Luovuutta ja kriittistä ajattelua opettajankoulutukseen Keniassa

Keniassa osaamisperustainen opetussuunnitelma otettiin perusopetuksessa virallisesti käyttöön jo vuonna 2017. Se tarkoittaa, että perinteisemmän luennoimisen ja kokeissa käymisen sijaan koulutuksessa korostetaan opiskelijoiden syvempää oppimista ja taitoja.
Kenialaisen Strathmoren yliopiston humanististen ja yhteiskuntatieteellisten tieteiden dekaani Magdalene Dimba kertoo, että pullonkaulaksi muodostui kuitenkin opettajankoulutus.
“Olimme tehneet joitain pilottiluontoisia kokeiluja, mutta oli selvää, että opettajia piti kouluttaa enemmän.”
Siksi TOTEMK-hanke tuli oivalliseen saumaan. Strathmoren yliopisto, Nairobin yliopisto, Pwanin yliopisto, Helsingin yliopisto ja Laurea-ammattikorkeakoulu loivat hankkeen, jolla Kenian etenkin peruasteen opettajankoulutusta kehitettiin vuosina 2020–2024.
2000-luvun taitoja
Hankkeessa luotiin peruskoulutuspaketit osaamisperustaisesta oppimisesta, 2000-luvun taidoista, teknologialla höystetystä opetuksesta ja sosiokulttuurisista taidoista.
“Etenkin ensimmäinen koulutus 2000-luvun taidoista tarjosi niitä menetelmiä, mitä Keniassa kaivattiin”, sanoo hankkeen koordinaattori Seija Karppinen, joka toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa.
Myös Magdalene Dimba nostaa tämän kurssin erittäin vaikuttavana esimerkkinä.
“Siinä pureuduttiin kriittiseen ajatteluun, luovuuteen, yhteistyötaitoihin ja viestintään.”
Uuden ajan taitoihin tarvittiin myös teknologialukutaitoa ja informaatiolukutaitoa, ja huomattava määrä joustavuutta ja sopeutumiskykyä uusille asioille.
Kurssit olivat hyvin suosittuja: esimerkiksi Strathmoren yliopistossa koulutettiin noin 200 luennoitsijaa, ja yhteensä oppia vietiin 22 yliopistoon Keniassa.
“Malli on skaalautuva, eli osallistujat vievät sitten oppeja eteenpäin omissa yliopistoissaan”, Karppinen sanoo. “Koulutuksiin osallistuneet ovat myös perustaneet ohjausryhmiä, joissa he suunnittelevat kursseja ja katsovat, että koulutus todella menee eteenpäin.”
Avoimia verkkokursseja
Hankkeen kurssikokonaisuuksista muokattiin kevyemmät versiot avoimiksi verkkokursseiksi eli MOOC-kursseiksi (Massive Open Online Course). Niistä saa todistuksen ja opintopisteitä.
“Meillä Strathmoressa oli ollut joitain verkkokursseja, mutta Keniassa tämä on yleisesti uusi asia”, Dimba sanoo.
“Verkkokursseihin otettiin myös pelillistämistä ja masterclass-luentoja, mitkä ovat erittäin suosittuja.”
Karppisen mukaan verkkokurssit ovat levittäneet uusia oppeja paljon laajemmille vastaanottajajoukoille.
“Koronapandemia oli oikeastaan lahja meille. Se ei todellakaan pysäyttänyt meitä, vaikka osa kenialaisista kumppaneista ajatteli aluksi, että huhhei, miten me voimme ikinä viedä opetuksen nettiin”, Karppinen naurahtaa.
Vaikka hanke päättyi elokuussa 2024, verkkokurssit toimivat ainakin vuoteen 2026 ja siitä eteenpäinkin, jos niille saadaan rahoitusta, Karppinen sanoo.
Julkista tunnustusta
TOTEMK huomattiin Keniassa myös kaikkein korkeimmalla tasolla.
Keniassa julkistettiin vuonna 2023 presidentillisen työryhmän raportti maan koulutuksen uudistamisesta, ja siinä suomalaisten ja kenialaisten korkeakoulujuen yhteishanke mainitaan hyvänä esimerkkinä osaamisperustaisen koulutuksen edistämisestä.
“On meille todella hyvä meriitti, että päästiin näin arvovaltaiseen julkaisuun mukaan”, Seija Karppinen sanoo.
Raportissa suositellaan, että kaikkien yliopistojen kaikki opettajat saisivat koulutusta osaamisperusteisessa opetuksessa.
Lämpimät suhteet
Magdalene Dimba nostaa erityiseksi ylpeydenaiheekseen viiden korkeakoulun poikkeuksellisen lämpimän yhteistyön.
“Meillä on eri kulttuureja jo Kenian sisällä ja tietenkin suomalaisten ja kenialaisten kesken”, hän sanoo.
“Olemme kaikki erilaisia, mutta kaikki halusivat antaa parastaan tässä hankkeessa.”
Kumppanusten luottamus syveni ystävyydeksi, ja kohtaamiset olivat hauskoja, hän sanoo. Hanke loi ikään kuin oppijoiden yhteisön, jonka kesken on myös luotu uusia hankkeita ja hakemuksia. Nyt on esimerkiksi käynnissä tutkimusyhteistyöhanke REFORD, jonka jäsenet ovat pitkälti samat kuin TOTEMK-hankkeessa.
“Rakensimme luottamusta, ystävyyttä ja yhteistyötä, ja nyt kehittelemme uusia tapoja tehdä yhteistyötä. Olisi hienoa tehdä vielä isompi ja vielä vaikuttavampi hanke tulevaisuudessa.”
Teksti: Esa Salminen