Lukion oppimisen tuen ja erityisopetuksen perustepäivitykset sekä englanninkieliset perusteet julkaistaan maaliskuussa

Opetushallitus julkaisee lukion opetussuunnitelman (LOPS) perusteiden päivitetyn oppimisen tuen ja erityisopetuksen alaluvun maaliskuun lopussa. Samalla annamme määräykset englanninkielisistä LOPS-perusteista sekä pienistä teknisistä muutoksista kolmeen alalukuun.

Esi- ja perusopetus: Tuki oppimisen tuen järjestämiseksi jatkuu

Esi- ja perusopetuksen oppimisen tukea koskeva lakimuutos ja päivitetyt opetussuunnitelmien perusteet astuvat voimaan 1.8.2025. Opetushallitus jatkaa toimeenpanon tukea opetuksen järjestäjille koko kevään ajan. Järjestämme webinaareja myös ruotsiksi – niiden aikataulut löydät uutisen ruotsinkielisestä versiosta. Syksyn 2025 koulutuksista ja muusta toimeenpanon tuesta tiedotamme myöhemmin.

Tuore selvitys: Koulupoissaoloja voidaan ehkäistä suunnitelmallisella ja tietoon perustuvalla kehittämistyöllä

Opetuksen järjestäjät ovat saaneet koulupoissaoloja ehkäisevän kehittämistyön hyvin liikkeelle, mutta työn jatkaminen ja sen vaikuttavuus edellyttää pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Opetuksen järjestäjien tulee varmistaa erityisesti, että niillä on keinot ennaltaehkäistä poissaoloja, kertoo tuore selvitys. Kehittämistyön tukena toimii laaja verkkosivusto, josta löytyy tietoa, työkaluja ja esimerkkejä koululäsnäolon vahvistamiseen.

ePerusteet-palvelussa oleva tieto löytyy nyt paremmin

ePerusteet-palvelu on Opetushallituksen virallinen määräyskokoelma, joka sisältää kaikki valtakunnalliset opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet sekä muut ajantasaiset määräyksemme ja suosituksemme. Lisäksi palvelusta löytyvät perusteiden pohjalta laaditut paikalliset suunnitelmat. Palvelua on parin viimeisen vuoden aikana kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa: keskiössä ovat olleet tiedon löydettävyys ja paikalliset opetussuunnitelmat.

Oppimisen tuki uudistuu: Päivitetyt esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet on julkaistu

Opetushallitus on päivittänyt esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien sekä perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet oppimisen tuen uudistetun lainsäädännön mukaiseksi. Opetuksen järjestäjät tekevät perusteiden mukaiset muutokset paikallisiin opetussuunnitelmiin kevään 2025 aikana. Päivitetyt paikalliset esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmat tulee ottaa käyttöön 1.8.2025.

Oppimisen tuki uudistuu esi- ja perusopetuksessa – Tukea tulee saada mahdollisimman varhain ja omassa ryhmässä

Opetushallitus on päivittänyt esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet oppimisen tuen uudistetun lainsäädännön mukaiseksi. Jatkossa lapsi tai oppilas saa tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa omassa opetusryhmässään ja ensisijaisesti ryhmämuotoisena. Lakimuutokset astuvat voimaan 1.8.2025.

Opetushallitus on julkaissut ops-tukimateriaalit lukiodiplomiaineille

Tavoitteena on tukea kunkin lukiodiplomiaineen paikallista määrittelyä lukion opetussuunnitelmassa. Toivomme, että uusilla tukimateriaaleilla luodaan myös edellytyksiä pedagogiikan ja arvioinnin...

Älä käy työhön yksin – oppimisen tuen uudistusta tehdään yhdessä

− On ollut mielenkiintoista keskustella asiantuntevien pedagogiikan ammattilaisten kanssa tulevien perusopetuslain uudistusten herättämistä ajatuksista ja siitä, miten ne vaikuttavat...

Opetuksen järjestäjällä laaja pedagoginen vapaus myös oppimateriaalivalinnoissa

Respektiä-niminen kirja on herättänyt julkista keskustelua alkuviikosta. Kirjassa annetaan nuorille opastusta seurustelusuhteista ja seksistä. Konteksti ja käsittelytavat ratkaisevat, soveltuuko kyseinen teos osaksi opetusta. Opetushallituksella ei ole toimivaltaa ohjeistaa opetuksen järjestäjiä oppimateriaalivalinnoissa.

Kulttuuriperintöön tutustuminen kuuluu opetussuunnitelmaan

Rajanveto kulttuuritapahtumien ja uskonnollisten tilaisuuksien välillä on herättänyt laajaa keskustelua. Opetussuunnitelman perusteiden mukaiseen opetukseen sisältyy myös kulttuuriperintöön tutustumista: uskonto on vaikuttanut vahvasti länsimaiseen taiteeseen ja kulttuuriin, ja tätä käsitellään myös opetuksessa. Uskonnolliset tilaisuudet sen sijaan sisältävät uskonnon harjoittamista.
Näytetään 1-10/51