Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa lähes 77 000 hakijaa

Juuri päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli lähes 77 000 hakijaa, joista 61 580 päättää perusopetuksen tänä keväänä. Perusopetuksesta valmistuvista 94 % haki ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Tulokset opiskelijavalinnasta tulevat kesäkuun puolivälissä.

Uudistetut Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen ja toiselle asteelle on julkaistu

Hyvän ohjauksen kriteerien tavoitteena on tukea lasten ja nuorten ohjauksen laatua, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä huomioida ohjauksen kasvava merkitys oppivelvollisuuden laajentamisen myötä. Uudistetut kriteerit on laadittu suositukseksi perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen ohjaukseen. Valtakunnallisten kriteerien tavoitteena on varmistaa lasten ja nuorten ohjaus tasapuolisesti ja saavutettavasti asuinpaikasta ja olosuhteista riippumatta.

Uudistetut Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen ja toiselle asteelle julkaistaan maaliskuussa

Hyvän ohjauksen kriteerien tavoitteena on tukea lasten ja nuorten ohjauksen laatua, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä huomioida ohjauksen kasvava merkitys oppivelvollisuuden laajentamisen myötä. Uudistetut kriteerit, jotka julkaistaan maaliskuussa 2023, on laadittu arjen työkaluksi ja suositukseksi perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen ohjaukseen. Valtakunnallisten kriteerien tavoitteena on varmistaa lasten ja nuorten ohjaus tasapuolisesti ja saavutettavasti asuinpaikasta ja olosuhteista riippumatta.

Perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaku alkaa 21. helmikuuta

Yhteishaussa voi hakea yhdellä hakulomakkeella kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin. Haettavina ovat mm. toisen asteen koulutusten, tutkintokoulutukseen valmentavan TUVA-koulutuksen ja kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetut opiskelupaikat.

Eduskuntavaalit lähestyvät – miksi nuorten pitäisi kiinnostua vaaleista?

Opettaja, innosta nuoria äänestämään ja vaikuttamaan itseään koskeviin päätöksiin – vaikuttaa voi jo ennen äänestysikää. Nuorten kanssa voi tutustua vaikuttamisen tapoihin, keskustella heille tärkeistä asioista ja ehdokkaiden vaaliteemoista sekä äänestämisen merkityksestä demokratian perustana. Hyödynnä uutta opetuksen tueksi julkaisemaamme tietoiskua, jossa eri alojen asiantuntijat avaavat näkemyksiään siitä, miksi äänestäminen ja vaikuttaminen on tärkeää.

Varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa tällä hetkellä noin 9 000 ukrainalaista – kuntien vaikeaa arvioida kotikunnan saamisen vaikutuksia 

Varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa oli tammikuussa 2023 noin 9 000 ukrainalaista. Moni Suomeen tullut ukrainalainen voi pian saada kotikunnan, mikä saattaa lisätä varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa olevien ukrainalaisten määrää.

Transatlantic Classroom -ohjelman hankkeet potkaistiin käyntiin

Nyt vasta alkuvaiheessa olevissa hankkeissa on sekä virtuaalista yhteistyötä että vaihtojaksoja opettajille ja opiskelijoille. Suomeen saapuu myös muutamia opettajia Yhdysvalloista, ja heistä yksi...

Suomalaiset korkeakoulut kehittävät tulevaisuuden ratkaisuja digitalisaation, kestävän kehityksen ja meriteollisuuden aloilla

Erasmus+ -ohjelman tulevaisuuteen suuntautuvien hankkeiden (Forward-looking projects) tavoitteena on edistää innovointia, luovuutta, virtuaalista osallistumista sekä sosiaalista yrittäjyyttä. Vuonna 2022 haettavana oli rahoitusta kolmessa eri hankekategoriassa, joissa rahoitetaan ammatillisen koulutuksen, aikuiskoulutuksen sekä monialaisten painopisteiden hankkeita. Kolme suomalaista korkeakoulua menestyi hakukierroksella.

Uusi sivusto kokoaa tietoa ja uutta opetusmateriaalia lapsen oikeuksista

Aivan jokaisen on tärkeää tuntea lapsen oikeudet, jotta ne toteutuvat lasten ja nuorten elämässä. Opetushallituksen uudelle sivustolle on koottu lapsen oikeuksista tietoa ja opettajien kanssa suunniteltua uutta opetusmateriaalia, jota voi hyödyntää varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella.

Uusi sivusto tarjoaa ohjeita ja työkaluja kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan tunnistamiseen ja niihin puuttumiseen

Kiusaaminen, häirintä, syrjintä ja väkivalta vaikuttavat merkittävästi lasten ja nuorten arjen turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Opetushallituksen uudelle Ei kaikelle väkivallalle -verkkosivustolle on koottu tietoa, ohjeita ja työkaluja siihen, miten tällaiset teot ja tilanteet tunnistetaan, miten niitä ehkäistään ja miten niihin voidaan puuttua varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Kyseessä on laatuaan ensimmäinen näiden ilmiöiden ympärille rakennettu kokonaisuus Suomessa.
Näytetään 1-10/337