Päivitetty 1.6.2020 klo 11.31 (Kaikille kone -kampanjan perusopetuksen väylän toiminta on päättynyt)

Kaikille kone -kampanja haastaa yritykset ja muut organisaatiot lahjoittamaan kannettavia tietokoneita oppilaskäyttöön. Kampanjan tavoitteena on turvata oppilaille tasa-arvoiset etäopiskelumahdollisuudet. Tälle sivulle olemme koonneet perusopetuksen järjestäjien usein kysytyt kysymykset kampanjaan liittyen.

Miten voimme hakea laitelahjoituksia?

Jokaisen perusopetuksen järjestäjän viralliseen sähköpostiosoitteeseen on toimitettu Opetushallituksen toimesta tiistaina 31.3.2020 hakemuslomake, johon vastaamalla voi hakea laitteita.

Kuinka montaa laitetta voimme hakea?

Kukin opetuksen järjestäjä voi tehdä yhden, enintään 20:n tietokoneen hakemuksen. Haettavien laitteiden määrän tulee perustua kartoitettuun tarpeeseen. Laitteita toimitetaan sitä mukaan, kun niitä on saatavilla. Tavoitteena on, että jokaisen toimituksen koko olisi vähintään 5 laitetta.

Kovan kysynnän johdosta laitetoimitukset on aloitettu siten, että yhdelle perusopetuksen järjestäjälle toimitetaan enintään kymmenen laitetta.

Millaisia lahjoitettavat laitteet ovat ominaisuuksiltaan?

Laitteet ovat muutaman vuoden ikäisiä yritys-/työkäytöstä poistettuja kannettuja tietokoneita. Laitteet voivat poiketa toisistaan merkin, mallin ja ominaisuuksien osalta.

​Millä perusteella laitelahjoituksia saavat perusopetuksen järjestäjät valitaan?

Laitteiden vastaanottajat valitaan tarpeen ilmoittamisajankohdan perusteella siten, että ensimmäisenä laitehakemuksen jättäneet perusopetuksen järjestäjät saavat laitteita ensimmäisinä.

Kuinka paljon laitteita on haettu?

Kampanjaan on tehty laitehakemuksia jo yli 200:n perusopetuksen järjestäjän toimesta (tilanne 30.4.2020). Hakemusten yhteenlaskettu haettujen laitteiden lukumäärä on yli 3 700 laitetta, kun haettujen laitteiden lukumäärä on rajoitettu (5-20 laitetta per hakija).

Kysyimme hakulomakkeessa myös, mikä on hakijan todellinen rajoittamaton laitetarve, ja tämän perusteella kampanjaan osallistuneiden perusopetuksen järjestäjien yhteenlaskettu ja välitön oppilaslaitteiden tarve on lähes 8 000 laitetta.

Kuinka paljon laitteita on lahjoitettu?

Laitelahjoitusten määrän kehittymistä voi seurata Kaikille kone -kampanjan etusivulla.

Milloin laitteet toimitetaan hakemuksen jättäneille perusopetuksen järjestäjille?

Laitetoimituksia tehdään sitä mukaan kun kampanja vastaanottaa lahjoituslaitteita yrityksiltä ja muilta organisaatioilta. Ensimmäiset laitteet on toimitettu hakijoille viikolla 16.

Mistä tiedän olemmeko saamassa laitelahjoituksia?

Kaikille kone -kampanjan perusopetuksen väylän toiminta on päättynyt toukokuun 2020 päätteeksi. Mikäli emme ole toimittaneet teille laitteita touko-kesäkuun taitteeseen mennessä, eivät lahjoituslaitteet ole valitettavasti riittäneet vastaamaan hakemukseenne.

Kevään 2020 aikana laitteita toimitettiin lasten ja nuorten opiskelukäyttöön yhteensä lähes sadan perusopetuksen järjestäjän kautta.

Kenen omaisuutta laite on? Opetuksen järjestäjän vai oppilaan, jolle laite annetaan?

