EU:n koulutustavoitteet karkaamassa Suomelta

Euroopan komission Education and Training Monitor -raportissa seurataan EU-maiden edistymistä yhteisten koulutustavoitteiden saavuttamisessa. Seuranta perustuu pääosin aiemmin julkaistuihin kansainvälisiin tilastoihin ja tutkimuksiin, joten varsinaisia yllätyksiä se ei tarjoile. Tuore vuoden 2024 raportti osoittaa, että Suomi jää yhä useammin keskiarvojen alapuolelle ja jotkut jo kertaalleen saavutetut koulutustavoitteet ovat karkaamassa käsistämme.

Maahanmuuttajataustaisten nuorten osaaminen PISA 2022 -tutkimuksessa

Education at a Glance: Sukupuolten väliset erot koulutuspoluissa suuria OECD-maissa - Suomen kuva kansainvälisessä vertailussa pitkälti muuttumaton

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkaissut koulutusjärjestelmien indikaattorijulkaisunsa Education at a Glancen (EAG). Tämän vuoden teemana on koulutuksen tasa-arvo.

Uutisia maailmalta – Viro: oppivelvollisuusikä nousee 18 vuoteen

Oppivelvollisuus laajenee Virossa ensi lukuvuoden alussa. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18-vuotta tai suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Suomalaisnuoret maailman kärkitasoa PISA 2022 -tutkimuksen luovan ajattelun alueella

OECD:n PISA 2022 -tutkimuksen luovan ajattelun osuuden tulokset julkaistiin 18.6.2024. Tutkimuksessa selvitettiin, miten 15-vuotiaat nuoret eri maissa osaavat tuottaa erilaisia ratkaisuja arkipäivän ongelmatilanteissa. Suomessa nuorten luovan ajattelun osaaminen on korkeatasoista, ja erityisesti tytöt ovat luovan ajattelun huippuja.

Uutisia maailmalta, Ruotsi: Vähemmän ruutuaikaa ja lisää painettuja kirjoja

Ruotsalaisten oppilaiden lukutaito on heikentynyt ja nykyisin yli 20 prosenttia oppivelvollisista ei osaa kunnolla lukea. PISA 2022 tutkimuksessa lukutaidon pisteet laskivat Ruotsissa edellisestä PISA...

Eurydice-raportti: Kestävyysteema huomioidaan hyvin Euroopan koulutusjärjestelmissä – Suomi nousee hyvänä esimerkkinä kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta

Raportin mukaan kestävyysteema on hyvin esillä Euroopan maiden peruskoulujen ja lukioiden kansallisissa opetussuunnitelmissa. Panostusta opettajien ja rehtoreiden osaamiseen sekä taloudellista tukea koulujen kestävyyden kehittämiseen voisi kuitenkin lisätä. Raportti nostaa Suomen yhtenä hyvänä esimerkkinä siitä, miten kestävyyden teemaa voi koulutukseen sisällyttää.

PISA 2022 -tulokset julkaistu: Osaaminen on heikentynyt lähes kaikissa OECD-maissa

Opettajapula huolestuttaa Euroopassa

Euroopan komission Education and Training Monitor 2023 -seurantaraportin mukaan Suomi on edelleen edistynyt hyvin koulutukselle asetettujen EU-tason tavoitteiden saavuttamisessa. Huoli kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisten saatavuudesta yhdistää kuitenkin laajasti Eurooppaa.

Eurydice-raportti: Kaikkialla Euroopassa perusopetuksen alaluokilla opetellaan eniten äidinkieltä ja matematiikkaa 

Oppivelvollisuuden aikana pakollisia oppiaineita kaikissa Euroopan maissa ovat muun muassa äidinkieli, matematiikka ja luonnontieteet. Tiedot käyvät ilmi Euroopan komission koulutustietoverkosto Eurydicen raportista, jossa tarkastellaan oppivelvollisuuteen kuuluvan yleissivistävän koulutuksen aikana annettujen oppituntien määriä lukuvuonna 2022–2023.
Näytetään 1-10/28