Youth@work -opintovierailu Jyväskylässä teki suomalaisen Ohjaamo-mallin tutuksi kansainvälisille vieraille

Ohjaamo-konsepti on kansainvälisestikin tunnistettu ja tunnustettu nuorten palvelumalli, joka tuo saman katon alle nuoriso-, työllisyys-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamisen ja työpanoksen. Halusimme Opetushallituksessa mahdollistaa teemaan liittyvän opintovierailun yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa ja siten luoda mahdollisuuksia uudenlaiselle kansainväliselle yhteistyölle ja hankkeille. Jussi Lehtonen Jyväskylän Nuorten Talolta raportoi, kuinka opintovierailu touko-kesäkuisessa Jyväskylässä sujui.

”Maailma on auki maaseudun nuorille”, rohkaisi ministerikin, kun eurooppalaiset nuoret pohtivat maaseudun olemusta Kauhavalla

Maaseudun mahdollisuuksissa on nuorten mielestä parannettavaa, mutta myös käsitykset maaseudusta kaipaavat oikaisua. Kansainvälisen nuorisovaihdon teemat rakennettiin asioista, jotka askarruttavat saksalaisia, ruotsalaisia ja suomalaisia maaseudun nuoria itseään.

Nuoret eläinsuojeluyhdistysten voimavaraksi

Konkreettinen toiminta eläinten hyvinvoinnin puolesta on ykkösenä, kun nuoret kertovat Suomen eläinsuojelun kyselyissä odotuksistaan. Uusi Erasmus+ –hanke edistää nuorten osallistumista liiton vapaaehtoistoimintaan ja tarjoaa vaikuttamismahdollisuuksia.

Tykkylumen ääreltä Kuusamosta löytyi laaja kirjo seikkailukasvatuksellisia menetelmiä sekä uudenlaista uskallusta

Joulukuussa joukko nuorisotyöntekijöitä eri puolilta Eurooppaa kokoontui seikkailukasvatuksellisen prosessin ja reflektion – sekä lumikenkien ja letkajenkan – äärelle Oivangin Nuoriso- ja luontomatkailukeskukseen. Vertaisoppisen ilmapiirissä lujittuivat sekä usko omaan tekemiseen että työntekijöiden väliset kansainväliset verkostot.

Henkilökuvassa #kvosaaja: Kuinka tuoda maailma kylään maaseudulle

#Kvosaaja-juttusarjamme päätökseensä tuova vieras on Länsi-Saimaan 4H-toiminnanjohtaja Merja Kuukka. Kuukka tietää ja tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä edistäessään yhdenvertaisuutta, kansainvälisyyttä ja kotikansainvälisyyttä harvaan asutulla seudulla. Kuukan mukaan maaseutukontekstissa valttia ovat kärsivällisyys, nuorten tukeminen sekä pitkien välimatkojen huomioon ottaminen.

Belgian opintovierailulta imettiin kunnalliseen nuorisotyöhön positiivista anarkismia

Lahden kulttuurisen nuorisotyön kehittämistyöryhmä pyörähti Belgiassa pari vuotta sitten ja soveltaa oppeja työssään edelleen. Lahtelaiset ihmettelevät, miksi esimerkiksi opintovierailumahdollisuutta ei hyödynnetä enemmän – kansainväliset kohtaamiset kun auttavat ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.

Arman Zafari ja Aimal Hakimi: Mielenterveys tarvitsee tuekseen yhteisöä ja pakolaisilla on sanottavaa muustakin kuin pakolaisuudesta

Arman Zafaria ja Aimal Hakimia hämmentänyt havainto "maailman onnellisimman maan" asukkaiden ahdistuneisuudesta on poikimassa dokumenttielokuvan, jonka avitti alkuun solidaarisuusprojektirahoitus. Kaksikko pohtii yhteisöllisyyden puuttumisen vaikutusta hyvinvointiin sekä pakolaisten tai maahanmuuttajien osallistumisen ja vaikuttamisen tiellä olevia esteitä.

Meren yli ja maata pitkin – Star of Europe odottaa

Ulla Pötsönen raportoi eurooppalaisilta rautateiltä matkastaan Prahaan kansainväliseen Star of Europe -koulutukseen. Kokenut maata pitkin matkaaja haluaa matkapäiväkirjallaan kannustaa muitakin kokeilemaan ekologisempia ja elämyksellisempia matkustusmuotoja. Sitä silmällä pitäen hän lupautui jakamaan meille parhaat vinkkinsä hitaampaan matkustamiseen - tervetuloa Pötsönen kanssa laivan, junan ja potkurikoneen kyytiin!

Henkilökuvassa #kvosaaja: Kaikki irti EU:n nuoriso-ohjelmista

Riikka Jalonen, #kvosaaja-juttusarjamme seitsemäs vieras, työskentelee Rauhankasvatusinstituutin toiminnanjohtajana ja on kansainvälisenä osaajana EU:n nuoriso-ohjelmien kasvatti. Oman maailmankuvansa Jalonen on koonnut eri puolilta maailmaa poimimistaan palasista. Nyt hän hyödyntää järjestökentällä samaa kansainvälisen vertaisoppimisen periaatetta pysyäkseen maailman pulssilla.

Matkakumppanina Tourette – ja parikymmentä kivaa kaveria

Touretten oireyhtymä voi lisätä yksinäisyyttä sekä vähentää matkustushaluja ja tulevaisuuden toivoa. Suomen Tourette ja OCD -yhdistys keksi oivan tavan ratkoa näitä nuorten jäsentensä ongelmia: nuorisovaihto!
Näytetään 1-10/42