Hakija: suomalaisen yliopiston laitos
Ketä varten: ulkomaalainen jatko-opiskelija
Mitä varten: alkurahoitus koko väitöskirjan tekemiselle Suomessa, kaksoistutkinnon suorittaminen tai vierailu erityisen painavista syistä
Hakuaika: Jatkuva haku. Apurahaa haetaan viisi kuukautta ennen apurahakauden alkua.
Apurahakausi: 3–12 kuukautta. Ulkomaiseen yliopistoon väitöskirjaa tekeville apurahaa voidaan hakea ja myöntää 3–6 kuukauden mittaista vierailua varten. Tämä rajaus ei koske ukrainalaisia väitöskirjatutkijoita, jotka joutuvat tai ovat joutuneet pakenemaan Ukrainasta Venäjän hyökkäyssodan takia vuonna 2022 tai myöhemmin ja jotka tekevät väitöskirjaa ukrainalaiseen yliopistoon. Heille voidaan myöntää myös vierailuihin 3-12 kk.
Jos väitöskirjatutkija on jo saanut 12 kuukautta EDUFI Fellowship tai EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -ohjelmasta, hän ei ole enää hakukelpoinen.
Apurahan suuruus: 1 900 euroa/kuukausi
EDUFI Fellowship
Tuemme EDUFI Fellowship -apurahalla suomalaisen tutkimuksen ja opetuksen kansainvälistymistä sekä kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen välisten yhteyksien rakentamista. Apurahalla on saatu Suomeen erinomaisia nuoria tutkijoita, joista valtaosalle on järjestynyt myös jatkorahoitusta.
Uutta!
Hakuohjeita ja kriteereitä on uusittu ja tarkennettu.
EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -apurahaohjelma päättyy 16.12.2024 eikä ole enää haettavissa.
-Jatkossa niiden ukrainalaisten väitöskirjatutkijoiden, jotka joutuvat tai ovat joutuneet pakenemaan Ukrainasta Venäjän hyökkäyssodan takia vuonna 2022 tai myöhemmin, on mahdollista hakea EDUFI Fellowship -apurahaa.
-Hakulomakkeesta löytyvässä hakuohjeessa kerrotaan muutamista poikkeuksista näille ukrainalaisille väitöskirjatutkijoille, jotka tekevät väitöskirjaansa joko suomalaiseen tai ukrainalaiseen yliopistoon.
EDUFI Fellowship siirtyy alkuvuodesta sähköiseen Haeavustuksia.fi -asiointipalveluun, jonka käyttöohjeet löytyvät palvelun omilta sivuilta.
Voit hakea apurahaa, jos
- työskentelet tutkijana tai opettajana suomalaisen yliopiston laitoksella
- toimit stipendiaatin isäntänä
- sitoudut yhteisiin tavoitteisiin stipendiaatin kanssa
- tarjoat työskentelytilat ja -laitteet stipendiaatin käyttöön
- ohjaat tutkimustyötä
Voit hakea apurahaa maisteritasoisen tutkinnon suorittaneelle ulkomaiselle jatko-opiskelijalle tai nuorelle tutkijalle, jonka kutsut Suomeen tai joka on ollut maassa korkeintaan yhden vuoden ennen apurahan hakemista.
EDUFI Fellowship -apurahaa voi hakea kaikkien ulkomaiden kansalaisille ja kaikille tieteenaloille.
Apuraha on tarkoitettu jatko-opintoihin ja tutkimustyöhön suomalaisissa yliopistoissa kaikilla tieteenaloilla.
Myönnämme apurahaa
• väitöskirjatyön aloittamiseen, jos koko väitöskirja tehdään suomalaiseen yliopistoon. Apurahaa ei voi hakea väitöskirjan loppuvaiheeseen eikä väitöskirjatyön jälkeiseen tutkimukseen.
