Lukion oppimisen tuki ja erityisopetus uudistuvat: Oikeus tukeen vahvistuu

Opetushallitus on päivittänyt lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteet oppimisen tuen ja erityisopetuksen osalta uudistetun lukiolain mukaisiksi. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2025. Oppimisen tuen uudistuksen seurauksena lukiolaisten oikeus oppimisen tukeen vahvistuu ja oikeus erityisopetukseen täsmentyy. Oppimisen tuen pääpaino on helposti saavutettavassa oppimisen tuessa, jota annetaan lukio-opiskelijalle heti, kun tuen tarve ilmenee.

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa 82 200 hakijaa

Juuri päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli 82 200 hakijaa, mikä on 3 600 enemmän kuin viime vuonna. Perusopetuksen tänä keväänä päättäviä hakijoita oli 62 850; heistä 55 % haki lukioon ja 39 % ammatilliseen koulutukseen. Tulokset opiskelijavalinnasta julkaistaan kesäkuun puolivälissä.

LUDOS-palvelu suullisen kielitaidon, lukiodiplomien ja puheviestintätaitojen päättöarviointiin avautuu

Opetushallitus on uudistanut lukion opettajille suunnatun LUDOS-palvelun, joka sisältää materiaaleja suullisen kielitaidon arviointiin, lukiodiplomeihin ja puheviestintätaitojen päättökokeeseen (PUHVI...

Lukion oppimisen tuen ja erityisopetuksen perustepäivitykset sekä englanninkieliset perusteet julkaistaan maaliskuussa

Opetushallitus julkaisee lukion opetussuunnitelman (LOPS) perusteiden päivitetyn oppimisen tuen ja erityisopetuksen alaluvun maaliskuun lopussa. Samalla annamme määräykset englanninkielisistä LOPS-perusteista sekä pienistä teknisistä muutoksista kolmeen alalukuun.

Erasmus+ -ohjelma tukee yhdenvertaisuutta

Osallisuus ja moninaisuus ovat Erasmus+ -ohjelman yksi painopistealue ja sitä edelleen tukee hankkeille myönnettävä lisäavustus osallisuuden varmistamiseen. Tämä osaltaan vahvistaa koulutuksellista...

Koulujen arkea helpottavan MPASSid-järjestelmän käyttö huikeassa kasvussa

Opetushallituksen MPASSID-tunnistuksenvälitysratkaisun käyttö on muutamassa vuodessa tuplaantunut: järjestelmään kirjauduttiin vuonna 2024 ennätykselliset 30 miljoonaa kertaa. Parhaimmillaan kirjautumiskertoja on lähes 200 000 päivässä.

Katsomusaineiden kehittämisryhmän loppuraportti julki: Osa ehdotuksista vaatii toteutuakseen lainsäädäntömuutoksia

Opetushallituksen asettaman, katsomusaineiden uudistamista koskevan kehittämisryhmän työ on saatu päätökseen. Kehittämisryhmä koostui laajasta joukosta koulutuksen ja katsomusaineiden asiantuntijoita. Kehittämisryhmä tuotti ehdotuksia katsomusaineiden opetuksen uudistamiseksi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Suurin osa ehdotuksista vaatisi vaikutusarviointia ja lakimuutoksia.

Yhtäläisyyksiä ja kansallisia erikoisuuksia – opettajien palkanlisät Euroopan maissa

Eurooppalaiset opettajat saavat peruspalkkansa lisäksi erilaisin perustein maksettavia palkanlisiä. Joissakin maissa lisien maksamisesta päätetään kansallisesti tai työehtosopimuksissa, toisissa taas jopa yksittäisessä koulussa. Lisien perusteissa on sekä yhtäläisyyksiä että kansallisia erikoisuuksia.

Oppimisen tuki uudistuu kaikilla koulutusasteilla

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on selkeyttää oppimisen tukea ja yhtenäistää oppimisen tuen jatkumo varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Keskeisenä lähtökohtana on siirtää tuen painopistettä varhaiseen ja oikea-aikaiseen tukemiseen.

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki uudistuu – Opetushallitus valmistelee esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmaperusteiden päivitystä

Esi- ja perusopetuksen oppimisen tukea ollaan uudistamassa. Eduskunta päättää lainsäädännön uudistuksesta syksyn 2024 aikana. Perusopetuslain muutoksen myötä Opetushallitus päivittää sekä esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet. Paikalliset opetussuunnitelmat täytyy päivittää perusteiden mukaisesti ennen elokuuta 2025. 
Näytetään 1-10/447