Kurt Torsell jatkaa Opetushallituksen ruotsinkielisen toiminnan johtajana

Kurt Torsell on työskennellyt ruotsinkielisen toiminnan johtajana lokakuusta 2019. Hän jatkaa toiselle määräaikaiselle johtajakaudelle 1.9.2023–31.8.2028.

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa lähes 77 000 hakijaa

Juuri päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli lähes 77 000 hakijaa, joista 61 580 päättää perusopetuksen tänä keväänä. Perusopetuksesta valmistuvista 94 % haki ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Tulokset opiskelijavalinnasta tulevat kesäkuun puolivälissä.

Perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaku alkaa 21. helmikuuta

Yhteishaussa voi hakea yhdellä hakulomakkeella kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin. Haettavina ovat mm. toisen asteen koulutusten, tutkintokoulutukseen valmentavan TUVA-koulutuksen ja kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetut opiskelupaikat.

TUVA-koulutuksessa aloitti syyslukukaudella runsaat 8 000 opiskelijaa

Vipunen-tilastopalvelun tilastojen mukaan elokuussa 2022 käynnistyneeseen TUVA-koulutukseen osallistui syyslukukaudella noin 8 060 opiskelijaa. Uusi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus yhdistää aiemmat perusopetuksen lisäopetuksen eli ns. kymppiluokan, lukioon valmistavan LUVA-koulutuksen sekä tutkintokoulutukseen valmentavan VALMA-koulutuksen.

Varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa tällä hetkellä noin 9 000 ukrainalaista – kuntien vaikeaa arvioida kotikunnan saamisen vaikutuksia 

Varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa oli tammikuussa 2023 noin 9 000 ukrainalaista. Moni Suomeen tullut ukrainalainen voi pian saada kotikunnan, mikä saattaa lisätä varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa olevien ukrainalaisten määrää.

Tietoa ukrainalaisille kotikunnan hakemisen vaikutuksista kasvatukseen ja koulutukseen nyt verkkosivuillamme

Opetushallitus julkaisi ukrainalaisille suunnattua materiaalia siitä, miten kotikunnan hakeminen ja saaminen vaikuttaa lasten ja nuorten oikeuksiin sekä velvollisuuksiin kasvatuksen ja koulutuksen osalta. Materiaali on julkaistu ukrainaksi, englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi.

Opetussuunnitelman perusteiden ja ammatillisen koulutuksen määräyksen opiskeluhuollon osuuksia uudistettiin vastaamaan vuodenvaihteessa voimaan astuvia lakimuutoksia

Perusteisiin ja määräykseen tehdyt muutokset liittyvät sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun siirtymiseen kunnilta hyvinvointialueille tammikuussa 2023.

Kouluissa ja oppilaitoksissa tehdään merkittävää työtä nuorten hyvinvoinnin eteen – tutustu uuteen opetusalan ammattilaisille suunnattuun Unikoulutus-sivustoon

Unikoulutus-verkkosivusto on suunnattu erityisesti perusopetuksen yläluokkien ja toisen asteen opiskelijoille sekä opetushenkilöstön ja opiskeluhuoltopalveluiden asiantuntijoiden käyttöön. Sivusto tarjoaa monipuolisesti tietoa levon, palautumisen, hyvinvoinnin ja jaksamisen välisestä suhteesta sekä näiden merkityksestä oppimiseen.

Tulevaisuusvalmiutta ja epävarmuuden sietokykyä – Opetushallitus kokoaa talous-, yrittäjyys- ja työelämäosaamisen materiaaleja opettajille

Opetushallitus on julkaissut talous-, yrittäjyys- ja työelämäosaamisen tukemiseksi uuden verkkokokonaisuuden, joka tarjoaa opettajille ja muille koulutuksen ammattilaisille monipuolisia, helposti käyttöönotettavia materiaaleja. Materiaaleja on kerätty useilta toimijoilta, ja ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.

Oppivelvollisten sijoittuminen opetukseen on sujunut toivotusti

Oppivelvollisuusuudistus, siihen liittyvä lainsäädäntö sekä toimintatavat ovat olleet käytössä vuoden 2021 alusta. Muutosprosessi on saatu päätökseen ja muuttuneet käytännöt niin kouluissa ja oppilaitoksissa kuin Opetushallituksessa ovat siirtyneet osaksi perustoimintaa. Nuorten sijoittuminen toisen asteen tai nivelvaiheen koulutukseen on onnistunut hyvin ja koulutuksen ulkopuolella olevien määrä on pysynyt kokonaisuudessaan pienenä.
Näytetään 1-10/26