• kaksoistutkinnon suorittamiseen Suomessa
• muualle kuin suomalaiseen yliopistoon väitöskirjaa tekevien jatko-opiskelijoiden vierailuille, mikäli yhteistyölle on erityisen painavat perustelut
Stipendiaatin on työskenneltävä Suomessa, mutta konferenssimatkat ulkomaille ovat mahdollisia apurahakauden aikana.
Jos apurahakausi on pidempi kuin kuusi kuukautta, voi siihen tarvittaessa sisältyä lisäksi lyhyitä jaksoja ulkomailla tutkimusaineiston keräämiseksi. Ulkomaanjaksojen yhteenlaskettu kesto ei saa ylittää yhtä kuukautta.
Mikäli aineiston keräämiseen tarvitaan pidempi jakso kesken EDUFI Fellowship -apurahakautta, apurahaa haetaan vain niille jaksoille, jolloin stipendiaatti työskentelee Suomessa.
Stipendiaatti ei voi itse hakea EDUFI Fellowship -apurahaa, sillä se myönnetään aina suomalaisen yliopiston laitokselle.
Yliopisto maksaa apurahan stipendiaatille henkilökohtaisena apurahana. Yliopisto laskuttaa apurahan kertasuorituksena Opetushallitukselta. Laskutus tapahtuu aikaisintaan silloin, kun stipendiaatin saapumisajankohta Suomeen vahvistuu, ja viimeistään kolmen kuukauden kuluttua apurahakauden aloituksesta. Apurahan voi käyttää myös jaksoissa. Tällöin asiasta tulee sopia erikseen Opetushallituksen kanssa.
Apuraha on tarkoitettu stipendiaatin elinkustannuksiin Suomessa. Emme maksa erillistä asumislisää tai osallistu matkoista, viisumista, oleskeluluvasta tai vakuutuksista syntyviin kuluihin.
Myönnetyille apurahakausille ei voi hakea jatkoa. Apurahaa voi kuitenkin hakea uudelleen, kunhan apurahakausien yhteenlaskettu pituus ei ylitä 12 kuukautta. Hakuprosessi ja -kriteerit ovat muutoin samat kuin ensimmäisellä kerralla, mutta hakemukseen tulee lisätä vapaamuotoinen väliraportti ensimmäisestä kaudesta.
Voit hakea apurahaa milloin tahansa kalenterivuoden aikana. Lähetä hakemus meille vähintään viisi kuukautta ennen suunnitellun apurahakauden alkua.
Hakemuksen käsittelyaika on noin kolme kuukautta. Kesällä käsittelyaika on pidempi. Hakemuksista 35–40 prosenttia saa rahoitusta. Lähetämme apurahapäätöksen hakijalle.
Voit täyttää EDUFI Fellowship -hakulomakkeen suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Hakulomakkeessa on mukana täyttöohje sekä lista tarvittavista liitteistä. Myös tarkemmat hakuohjeet löytyvät lomakkeelta.
Lähetä täytetty ja allekirjoitettu hakulomake liitteineen sähköpostitse osoitteeseen:
Kirjaamo(at)oph.fi. Kirjoita sähköpostin otsikkokenttään ”EDUFI Fellowship”.
HUOM! Emme käsittele virheellisiä hakemuksia, joissa hakijana on joku muu kuin suomalaisen yliopiston edustaja.
Opetushallitus toimittaa tiedot kaikista EDUFI Fellowship -päätöksistä julkaistavaksi tutkiavustuksia.fi-palveluun (valtionavustuslaki 688/2001).
Valtionavustuslain 32§:n mukaisesti 1.10.2023 jälkeen hakuun tulleiden valtionavustusten osalta Valtiokonttori julkaisee tutkiavustuksia.fi –palvelussa valtionavustuksen saajana olevan luonnollisen henkilön nimen, avustuksen suuruuden ja käyttötarkoituksen sekä avustuksen käytön alueellisen kohdentumisen. Palvelussa voidaan lisäksi julkaista muita valtionavustuksen hakemista, myöntämistä ja käyttöä koskevia julkisia tietoja.
