Jenni Ripatti suosittelisi kaikille nuorille ulkomaille vaihtoon lähtemistä. Hänelle itselleen mukaan tarttui reilusti rohkeutta ja varmuutta.

"Aika Irlannissa antoi hirveästi varmuutta omaan työhöni Suomessa”, Jenni Ripatti kuvailee kokemustaan harjoitteluvaihdossa Dublinissa.

Mikkeliläinen Ripatti vietti kuukauden Irlannin pääkaupungissa Oppisopimuksella Eurooppaan –ohjelman kautta. ”Olin töissä sekä College of Further Educationissa että sen yhteydessä toimivalla kuntosalilla. College kouluttaa ihmisiä fitness-alalle”, Ripatti kertoo.

Pääasiassa Ripatti opasti irlantilaisia opiskelijoita aerobicin ohjaamiseen. Hän työskenteli myös kuntosalilla valvojana.

Suomessakin Ripatin työ on urheilullinen: hän ohjaa ryhmäliikuntatunteja Ladyline-kuntosalilla Mikkelissä. Työ on osa oppisopimuskoulutusta, jonka lähiopetus järjestetään Varalan urheiluopistossa Tampereella.

Kielitaito karttuu arjessa

Ripatin vaihtoehtoina harjoitteluvaihdon kohteelle olivat Irlannin lisäksi Saksa, Ranska ja Itävalta. ”Valitsin Irlannin ihan kielen takia. Puhun vähän saksaa ja hieman ranskaa myös, joten ajattelin että englannilla pärjää parhaiten.”

Englannin käyttäminen arkielämässä ei tuottanut Ripatille vaikeuksia. ”Kyllä siellä tarttui myös uusia sanoja – kyllä siinä oppii, kun ainoa kieli jota käytät joka päivä on englanti.”

Muutenkin Ripatti koki aikansa Irlannissa melko helpoksi.

Kulttuurierot Suomen ja Irlannin välillä eivät hänen mielestään ole kovinkaan suuria.

”Kun Suomessa juna on kolme minuuttia myöhässä, tulee kuulutus, jossa pahoitellaan myöhästymistä. Irlannissa bussit eivät välttämättä tule aikataulun mukaan, ja sitten puolen tunnin päästä tulee kolme bussia peräkkäin! Mutta kyllähän näistä arkielämän jutuista selvisi kun oli pitkä pinna”, Ripatti kuvailee.

Itse työnteossa Ripatti huomasi yhden suuren eron. Irlantilaiset olivat selvästi vähemmän täsmällisiä kuin suomalaiset.

”Oppilaat saattoivat tulla tunnille puoli tuntia myöhässä. Sanoin, että tunneilleni ei tulla myöhässä, ja pyysin kyseistä opiskelijaa poistumaan ja tulemaan ajoissa seuraavan kerran. He olivat aivan hämmästyneitä! ”

”Jouduin perustelemaan heille, että olen oikeasti ihan kiva ihminen ja minulla on ystäviä Suomessa”, Ripatti nauraa.

Varmuus kasvaa, kun pärjää

”Jouduin – sekä pääsin – toimimaan hyvin itsenäisesti. Oletin, että olisin ollut apuna opetuksessa, mutta hyvin nopeasti he antoivat minulle koko vastuun ryhmästä”, Ripatti sanoo.

Ripatti sanookin, että on saanut ulkomaankokemuksistaan roimasti rohkeutta ja itsevarmuutta. Hän lähti ensimmäistä kertaa ulkomaille lukion jälkeen, au pairiksi Belgiaan.

”Kun ensimmäisen kerran lähdin, en ollut edes ollut lentokoneessa aikaisemmin. Oli kyllä niin voittajaolo, kun vuoden jälkeen tuli takaisin ja oli pärjännyt siellä!”

Tällä kertaa ulkomailla asuminen oli Ripatille jo entuudestaan tuttua, eikä elämys ollut niin suuri. Silti Ripatin työnantajan Saila Parviaisen mukaan hän keräsi lisää rohkeutta Irlannin kuukauden aikana.

