityksen käytännön tasolla.

Opetushallituksen yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen

Yhteistoimintaneuvottelujen alkaessa henkilöstön vähennystarve arvioitiin enintään 35 henkilön suuruiseksi. Neuvottelujen lopputulos on, että Opetushallitus tavoittelee 1,6 miljoonan euron vuotuisia säästöjä henkilöstömenoihin. Irtisanomisuhan alla on 20 henkilöä, mutta irtisanottavien määrä selviää lähiviikkojen aikana, kun ensivaiheen uudelleensijoitusmahdollisuudet on selvitetty.

Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa opiskelupaikan sai 24 % hakijoista eli noin 10 900 opiskelijaa

Korkeakoulujen syksyn yhteishakuun osallistui 44 900 hakijaa, joista opiskelupaikan sai noin 10 900 eli 24 % hakijoista. Yli puolet sai opiskelupaikan ensisijaisesti hakemastaan koulutuksesta. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi 18.12. saakka.

Minna Koutaniemi on valittu Opetushallituksen kansainvälistyminen-päätoiminnon johtajaksi

Koutaniemi aloittaa viisivuotisen määräaikaisen kautensa 1.1.2025.
Näytetään 1-10/1186