eTwinning-palkinnot myönnettiin erinomaisia projekteja toteuttaneille opettajille

Opetushallitus on myöntänyt palkinnot vuoden 2024 parhaille eTwinning-projekteille. Tänä vuonna palkitaan opettajia, jotka ovat viime vuosina toteuttaneet erinomaisia eTwinning-projekteja ja hakeneet niille laatumerkkiä vuoden 2024 aikana. Vuoden projektit valitsee Opetushallituksessa toimiva eTwinning-tukipalvelu eurooppalaisten kriteereiden perusteella. Euroopan unionin rahoittama eTwinning-toiminto täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Elokuvia voi esittää lukioissa maksutta Koulukino Suoratoisto-palvelusta

Opetushallitus on hankkinut käyttöluvat elokuvien maksuttomaan opetuskäyttöön Koulukinoyhdistys ry:n ylläpitämän suoratoisto-palvelun kautta. Käyttölupa kattaa Koulukino Suoratoiston elokuvien...

Opetushallitus selvittää kyselyllä lukiodiplomitarjonnan kehittämistarpeita ja valmistelee uusia tukimateriaaleja

Opetushallitus jatkaa lukiodiplomijärjestelmän kehittämistä. Valmistelemme lukiodiplomien uudistamisen periaatteita ja otamme työssä huomioon myös taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeiden valmistelun. Kehittämistyön keskiössä ovat lukiodiplomit, joiden järjestämistä edistetään lainsäädännön ja lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti.

Koulujen työ- ja loma-ajat lukuvuonna 2025–2026

Uusi kouluvuosi alkaa useimmissa kunnissa viikolla 32.

Koulujen juhlista ja uskonnollisista tilaisuuksista julkaistiin kysymyksiä ja vastauksia – itse ohjeet ennallaan

Opetushallitus ei ole muuttanut varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen yhteisiä juhlia ja uskonnollisia tilaisuuksia koskevia ohjeitaan. Olemme koonneet tästä teemasta sekä opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta usein kysyttyjä kysymyksiä verkkosivuillemme. Kaikki vastaukset perustuvat ohjeisiimme.

Tekoälysuositukset varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen on julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat julkaisseet kansalliset suositukset tekoälyn käytöstä varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä vapaassa sivistystyössä. Kokonaisuus on laadittu vahvistamaan tekoälyyn liittyvää ymmärrystä ja tukemaan tekoälyn turvallista ja vastuullista käyttöä.

Suomalaisen lukion voi suorittaa englanniksi syksystä 2026 alkaen

Opetushallitus on antanut määräyksen englanninkielisistä lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista. Englanninkielinen lukiokoulutus on mahdollista aloittaa elokuussa 2026.

Lukion oppimisen tuki ja erityisopetus uudistuvat: Oikeus tukeen vahvistuu

Opetushallitus on päivittänyt lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteet oppimisen tuen ja erityisopetuksen osalta uudistetun lukiolain mukaisiksi. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2025. Oppimisen tuen uudistuksen seurauksena lukiolaisten oikeus oppimisen tukeen vahvistuu ja oikeus erityisopetukseen täsmentyy. Oppimisen tuen pääpaino on helposti saavutettavassa oppimisen tuessa, jota annetaan lukio-opiskelijalle heti, kun tuen tarve ilmenee.

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa 82 200 hakijaa

Juuri päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli 82 200 hakijaa, mikä on 3 600 enemmän kuin viime vuonna. Perusopetuksen tänä keväänä päättäviä hakijoita oli 62 850; heistä 55 % haki lukioon ja 39 % ammatilliseen koulutukseen. Tulokset opiskelijavalinnasta julkaistaan kesäkuun puolivälissä.

Lukion oppimisen tuen ja erityisopetuksen perustepäivitykset sekä englanninkieliset perusteet julkaistaan maaliskuussa

Opetushallitus julkaisee lukion opetussuunnitelman (LOPS) perusteiden päivitetyn oppimisen tuen ja erityisopetuksen alaluvun maaliskuun lopussa. Samalla annamme määräykset englanninkielisistä LOPS-perusteista sekä pienistä teknisistä muutoksista kolmeen alalukuun.
Näytetään 1-10/454