Ilmoittaudu mukaan Lapsen oikeuksien viikolle 2023!

Lapsen oikeuksien viikko järjestetään kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja vapaa-ajalla 20.–26.11.2023. Viikon teemana on tänä vuonna lapsen oikeus hyvinvointiin – #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin.

LUDOS — Lukion opettajille suunnattu koepankki uudistuu

Tavoitteena helppokäyttöinen ja saavutettava työkalu lukio-opettajille Opetushallitus on vuodesta 2010 asti ylläpitänyt suko.oph.fi-koepankkia, joka on tarkoitettu lukion rehtoreiden, kielten ja...

Demokratiakasvatuksen pilottihankkeesta inspiroivia näkökulmia ja uusia malleja oppilaiden osallisuuteen

Hyviä osallistumisen tapoja esittelevän julkaisun ja verkkosivuille koottujen uusien mallien avulla Opetushallitus tarjoaa suomalaisille peruskouluille helposti käyttöön otettavia tapoja kehittää opetussuunnitelman mukaista demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta eri puolilla Suomea.

Opetushallituksen podcast jatkuu kestävyyskasvatuksen teemoilla

Miten kasvattaa lapsia kohti kestävämpää tulevaisuutta? Kestävyyskasvatus on voimakkaasti osa opetussuunnitelmaa ja koulujen arkea, mutta miten sitä kannattaisi kouluissa lähestyä? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Intohimona oppiminen -podcastin kestävyyskaudella.

Uudistetut Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen ja toiselle asteelle on julkaistu

Hyvän ohjauksen kriteerien tavoitteena on tukea lasten ja nuorten ohjauksen laatua, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä huomioida ohjauksen kasvava merkitys oppivelvollisuuden laajentamisen myötä. Uudistetut kriteerit on laadittu suositukseksi perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen ohjaukseen. Valtakunnallisten kriteerien tavoitteena on varmistaa lasten ja nuorten ohjaus tasapuolisesti ja saavutettavasti asuinpaikasta ja olosuhteista riippumatta.

Uudistetut Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen ja toiselle asteelle julkaistaan maaliskuussa

Hyvän ohjauksen kriteerien tavoitteena on tukea lasten ja nuorten ohjauksen laatua, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä huomioida ohjauksen kasvava merkitys oppivelvollisuuden laajentamisen myötä. Uudistetut kriteerit, jotka julkaistaan maaliskuussa 2023, on laadittu arjen työkaluksi ja suositukseksi perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen ohjaukseen. Valtakunnallisten kriteerien tavoitteena on varmistaa lasten ja nuorten ohjaus tasapuolisesti ja saavutettavasti asuinpaikasta ja olosuhteista riippumatta.

Vinkkejä ulkona oppimiseen

Koronavirusepidemian aikana opetusryhmille ja oppijoille järjestettävät retket lähikohteisiin ja luonnossa liikkuminen ovat suositeltavia. Lähiympäristö ja -luonto tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia oppimiskokonaisuuksien ja oppiaineiden mukaiseen opiskeluun. Tutustu Ulko-opet ry:n keräämiin vinkkeihin, joilla pääset ulkona opettamisessa alkuun.

Eduskuntavaalit lähestyvät – miksi nuorten pitäisi kiinnostua vaaleista?

Opettaja, innosta nuoria äänestämään ja vaikuttamaan itseään koskeviin päätöksiin – vaikuttaa voi jo ennen äänestysikää. Nuorten kanssa voi tutustua vaikuttamisen tapoihin, keskustella heille tärkeistä asioista ja ehdokkaiden vaaliteemoista sekä äänestämisen merkityksestä demokratian perustana. Hyödynnä uutta opetuksen tueksi julkaisemaamme tietoiskua, jossa eri alojen asiantuntijat avaavat näkemyksiään siitä, miksi äänestäminen ja vaikuttaminen on tärkeää.

Perusopetuksen arvioinnin uudistus jatkuu – kuudennen luokan arviointikriteerit valmiina käyttöön

Opetushallitus on jatkanut vuonna 2018 aloitettua oppimisen ja osaamisen arvioinnin kehittämistyötä. Uudistuksen tavoitteena on lisätä koulutuksellista tasa-arvoa ja oppilaiden yhdenvertaisuutta vahvistamalla arvosanojen vertailukelpoisuutta koulujen ja kuntien välillä sekä kansallisesti. Siksi Opetushallitus on valmistellut arvosanoille 5, 7 ja 9 arviointikriteerit 6. vuosiluokan lukuvuosiarviointia varten. Samalla arvosanan 8 aikaisempia kriteerejä on täsmennetty. Kriteereissä kuvataan, mitä oppilaan tulee osata saadakseen oppiaineesta kyseisen arvosanan.

Tuore opas tarjoaa keinoja lasten käyttäytymisen taitojen tukemiseksi

Opettajille, varhaiskasvattajille ja esiopetuksen henkilökunnalle sekä johdolle suunnattu Tukea arkeen! -opas tarjoaa tutkimuspohjaista tietoa ja käytännön tukea käytöksellään reagoivien lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn.
Näytetään 1-10/163