Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijaliikkuvuus kasvoi, mutta henkilöstön liikkuvuus laski

Ammatillisen koulutuksen opiskelijaliikkuvuus on edelleen nousussa ja Erasmus+ -ohjelman tuella liikkuvien osuus on ennätyksellinen, mutta kokonaisliikkuvuus ei vieläkään yllä koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Henkilöstön osalta Suomeen tulevien määrä kasvoi, mutta Suomesta ulkomaanjaksolle lähtevien määrä laski. Ammatillisen koulutuksen liikkuvuus suuntautuu pääosin Eurooppaan.

Lyhyet vaihtojaksot kasvattavat suosiotaan korkeakouluissa

Tuoreet vuoden 2024 tilastot korkeakoulujen opiskelijaliikkuvuudesta kertovat liikkuvuuden vakiintumisesta koronapandemian jälkeisenä aikana. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen väliset erot ovat edellisvuosien trendin tapaan vahvistuneet. Erityisesti ammattikorkeakouluissa lyhyitä, alle kolmen kuukauden jaksoja tehdään entistä enemmän.

Korkeakouluihin 148 000 hakijaa kevään toisessa yhteishaussa

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haki kevään toisessa yhteishaussa 148 000 hakijaa, mikä on noin 3 700 enemmän kuin viime vuonna. Korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin oli tarjolla 55 000 aloituspaikkaa.

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa 82 200 hakijaa

Juuri päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli 82 200 hakijaa, mikä on 3 600 enemmän kuin viime vuonna. Perusopetuksen tänä keväänä päättäviä hakijoita oli 62 850; heistä 55 % haki lukioon ja 39 % ammatilliseen koulutukseen. Tulokset opiskelijavalinnasta julkaistaan kesäkuun puolivälissä.

Hakijamäärä puolittui korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa korkeakoulupaikkaa tavoitteli noin 32 400 hakijaa, mikä on puolet saman haun hakijamäärästä viime vuonna. Haettavana olivat syksyllä alkavat vieraskieliset koulutukset sekä Taideyliopiston koulutusohjelmat. Pudotusta näkyi erityisesti kansainvälisten hakijoiden määrässä.

Kuva laajennetun oppivelvollisuuden piirissä aloittaneiden opintojen kulusta tarkentuu

Kaksi kolmasosaa syksyllä 2021 laajennetun oppivelvollisuuden piirissä aloittaneista nuorista on valmistunut syksyllä 2024. Osa jatkaa opintoja, mutta noin seitsemän prosenttia on ilman tutkintoa tai oppivelvollisuuslain mukaista opiskelupaikkaa.

Ulkomaan vaihtojaksot kiinnostavat yleissivistävässä koulutuksessa – rahoitus ei riitä vastaamaan kysyntää

Ulkomaan vaihtojaksoille lähteminen kiinnosti laajalti lukioissa ja peruskouluissa lukuvuonna 2023–2024 edellisvuosien tapaan. Ulkomaanjaksoille lähti lukiolaisista joka viides ja peruskoululaista yksi prosentti. Tarjolla oleva vaihtojaksojen rahoitus ei kuitenkaan riitä yleissivistävän koulutuksen suureen kysyntään.

Koulutuksen kustannukset kasvoivat 8 % vuonna 2023

Opetushallitus on julkaissut esi- ja perusopetuksen sekä ammatillisen ja lukiokoulutuksen kustannusraportit vuodelta 2023. Kustannukset nousivat tänäkin vuonna kaikilla koulutusasteilla edelliseen vuoteen verrattuna.

54 000 ekaluokkalaista aloittaa koulutiensä – koulun aloittavien ikäluokka on pienentynyt

Tulevana syksynä arviolta 54 000 ekaluokkalaista aloittaa koulutiensä. Koulun aloittavien ikäluokka on pienentynyt jo useamman vuoden ajan ja tänäkin syksynä ensimmäisen vuosiluokan aloittavia on noin...

Korkeakoulujen toisessa yhteishaussa opiskelupaikka 54 000 hakijalle

Korkeakoulupaikkaa voi keväisin hakea kahdessa erillisessä yhteishaussa. Ensimmäisessä yhteishaussa haettavina olivat vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset ja Tampereen yliopiston...
Näytetään 1-10/72