KOSKI-tietovarannon käyttö on nyt mahdollista taiteen perusopetuksessa – opetuksessa saavutettu osaaminen voidaan tunnistaa ja tunnustaa aiempaa paremmin

Taiteen perusopetuksen järjestäjät voivat jatkossa tallentaa oppilaiden opintosuorituksia Opetushallituksen ylläpitämään KOSKI-tietovarantoon. Opintosuoritusten tallentaminen palveluun vahvistaa taiteen perusopetuksen asemaa suomalaisessa koulutusjärjestelmässä ja tuo opetuksessa saavutetut tiedot ja taidot näkyväksi muissa koulutusmuodoissa hankitun osaamisen rinnalla.

Digitaalista osaamista on kehitettävä systemaattisesti kasvatuksessa ja koulutuksessa 

Digitaalisten ympäristöjen käytön vaikutuksista oppimiseen tarvitaan runsaasti lisätutkimusta. Tutkimus ei toistaiseksi yksiselitteisesti osoita, että digitaalisen teknologian käytöllä olisi oppimistuloksia heikentävä vaikutus. Digitaalisten laitteiden ja palvelujen käytön tarkoituksena koulussa on aina edistää oppimista.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita on päivitetty – tavoitteena ennaltaehkäistä ja vähentää koulupoissaoloja

Opetushallitus on päivittänyt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita niiden lukujen osalta, jotka koskevat koulujen toimintakulttuuria sekä koulupoissaoloihin puuttumista. Perusteita päivitettiin vastaamaan perusopetuslain muutosta, joka tulee voimaan elokuun 2023 alussa. Päivitykset ovat myös osa valtakunnallisen sitouttavan kouluyhteisötyön kehittämistä ja vakiinnuttamista perusopetukseen.

Oppiaine- ja teemakohtaiset Lops-tuunaamot tukevat paikallista opetussuunnitelmatyötä

Suuren suosion saaneet Opetushallituksen Lops-tuunaamot jatkuvat talvi- ja kevätkaudella 2022–2023. Tuunaamot ovat matalan kynnyksen koulutustilaisuuksia, joissa on tilaisuus kysyä ja keskustella...

Opetushallitus päivitti määräystään: hakijalle useampia tapoja osoittaa riittävä kielen hallinta kaksikielisessä opetuksessa

Opetushallitus on päivittänyt määräystään kaksikielisessä opetuksessa käytettävän opetuskielen hallinnan osoittamisesta. Uudistettu määräys antaa hakijalle useampia vaihtoehtoja osoittaa riittävä kielitaidon hallinta rekrytointivaiheessa. Määräys astuu voimaan vuoden 2023 alusta.

Koulujen keinoja puuttua poissaoloihin yhtenäistetään ja vahvistetaan

Perusopetukseen kehitetään parhaillaan sitouttavan kouluyhteisötyön mallia, joka tukee oppilaiden läsnäoloa kouluissa sekä vähentää ja ennaltaehkäisee poissaoloja ja syrjäytymistä. Malli julkistetaan keväällä 2023, ja sen käyttöönotto kouluissa edellyttää muutoksia myös lainsäädäntöön. Opetushallitus tukee mallin käyttöönottoa laajalla täydennyskoulutuskokonaisuudella.

Opetussuunnitelmien perusteita ja määräyksiä täsmennettiin – koulut ja oppilaitokset voivat puuttua aiempaa tehokkaammin kiusaamiseen ja syrjintään

Esiopetuksen, koulujen ja oppilaitosten henkilöstöllä on jatkossa käytössään nykyistä tehokkaampia keinoja puuttua kiusaamiseen, syrjintään, häirintään ja väkivaltaan. Useisiin opetussuunnitelman perusteisiin ja määräyksiin tehtyjen täsmennysten tavoitteena on taata kaikille turvallinen oppimisympäristö. Uudistus on osa kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan ehkäisemisen toimenpideohjelmaa.

Tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehys laajenee

Suomen kansallinen tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehys laajenee 1.8.2022. Viitekehyksen tasolle 3 sijoitetaan uusina osaamiskokonaisuuksina tutkintokoulutukseen valmentava koulutus...

Vastaa kyselyyn ja auta kehittämään Opetushallituksen verkkopalvelua

Haluamme kehittää Oph.fi-verkkopalvelua, jotta se palvelisi entistä paremmin kaikkia käyttäjiä. Auta meitä kehittämistyössä vastaamalla kyselyymme.

Uudet kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet painottavat osallisuutta ja ohjausta

Opetushallitus on julkaissut uudet kotoutumiskoulutuksen perusteet. Perusteet tulevat voimaan 1.8.2022 jälkeen alkavassa koulutuksessa.
Näytetään 1-10/29