Komission seurantaraportin keskiössä oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointi pandemian aikana

Euroopan komission tuoreen Education and Training Monitor -seurantaraportin yhtenä keskeisenä teemana on hyvinvointi pandemian aikana. Raportin mukaan oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointiin panostetaan Suomessa erityisen paljon. Vaikka pandemia on koetellut erityisesti toisen asteen opiskelijoiden hyvinvointia, katsotaan esimerkiksi suomalaisen ammatillisen koulutuksen rakenteen kuitenkin tukeneen opintojen jatkumista poikkeusoloissakin.

Erasmus+ -kumppanuushankkeet kehittävät digitaalista kuntoutusta ja digitaalisen tarinankerronnan pedagogiikkaa

Koronapandemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen myötä korkeakoulusektorilla tunnistettiin tarve kehittää erilaisia digitaalisia ratkaisuja opetuksen tueksi. DIRENE “Competences for the new era...

Vuonna 2023 Luova Eurooppa vahvistaa luovien alojen kestävyyttä

Kulttuurin alaohjelma ankkuroituu edelleen vahvasti vuonna 2018 julkaistuun Euroopan kulttuuriagendaan (New European Agenda for Culture) sekä EU:n kulttuurialan työohjelmaan 2023-2026, joka...

Korona on nyt valvottava tartuntatauti – suositukset riskiryhmäläisten erityisistä opetusjärjestelyistä päättyivät

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetusmuutoksen, jonka mukaisesti korona ei enää ole yleisvaarallinen tartuntatauti, vaan jatkossa korona määritellään valvottavaksi tartuntataudiksi. Tämän 30.6.2023...

Koronatilanteen hoitoon ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksiin liittyvä keskitetty palveluosoite poistuu käytöstä

Opetushallituksen viime vuosien poikkeuksellisiin tilanteisiin liittyviin tiedusteluihin keskitetysti vastannut sähköpostiosoite info(a)oph.fi on poistettu käytöstä. Keskitetty palveluosoite on ollut käytössä kasvatukseen, koulutukseen ja opetukseen liittyvissä kysymyksissä koronapandemian aikana ja Venäjän hyökkäyssodan käynnistyttyä. Palvelemme pysyvissä palveluosoitteissamme, joita aihealueidemme asiantuntijat seuraavat jatkuvasti.

Vinkkejä ulkona oppimiseen

Koronavirusepidemian aikana opetusryhmille ja oppijoille järjestettävät retket lähikohteisiin ja luonnossa liikkuminen ovat suositeltavia. Lähiympäristö ja -luonto tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia oppimiskokonaisuuksien ja oppiaineiden mukaiseen opiskeluun. Tutustu Ulko-opet ry:n keräämiin vinkkeihin, joilla pääset ulkona opettamisessa alkuun.

Korkeakoulujen opiskelijaliikkuvuus on elpynyt koronan jäljiltä – yhä harvempi vaihtoon lähtijä opiskelee ammattikorkeakoulussa

Korkeakoulujen opiskelijaliikkuvuus on elpynyt koronapandemian jälkeen, mutta erot yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä ovat kasvaneet. Syyslukukaudella yliopistoissa opiskelevat ovat lähteneet ulkomaanjaksoille yhtä usein kuin ennen koronaa, mutta ammattikorkeakouluissa ollaan vielä kaukana tästä. Kokonaisuudessaan opiskelijaliikkuvuus jää edelleen selvästi huippuvuosistaan, sillä vaihtoon lähtevien määrät alkoivat laskea jo ennen koronaa.

Opetushallituksen tukimateriaalit lukuvuodelle 2022–2023 on pääosin julkaistu

Olemme jo nyt päivittäneet tukimateriaalejamme uutta lukuvuotta varten, ja ne ovat kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien käytössä, kun työhön taas lomakauden jälkeen palataan. Koronaohjeistuksissa painopisteenä on palautuminen ja myös Ukraina-ohjeistusten kokonaisuus on ajan tasalla. Lisäksi tukimateriaalimme auttavat varautumaan vallitsevan monihäiriötilanteen jatkumiseen.

Esi- ja perusopetuksen kustannuksissa vuonna 2020 pientä kasvua edelliseen vuoteen verrattuna

Esi- ja perusopetuksen kustannuksissa ei tapahtunut suuria muutoksia. Pieni kasvu selittyy yleisellä kustannustason nousulla. Koronapandemia ei kustannuksia kasvattanut: niistä merkittävä osa on opetuksen järjestämisen suoria kustannuksia, kuten palkkoja, joihin esimerkiksi etäopetukseen siirtyminen ei itsessään vaikuta.

Koulut alkavat lähiopetuksessa

Lukuvuonna 2022–2023 varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, taiteen perusopetus ja vapaa sivistystyö järjestetään normaaliolojen lainsäädännön mukaisesti. Koronatilanteen vuoksi säädetyt väliaikaiset lakimuutokset eivät ole enää voimassa, mutta lähiopetuksen terveysturvallisuudesta huolehtiminen on edelleen tärkeää.
Näytetään 1-10/112