Miten voidaan edistää lasten ja nuorten digitaalista hyvinvointia? – Cygnaeus-palkinnolla 2024 etsitään uusia ideoita

Opetushallituksen ja Kuntaliiton vuosittain myöntämän Cygnaeus-palkinnon teemana on vuonna 2024 lasten ja nuorten digitaalisen hyvinvoinnin edistäminen. Lasten ja nuorten digitaitojen vahvistaminen on tärkeää, jotta heillä olisi valmiuksia toimia digitaalisissa palveluissa sekä omaa että muiden hyvinvointia edistäen.

Uudet ravitsemussuositukset vaikuttavat myös kouluruokailuun ja opetukseen

Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on merkittävä roolinsa siinä, miten uudet kansalliset ravitsemussuositukset siirtyvät osaksi lasten ja nuorten arkea. Yhteiset ruokailut ja ravitsemusaiheiden sisällyttäminen opetukseen tukevat sitä, että lapset ja nuoret oppivat ja omaksuvat terveelliset ruokavalinnat ja ravitsemuksen merkityksen käytännön tasolla.

Kulttuuriperintöön tutustuminen kuuluu opetussuunnitelmaan

Rajanveto kulttuuritapahtumien ja uskonnollisten tilaisuuksien välillä on herättänyt laajaa keskustelua. Opetussuunnitelman perusteiden mukaiseen opetukseen sisältyy myös kulttuuriperintöön tutustumista: uskonto on vaikuttanut vahvasti länsimaiseen taiteeseen ja kulttuuriin, ja tätä käsitellään myös opetuksessa. Uskonnolliset tilaisuudet sen sijaan sisältävät uskonnon harjoittamista.

Rokotusosaamista vahvistetaan lähihoitajan uudella valinnaisella tutkinnon osalla

Rokotusosaamisen tarve yhteiskunnassa on kasvanut. Toukokuussa voimaan tulleen asetusmuutoksen johdosta myös lähihoitajat saavat antaa rokotuksia. Vanhustyön erikoisammattitutkintoon lisätään 1.1.2025 alkaen uusi valinnainen rokotusosaamisen tutkinnon osa.

”Sehän muutti homman ihan täysin” – Erasmus+ palautti Varalalle yhteydet Eurooppaan

Jos kansainvälisten yhteistyöverkostojen rakentaminen on organisaatiolle strateginen päämäärä, Varalan Urheiluopiston ammatillisella opettajalla Samuli Liinpäällä on selvä mielipide siitä, miten...

Haemme uusia eTwinning-lähettiläitä!

Haluaisitko toimia eTwinning-lähettiläänä? Onko sinulla usean vuoden kokemus eTwinning-yhteistyöstä eri maiden opettajien, koulujen ja oppilaiden kanssa? Käytätkö monipuolisesti digitaalisia...

Koulutuksen kustannukset kasvoivat 8 % vuonna 2023

Opetushallitus on julkaissut esi- ja perusopetuksen sekä ammatillisen ja lukiokoulutuksen kustannusraportit vuodelta 2023. Kustannukset nousivat tänäkin vuonna kaikilla koulutusasteilla edelliseen vuoteen verrattuna.

Uusi selvitys: Toisen kotimaisen kielen opetusta tulee vahvistaa koko kielipolun osalta

Toisen kotimaisen kielen opetusta on tarpeen vahvistaa koko kielipolun osalta aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Näin todetaan ajatushautomo Magman syyskuussa julkaistussa selvityksessä. Selvitys on osa Toisen kotimaisen kielen kehittämisohjelmaa.

Ammatillisen koulutuksen oppimisen tuki uudistuu – Opetushallitus tukee muutosten toimeenpanossa

Ammatillisen koulutuksen oppimisen tukea ollaan uudistamassa. Eduskunta päättää lainsäädännön uudistuksesta syksyn 2024 aikana. Ammatillista koulutusta koskevan lainsäädännön muutosten seurauksena Opetushallitus tukee koulutuksen järjestäjiä muutoksessa usein eri tavoin.

Digivihreän siirtymän tutkinnon osat ammatillisiin tutkintoihin lausuntokierrokselle

Kaikkiin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin lisätään uudet, valinnaiset tutkinnon osat, jotka sisältävät digitalisaation ja vihreän siirtymän edellyttämää ammattiosaamista. Uudet tutkinnon osat lisätään ammatti- ja erikoisammattitutkintojen perusteisiin vuosien 2025–2027 aikana. Ne ovat lausuntokierroksella 14.10. alkaen.
Näytetään 1-10/582