GreenVETnet tuo lisää vihreitä taitoja ammatilliseen koulutukseen

Ympäristövastuullisuus ei vielä ole ammatillisen koulutuksen arkea kaikkialla Euroopassakaan, vaikka opiskelijat tarvitsevat vihreitä taitoja siirtyessään työelämään. Savon ammattiopisto koordinoi Erasmus+ -ohjelmasta rahoitusta saanutta GreenVETnet-hanketta, jossa tuodaan kestävän kehityksen taitoja ammatilliseen opetukseen.

Joukko eurooppalaisia nuorisotyöntekijöitä vieraili Lapin takamailla

Miltä näyttää nuorisotyö Lapin syrjäseuduilla? Sitä selvitti joukko eurooppalaisia nuorisotyöntekijöitä osana ”Meeting and Job Shadowing of Rural Youth Workers” -opintovierailua. Mukana oli kuusi lappilaista kuntaa. Alle 1000 asukkaan Pelkosenniemi sai vieraita Turkista, Espanjasta ja Unkarista.

Sota katkaisi ukrainalaisten työn merenkulkuhankkeessa, kunnes he palasivat kokouksiin kännyköillään

Ukrainalainen merenkulun koulutusyksikkö pysyi mukana Erasmus+ -hankkeessa, vaikka sota ajoi opetushenkilöstöä ja opiskelijoita pakoon sodan runtelemasta Hersonista. Hankkeessa rakennettiin verkko-opetusmateriaaleja ja konehuonesimulaattori, jotka tuovat kumppanioppilaitoksille uusia mahdollisuuksia merenkulun etäopiskeluun.

Yhteisöllisyyttä, vertaistukea ja mahdollisuuksia harrastuskokeiluihin – tytöiltä tytöille

Espoolaisten pian parikymppisten nuorten porukka haaveili harrastamisesta kulttuurisensitiivisessä hengessä. Syntyi erityisesti monikulttuurisista taustoista tuleville tytöille suunnattu samaistumisen kokemuksista ammentava Tytöiltä tytöille! -solidaarisuushanke – ja monta oivallusta matkan varrella tekemällä oppiessa.

Millainen on opiskelijan vihreämpi vaihtojakso ulkomailla?

Kansainvälinen kokemus ja osaaminen ovat tärkeitä globaalissa maailmassa. Hyville käytännön esimerkeille vaihtojakson toteuttamisesta ympäristöystävällisemmin on tilausta. Tässä esimerkki Erasmus+ -vaihtojaksosta.

Digitaalista oppimista Ghanaan – yliopistot Tampereelta, Tallinnasta ja Accrasta ratkovat opetusta Erasmus+ -hankkeella

Kun Euroopan komission Erasmus+ -ohjelma aloitti oppimiseen liittyvän haun kapasiteetinvahvistamishankkeille, päättivät Tampereen yliopisto, Tallinnan yliopisto ja ghanalaiset Winneban yliopisto sekä Cape Coastin yliopisto tarttua mahdollisuuteen. Hankkeessa tehdään tutkimusta siitä, millainen potentiaali verkko-opetuksella Ghanassa on. Hakemus menestyi haussa, ja nyt kolmivuotinen hanke on juuri alkanut.

Itämeren vastarannalla ahkeroi suomalaisen nuorisotyön suurin fani unelmanaan paremmat puolalaiset nuorisopalvelut

Puolalaisen Eliza Bujalskan urapolku on tarina kansainvälisen vertaisoppimisen voimasta – eikä vähiten suomalaisesta nuorisosektorista inspiroituen! Bujalska ponnisti ruohonjuuritason nuorisotyöstä Mińsk Mazowieckin kaupungin apulaispormestariksi. Pestissä toimiessaan hän nosti ö-mapissa pölyttyneet nuorten osallisuusasiat pinkan päällimmäiseksi.

”On tämä niin once in a lifetime” – monta mahdollisuutta kansainvälisyyteen etsivässä nuorisotyössä

Kun arjen palikat ovat hukassa ja tulevaisuus vaikuttaa sumealta, kansainvälisyydestä on turha haaveilla. Vai sittenkin – unelmointi ja kansainvälisyys kuuluvat kaikille, ja juuri uusiin tilanteisiin hyppäämällä pääsee ylittämään itsensä. Lahden nuorisopalveluiden etsivässä nuorisotyössä ja Vamos Tampereen Linja20-hankkeessa on koettu onnistumisia nuorisovaihtojen suunnittelussa. Myös Diakonissalaitoksen Vamoksella on sukellettu kansainväliseen yhteistyöhön.

”Tasa-arvotyö ei ole loppumassa” – Erasmus+ Sport -hankkeessa selvitettiin liikunnan voimaa kotoutumisen tukena

Vantaan kaupungin liikuntapalvelut koordinoi kaksivuotisen EU-hankkeen ensimmäistä kertaa. Projektisuunnittelija Anni Romolle oli iloinen yllätys, kuinka hankkeen vetovastuusta selvisi arkijärjellä ja hankekumppanien tuella.

Sirkuspedagogiikka – innovatiivisen ja osallistavan opetuksen tulevaisuus Euroopassa

Erasmus+ -ohjelman strategisessa kumppanuushankkeessa kehitettiin korkeakoulutuksen nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen yhteinen opetussuunnitelma. Tampereen yliopisto toimi kansainvälisen hankkeen koordinaattorina.
Näytetään 1-10/177