Vastaanottamishetkellä lahjoitettavien laitteiden omistaja on laitteita vastaanottava perusopetuksen järjestäjä. Oppilas on laitteen käyttäjä. Perusopetuksen järjestäjä päättää laitteiden käytöstä omassa yhteisössään ja laite voi olla opetuksen järjestäjän päätöksellä esimerkiksi oppilaskohtainen, yhteiskäyttöinen tai se voidaan luovuttaa edelleen oppilaan henkilökohtaiseen omistukseen.

Miten ja kuinka pitkään Kaikille kone -kampanjan tarjoama verkkoyhteys toimii?

Jokaisen laitteen mukana toimitetaan toimintaohjeet, joilla on mahdollista saada veloituksetta ja vastikkeetta 3 kuukauden määräaikainen dataliittymä jokaisen laitteen käyttämiseksi. Liittymä toimii SIM-kortilla. Useimmissa lahjoituslaitteissa ei ole kuitenkaan SIM-korttipaikkaa, jolloin verkkoyhteys tulee jakaa älypuhelimella, reitittimellä, nettitikulla tai muulla vastaavalla laitteella.

Vastaako Kaikille kone -kampanja laitteen tietoturvasta ja käyttötuesta?

Kampanja toimittaa laitteet hakijoille kaikista tiedoista tyhjennettynä ja laitteisiin on asennettu Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Laitteen mukana toimitetaan myös yleisohjeet laitteen käyttöönottamiseksi. 

Lahjoituksen vastaanottava perusopetuksen järjestäjä vastaa laitteen valmistelusta oppilaskäyttöön (ml. tietoturva) omien käytäntöjensä mukaisesti. Opetuksen järjestäjä vastaa myös laitteen käytöstä ja laitteen käyttäjän opastuksesta, teknisestä tuesta ja mahdollisesta kouluttamisesta. Kampanjan kautta ei ole mahdollista saada laitteelle huoltoa tai tukea laitteen käyttöön.

Miten menettelemme jos laite rikkoutuu?

Kun laite on toimitettu perusopetuksen järjestäjälle, vastaa tämä laitteen omistajana laitteen käytöstä, rikkoutumisista, käytettävistä ohjelmistoista ja muista vastaavista asioista. Kampanjan puolesta ei ole mahdollista saada lahjoituslaitteille huoltoa tai muuta teknistä tukipalvelua.

Mihin saakka toiveita laitteista voi esittää?

Kaikille kone -kampanjan perusopetuksen väylä on päättynyt toukokuun 2020 päätteeksi. Kaikille kone -kampanjan Kotimaanavun väylä jatkaa kuitenkin toimintaa normaaliin tapaan ja perusopetuksen järjestäjät voivat ohjata laitteita tarvitsevia lapsia ja nuoria hakemaan laitteita yksityishenkilöinä suoraan Kotimaanavulta. Lisätietoja Kaikille kone -kampanjasivuilta.

Voiko laitteita jakaa opettajien käyttöön?

Kaikille kone -kampanjan lahjoituslaitteet on tarkoitettu ainoastaan oppilaiden käyttöön.

Voinko palauttaa laitteet, mikäli tarpeemme lahjoituslaitteille häviää?

Kyllä. Mikäli lahjoituslaitteita vastaanottanut perusopetuksen järjestäjä haluaa, voi tämä palauttaa laitteet aikanaan takaisin Kaikille kone -kampanjalle. Tällöin laitteet tietoturvataan ja kierrätetään vastuullisesti kampanjan yhteistyökumppanien toimesta. Halukkuutta palauttaa lahjoituslaitteet tiedustellaan laitehakemusten yhteyshenkilöiltä sähköpostitse vuoden 2020 lopussa.

Voiko antaa palautetta Kaikille kone -kampanjaan liittyen?

Kyllä voit. Kaikille laitehakemuksia lähettäneille perusopetuksen järjestäjille on toimitettu palautelomakkeen linkki, jonka kautta kampanjatiimille voi osoittaa vapaamuotoista palautetta.

En löytänyt vastausta kysymykseeni tältä sivulta. Mistä voin kysyä lisätietoja?

Lisätietoja saat tarvittaessa sähköpostitse osoitteesta kaikillekone [at] oph.fi (kaikillekone[at]oph[dot]fi).