Kielteisissä päätöksissä henkilöhakijana olevan luonnollisen henkilön nimeä ei julkaista eikä myönnettyjä avustuksia, joiden suuruus on alle 1 000 euroa.
EDUFI Fellowship -ohjelman kohdalla julkaistaan vain yliopiston nimi.
Hakemuksen ensisijainen valintaperuste on hakemuksen laatu. Rahoituksen kokonaismyönnössä huomioidaan myös yliopistojen välinen tasapaino. Lisäksi Opetushallitus voi kokonaismyönnössä rajata samasta yliopistosta rahoitettavien hankkeiden määrää.
Näin hakemus arvioidaan
Kaikki kelpoisuustarkastuksen läpäisseet hakemukset käyvät läpi laatuarvioinnin, jossa niiden suhteellinen vahvuus arvioidaan ja missä määrin niiden katsotaan täyttävän seuraavat valintaperusteet:
Kelpoisuusvaatimukset
- hakija on hakukelpoinen
- hakija on antanut pyydetyt selvitykset Opetushallituksen aiemmin myöntämien EDUFI Fellowship -apurahojen käytöstä
- hakemus ja hakemuksen liitteet on laadittu hakuohjeen mukaisesti (tarkemmat ohjeet hakulomakkeella)
- apurahaa haetaan hakuilmoituksessa määriteltyyn käyttötarkoitukseen
- hakijalla ei ole EDUFI Fellowship -ohjelmasta myönnettyä rahoitusta toiselle väitöskirjatutkijalle samanaikaisesti. Tämä rajaus ei koske ukrainalaisia väitöskirjatutkijoita, jotka joutuvat tai ovat joutuneet pakenemaan Ukrainasta Venäjän hyökkäyssodan takia vuonna 2022 tai myöhemmin. He voivat myös tehdä väitöskirjaansa joko suomalaiseen tai ukrainalaiseen yliopistoon.
- stipendiaattiehdokas ei ole vielä saapunut Suomeen tai on ollut Suomessa korkeintaan yhden vuoden hakemuksen jättöhetkellä. Tämä rajaus ei koske ukrainalaisia väitöskirjatutkijoita, jotka joutuvat tai ovat joutuneet pakenemaan Ukrainasta Venäjän hyökkäyssodan takia vuonna 2022 tai myöhemmin. He voivat myös tehdä väitöskirjaansa joko suomalaiseen tai ukrainalaiseen yliopistoon.
- hakija on huomioinut Suomen ja Euroopan Unionin mahdolliset pakotteet (esim. Venäjä, Valko-Venäjä)
Hakemukset arvioidaan seuraavien kriteerien perusteella. Tarkemmat kuvaukset hakemuksen eri osissa vaadittavasta sisällöstä löytyvät hakulomakkeen ohjeista.
- Motivaatiokirjeessä esitetty perustelu stipendiaattiehdokkaan kutsumiselle.
- Stipendiaattiehdokkaan akateeminen osaaminen, kokemus ja aiempi tutkimusnäyttö.
- Tutkimussuunnitelman selkeys ja toteutettavuus.
- Tutkimuksen yleinen merkittävyys suomalaiselle yliopistolle, tutkimukselle tai yhteiskunnalle.
Tuemme EDUFI Fellowship -apurahalla suomalaisen tutkimuksen ja opetuksen kansainvälistymistä sekä kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen välisten yhteyksien rakentamista. Seuraamme rahoituksen vaikuttavuutta loppuraporttien avulla.
Raportointilomakkeessa pyydetään kuvaamaan apurahakauden keskeisiä tuloksia ja arviota apurahakaudelle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta.
Täytä raportti kuukauden kuluessa apurahakauden päättymisestä.
Jos jokin jäi askarruttamaan, voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse edufi_fellowship [at] oph.fi
Tarja Mäkelä (apurahakauden muutokset, laskutus)
Sivun alalaidasta löytyy tietosuojaseloste pdf-muotoisena liitteenä.