”Minusta tämä oli Jennille avartava kokemus. Jenni on ehkä uskaltanut rohkeammin kehitellä kaikkea uutta täälläkin. Hän sai sieltä rohkeutta ja varmuutta ja energiaa”, Parviainen kertoo.

Ripatti esimerkiksi innostui järjestämään erilaisia tapahtumapäiviä kuntokeskuksen asiakkaille. ”Niistä saatiin asiakkaillekin vähän ekstraa”, Parviainen sanoo.

Ripatin lähtö Irlantiin järjestyi kätevästi, vaikka hän joutuikin olemaan kuukauden pois töistä. ”Jenni hoiti kaiken itse, en edes hirveästi osallistunut siihen. Ei se ainakaan minulle aiheuttanut yhtään harmaita hiuksia!” Parviainen kertoo.


Europassia helppo käyttää

Oppisopimuksella Eurooppaan –ohjelman hakuprosessissa käytetään Europassin liikkuvuustodistusta. Siinä voi kuvata eri Euroopan maissa suoritettuja koulutusjaksoja, jotka voivat sisältää opiskelua tai työharjoittelua. Vaihto-ohjelmaan hakijoita kannustetaan myös hyödyntämään Europass-ansioluetteloa.

Siinä voi kuvata eri Euroopan maissa suoritettuja koulutusjaksoja, jotka voivat sisältää opiskelua tai työharjoittelua. Vaihto-ohjelmaan hakijoita kannustetaan myös hyödyntämään Europass-ansioluetteloa.

Ripatti ei ole aikaisemmin käyttänyt Europassia. Hän on kuitenkin tutustunut siihen, ja aikoo kirjata siihen opintonsa ja osaamisensa kun hän valmistuu oppisopimuskoulutuksestaan. Hän sai työpaikkansa Irlannista niin nopeasti, ettei ansioluetteloa edes kyselty.

”Europassiin on hirveän kätevä laittaa osaamisensa. Se on varmasti myös työnantajalle hyvä, että näkee selkeästi, mitä tämä ihminen on tehnyt. Aion jatkossa käyttää sitä.”

Ripatin mukaan Europassi vaikuttaa helpolta käyttää, saahan lomakkeet kätevästi verkosta.

”En löydä siitä mitään suurempaa kritisoitavaa!”

Opiskelu jatkuu tulevaisuudessakin

Ripatti on päätynyt liikunnalliseen ammattiin, sillä on itse harrastanut liikuntaa nuoresta saakka. Hän valmistuu oppisopimuskoulutuksesta liikuntaneuvojaksi jouluna 2010.

”Haluan tulevaisuudessa vielä syventää omaa osaamistani. Haluan erikoistua kuntouttavalle puolelle; seuraava tavoite on fysioterapian koulutusohjelma. En siis aio lopettaa opiskelua. Tämä on hyvä pohja, josta jatkaa pitemmälle”, Ripatti kertoo.

Ripatti ei myöskään ole vielä saanut tarpeekseen matkustamisesta. ”Voisin melkein sanoa, että kyllä se vaihto tulee ammattikorkeakoulussakin tehtyä!”

Ripatti korostaa ulkomaankokemuksen hyötyä työnhaussa. ”Kannattaa käydä hakemassa vähän eväitä ulkomailtakin. Se on tietenkin hyödyllistä kielitaidonkin kannalta. Ja maailma pienenee koko ajan.”

Ripatti kannustaisi muitakin nuoria uskaltautumaan ulkomaille.

”Mielestäni on äärettömän hyvä jos uskaltaa lähteä. Onhan se hirveä tunne, kun lähtee yksin, eikä oikein tiedä mitä tekee. Mutta sitten kun pärjää, niin siitä tulee niin paljon itsevarmempi olo!”

 

Takaisin Europassin etusivulle